Πάμε για «βουτιά» στα επικίνδυνα νερά της Αυστραλίας;

viasat-naturedeep-dive-australia
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2024

Στο Viasat Nature, και οι Κορυφαίες Στιγμές του Μαΐου.

Αυτό το Μάιο στο Viasat Nature, «βουτάμε» στα βαθιά και συχνά επικίνδυνα νερά της Αυστραλίας και ανακαλύπτουμε την πλούσια πανίδα του ωκεανού με το «Βουτιές Στα Βαθιά: Αυστραλία» που κάνει πρεμιέρα από τις 4 Μαΐου στις 21:00.

Αναλυτικά οι κορυφαίες στιγμές του Μαΐου 

Βουτιές στα βαθιά, Αυστραλία
Πρεμιέρα Σάββατο 4 Μαΐου στις 21:00

Από τις νεογέννητες χελώνες μεγέθους δύο ιντσών μέχρι τις φάλαινες μήκους 24 μέτρων, η Αυστραλία φιλοξενεί τα πιο ποικιλόμορφα και χαρισματικά είδη θαλάσσιας ζωής στον πλανήτη. Στη σειρά, η βιολόγος και παρουσιάστρια Λίζι Ντέιλι αρχίζει μια επική διαδρομή από τα κρύα παράλια της νότιας Αυστραλίας και φτάνει μέχρι τους τροπικούς υφάλους του βόρειου Κουίνσλαντ και τα φουσκωμένα ρεύματα της δυτικής Αυστραλίας. Διανύοντας τα παράλια η Λίζι εξερευνά κάποιες από τις πλουσιότερες σε ζωή και πιο δυσπρόσιτες θάλασσες στον κόσμο, συναντά πολλά απίστευτα πλάσματα και γνωρίζει τους εκπληκτικούς ανθρώπους που τα προστατεύουν. Με τη συμβολή ειδικών θαλάσσιων επιστημόνων και αυτόχθονων φυλάκων, η Λίζι μαθαίνει λεπτομερείς πληροφορίες για τη μοναδική οικολογία της Αυστραλίας και ανακαλύπτει τι είναι αυτό που καθιστά τα νερά της ξεχωριστά.

Σκωτία: η νέα άγρια φύση
Πρεμιέρα Τρίτη 7 Μαΐου στις 21:00

Η Σκωτία εισέρχεται σε μια νέα εποχή άγριας φύσης. Με το πάθος της νεότητας και το πνεύμα της καινοτομίας, ο άνθρωπος επαναπροσδιορίζει την άγρια φύση και την καθιστά κυρίαρχο θέμα του 21ου αιώνα. Καθώς είναι πλέον καταφανή φαινόμενα η κλιματική αλλαγή, η συρρίκνωση των οικοσυστημάτων και η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, ο φυσικός κόσμος πρέπει να αντισταθεί ηρωικά αν θέλει να συνεχίσει να υφίσταται έστω και ως σκιώδες απομεινάρι αυτού που ήταν κάποτε. Ωστόσο, πολλά άγρια ζώα και φυτά στη Σκωτία έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, να ευδοκιμούν και να διασώζονται από τον αφανισμό ακόμα και υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Με την επανεκτίμηση της αξίας της άγριας φύσης και ζωής, το μέλλον των πιο εμβληματικών οικοσυστημάτων της Σκωτίας ίσως τελικά προβλέπεται λαμπρότερο από όσο φανταζόμαστε.

Misty dawn in woodland and farmland, Scotland.

Αφιέρωμα: Κυριακές αφιερωμένες στη δύναμη της φύσης
Κάθε Κυριακή τον Μάιο από 21:00

Διερευνούμε τις αληθινές δυνάμεις της φύσης στο παρελθόν, παρόν και μέλλον εξετάζοντας τις ανεξέλεγκτες φωτιές που έπληξαν την Αυστραλία το 2019, τα σεισμικά μυστήρια στο Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, και τις φυσικές δυνάμεις που υποβόσκουν στα αδρανή ηφαίστεια της Ευρώπης. Παρακολουθήστε τη μανία των τυφώνων, ανεμοστρόβιλους, κύματα καύσωνα και πλημμύρες που πλήττουν τον κόσμο στο ντοκιμαντέρ «

Μυστικό ηφαίστειο: έκρηξη στα βάθη της αβύσσου» το οποίο παρουσιάζει την τρομακτική έκρηξη του Χάνγκα Τάνγκα-Χάνγκα Χααπάι το 2022. Από τους ασιατικούς μουσώνες μέχρι τους τυφώνες της Βόρειας Αμερικής και τους κοιμισμένους γίγαντες της Ευρώπης, δείτε με κάθε λεπτομέρεια τα κατακλυσμιαία γεγονότα της Γης - συντονιστείτε μαζί μας και ανακαλύψτε τις δυνάμεις της φύσης που διαμορφώνουν και μεταβάλλουν τον κόσμο μας μέρα με τη μέρα.

Μυστικό ηφαίστειο: έκρηξη στα βάθη της αβύσσου
Κυριακή 5 Μαΐου στις 21:00

Το ηφαίστειο Χάνγκα Τάνγκα-Χάνγκα Χααπάι εξερράγη με ισχύ μεγαλύτερη από 60 εκατομμύρια τόνους ΤΝΤ στις 15 Ιανουαρίου 2022. Είναι η ισχυρότερη έκρηξη που σημειώθηκε ποτέ στον πλανήτη μέχρι σήμερα. Κύματα ύψους όσο ένα εξαώροφο κτίριο κατέστρεψαν ολοσχερώς την Τόνγκα του Ειρηνικού μέσα σε λίγα λεπτά μετατρέποντας τη χώρα σε ερείπια ενώ επιστήμονες ανά την υφήλιο προσπαθούσαν να κατανοήσουν το μέγεθος του συμβάντος. Σήμερα συνομιλούμε με ένα επιτελείο ερευνητών οι οποίοι επιχειρούν να το εξιχνιάσουν. Γιατί το ηφαίστειο έκανε μια τόσο ισχυρή έκρηξη, πώς προκλήθηκε το ολέθριο τσουνάμι και, το σημαντικότερο, θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και με άλλα ηφαίστεια στον κόσμο;