Linder: H πρωτοπόρος εικαστικός και performer έρχεται στους Δελφούς

centaur-photomontage-2024--linder-linder

Centaur, photomontage, 2024 © Linder

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2024

Για ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και μία ξεχωριστή performance.

Λίγο πριν την αναδρομική της έκθεση στην Hayward Gallery του Λονδίνου η καταξιωμένη Βρετανίδα καλλιτέχνις Linder Sterling (Λίβερπουλ, 1954) έρχεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας του PCAI σε Αθήνα και Δελφούς, σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου. Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί την Τρίτη 21 Μαΐου, με μία περφόρμανς της καλλιτέχνιδας στο πρώην Παβιγιόν Πικιώνη, πλέον «πι», στους Δελφούς.

Στην Ελλάδα το έργο της πρωτοπόρου δημιουργού παρουσιάστηκε πρόσφατα στην έκθεση του PCAI, Sheltered Gardens, την περίοδο 2022-2023, στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, καθώς επίσης και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΕΜΣΤ, το 2024, στο πλαίσιο της παρουσίασης της ομώνυμης έκδοσης.

Hasel Gaskin

Η Linder είναι ευρέως γνωστή για το φωτογραφικό της έργο, το ριζοσπαστικό φεμινιστικό φωτομοντάζ, την συγκρουσιακή της περφόρμανς, αλλά και ως πρώην front-woman του post-punk γκρουπ Ludus. Η πρώτη αναδρομική της έκθεση με τίτλο Femme/Objet, διοργανώθηκε το 2013 από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού και ύστερα ταξίδεψε στην Kestner Gesellschaft στο Αννόβερο. Η πρώτη θεσμική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο γύρω από το έργο της, με τίτλο Linderism, παρουσιάστηκε το 2020 στο Kettle's Yard του Κέιμπριτζ, ενώ αργότερα ταξίδεψε στην Hatton Gallery στο Νιούκαστλ.

Η Linder έχει παρουσιάσει πρόσφατα ατομικές εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία και θεσμούς όπως οι: Andréhn-Schiptjenko, Παρίσι (2023), Blum, Λος Άντζελες (2022), Modern Art, Λονδίνο (2019), Glasgow Women's Library (2018), Nottingham Contemporary (2018), Chatsworth House, Derbyshire (2018), The Hepworth Wakefield (2013), και Tate St Ives (2013). Έχει συμμετάσχει σε δυ-ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο dépendance στις Βρυξέλες (2022), στην Tate Liverpool (2021), στη Royal Academy του Λονδίνου (2020), στο Camden Art Centre στο Λονδίνο (2020), στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας στο Εδιμβούργο (2019) και στην  Kunsthal Charlottenborg στην Κοπενχάγη (2019). Το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο Paul Hamlyn Foundation Award. Τα έργα της Linder βρίσκονται σε διεθνείς συλλογές τέχνης συμπεριλαμβανομένων των Arts Council Collection του Λονδίνου, τη συλλογή Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα, το Ιρλανδικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Δουβλίνο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης και της Tate στο Λονδίνο.

Στο πλαίσιο της επερχόμενης περφόρμανς η καλλιτέχνιδα ανακοίνωσε πρόσφατα μέσω του λογαριασμού της στο Instagram πρόσκληση για συμμετοχή στο επερχόμενο δελφικό αφιέρωμα στην Caresse Crosby. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Info
Η Performance της Linder θα γίνει την Τρίτη 21 Μαΐου στις 19.00 στο πρώην Παβιγιόν Πικιώνη,"πι", στους Δελφούς. 
Είσοδος ελεύθερη
​Κρατήσεις θέσεων

Δωρεάν συμμετοχή
Δωρεάν μετακίνηση από την Αθήνα (Πλατεία Συντάγματος) προς Δελφούς με λεωφορείο με αυθημερόν επιστροφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το λεωφορείο θα αναχωρήσει από τους Δελφούς για την Αθήνα μετά το πέρας της εκδήλωσης. Η κράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

Centaur, photomontage, 2024 © Linder

Για κρατήσεις θέσεων στο λεωφορείο, συμπληρώστε την φόρμα.

Ημερομηνία: Τρίτη 21 Μαΐου 2024
Ώρα αναχώρησης (Αθήνα): 15.30
Άφιξη στους Δελφούς: 18.30
Ώρα αναχώρησης (Δελφοί): 21.30
Άφιξη στην Αθήνα: 00.00 πμ

Τοποθεσία: Πι, Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού, Δελφοί
Χάρτης

Πληροφορίες: pcai.gr, [email protected] και τηλεφωνικά: +30 2104060088  (Δευτέρα-Παρασκευή: 9πμ-5μμ)