Βλέπουμε «Σινεμά με τον Φρόυντ» στον κινηματογράφο Τριανόν

steven-spielberg-ai-artificial-intelligence
ΤΡΙΤΗ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει, για όγδοη χρονιά, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται και πάλι σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν.

Ο φετινός κύκλος, ολοκληρώνεται με τη δραματική ταινία του Steven Spielberg A.I. Artificial Intelligence/Α. Ι.: Τεχνητή νοημοσύνη (146’, 2001) την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 και ώρα 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).

Μετά την προβολή της ταινίας ακολουθεί συζήτηση με τις:

Αμίνα Μοσκώφ, Υπ. Ψυχαναλύτρια

Άννα Πούπου, Θεωρητικός Κινηματογράφου

Συντονίζει η Χάρις Χατζή, Ψυχαναλύτρια

Ένα ρομποτάκι που το αντιμετωπίζουν σαν παιδί. Ένα παιδί που το αντιμετωπίζουν σαν ρομποτάκι. Η Τεχνητή Νοημοσύνη βασίζεται στο διήγημα του 1969 με τίτλο Super Toys last all summer long του Aldiss και ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Kubrick αλλά ολοκληρώθηκε από τον Spielberg το 2001. Στην ταινία παρακολουθούμε το βίωμα της εγκατάλειψης ενός παιδιού και την αγωνιώδη αναζήτηση του για την επανένωση με τη μητέρα και τον οικείο χώρο. Μια περιπέτεια που παρά τα δυστοπικά στοιχεία της επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να αγγίζει τον ψυχισμό του κάθε υποκειμένου που την παρακολουθεί, φέρνοντας το σε επαφή με μια πρωταρχική και αρχέγονη οδύνη.

Η προσπάθεια αυτού του παιδιού για ψυχική επεξεργασία της απώλειας γίνεται μια φαντασμαγορική περιπέτεια χωρίς όμως να απομακρυνθεί από την εσωτερική αναζήτηση της εργασίας του πένθους και της αποδοχής της απώλειας. Επιλέξαμε αυτή την ταινία ως μια αφορμή για να σκεφτούμε και να συζητήσουμε μαζί το φαινόμενο της έντονης συγκίνησης που μπορεί να προκαλέσει αυτή η θεματική. Οι αναφορές του σεναρίου στον Πινόκιο του Κάρλο Κολόντι και στην ποίηση του Γέιτς θα μας βοηθήσουν σε αυτή την αναζήτηση.

Πρωταγωνιστούν: Haley Joel Osment, Jude Law, William Hurt Frances O’ Connor
Γενική είσοδος: 7 ευρώ

Οργανωτική επιτροπή: Μ. Γεωργιάκου, Α. Διαμάντης, Δ. Εμπέογλου, Μ. Ζέης,
Δ. Καβαλλιέρος, Ε. Νικολοπούλου, Μ. Παραδείση, Χ. Χατζή (συντονίστρια)
Προπώληση εισιτηρίων