Ταινίες για ερωτευμένους, wannabe ερωτευμένους και μη

valentine
ΣΑΒΒΑΤΟ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου επιτάσσει να κάνουμε ένα flash back σε ταινίες για τον έρωτα. Είτε αυτός είναι παράνομος, είτε τραγικός, είτε αστείος, εμείς έχουμε ταινίες για όλα τα γούστα.

Ο διαπλεκόμενος έρωτας ακούει μόνο σε ένα όνομα «American hustle» δηλαδή «Οδηγός διαπλοκής» του David O' Russell, που αν και προτάθηκε πέρυσι για 10 Oscar δεν πήρε ούτε ένα. Ούτε για δείγμα. Η παράνομη σχέση του εκπληκτικού Christian Bale με την Amy Adams σίγουρα θα ικανοποιήσει και τα πιο υπόκοσμα και ενδόμυχα πάθη σας.

Αστείος έρωτας με ίντριγκα, μυστικές συναντήσεις, παρανομίες και μοναδικές ενδυματολογικές επιλογές, που φέρνουν τα 70s πιο κοντά στο σήμερα, θα σας χαρίσει μεταξύ άλλων ένα απολαυστικό δίωρο με ή χωρίς το ταίρι σας. «Ω θεέ μου, χάρηκα τόσο πολύ που σε γνώρισα!» μονολογεί με απελπισία ο Bale όταν νομίζει ότι ο έρωτάς του, του έκλεισε την πόρτα.

Ο κλασικά και απαραίτητα δακρύβρεχτος έρωτας είναι χωρίς αμφισβήτηση το «Love Story». Η ιστορία αγάπης από τα 70s με τις οσκαρικές της διακρίσεις έχει μείνε άσπιλα χαραγμένη στη μνήμη κάθε ερωτευμένου, που πόνεσε.

Η βίαια ειλικρινής φιλία γίνεται βαθιά αγάπη και «αγάπη σημαίνει να μη χρειάζεται να ζητήσεις ποτέ συγνώμη» όπως είχε πει η Ali MacGraw ως Jenny στον αγαπημένο της Oliver (Ryan O'Neal).

Ο έρωτας των ταμπού δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Μάλιστα η συγκεκριμένη κατηγορία εκπροσωπείται επάξια από δύο ταινίες: το «Μυστικό του Brokeback Mountain» και το «Blue is the warmest color» ή αλλιώς « Η ζωή της Αντέλ».

Ο έρωτας δύο cowboys στην πρώτη αμερικανική εκδοχή και η γαλλική βερσιόν της «δικής» μας Adèle Exarchopoulos με τη συμπρωταγωνίστριά της Léa Seydoux, κάνουν τον ομόφυλο έρωτα να μοιάζει πιο αγνός και ρομαντικός από ό,τι θέλει η κοινωνία. Η ακαδημία χάρισε στο πρώτο 3 Oscar ενώ η «Αντέλ» στιγμάτισε τις Κάννες το 2013.

Αν πάλι είστε αθλητικοί τύποι μάλλον ο Ρόκυ είναι η ταινία που σας ταιριάζει για σήμερα. Συνδυάζει άθληση και έρωτα μέσα σε μόλις 2 ώρες. Ο σπορ κινηματογραφικός έρωτας του Rocky Balboa με τη δική του Adrian είχε πολλά σίκουελ, απέσπασε βραβεία και υπόσχεται πολύ ιδρώτα. Ένα «YO, ADRIAN! I DID IT!» για το τέλος επισφραγίζει την αιώνια αγάπη του σκληρού Sylvester.

Στην περίπτωση πάλι που είστε πιο goth, δε μπορεί παρά να προτιμήσετε την τριλογία του «Twilight». Ενδεχομένως εδώ να πρέπει να είστε και νεότερης ηλικίας για να αντέξετε τον 6ωρο (και παραπάνω) έρωτα της Bella με τον Edward, το κυνήγι και το τρέξιμο λυκανθρώπων και βρικολάκων όλης της υφηλίου στο όνομα του έρωτα. Αλλά περί ορέξεως…

Βέβαια, ο έρωτας θέλει και γέλιο και γι' αυτό εμείς σας προτείνουμε μία ουδέτερη και αστεία ερωτική κομεντί. «Η Πρόταση» του 2009 σε επίπεδο αναγνώρισης, έχει να δείξει μόνο μία υποψηφιότητα της master του είδους Sandra Bullock στις Χρυσές Σφαίρες. Εκτός βραβείων όμως εγγυάται ευχάριστη παρέα, αστείες καταστάσεις με τη Bullock στα καλύτερά της, έναν Ryan Reynolds όπως τον γέννησε η μαμά του και ένα μαγευτικό τοπίο στην Αλάσκα. Η επιλογή δική σας.

Στις πιο κλασικά ευρωπαϊκές επιλογές ένας Haneke επιβάλλεται. Το «Amour» του αυστριακού σκηνοθέτη χάρισε ένα Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στη χώρα του και πολλές στιγμές συγκίνησης στο κινηματογραφόφιλο κοινό.

Για τους πιο kinky, η πρόταση δε θα μπορούσε παρά να ακούσει στο όνομα του Lars von Trier και του πολυσυζητημένου του «Nymphomaniac». Αλλά αν ανήκετε στην ομάδα τύπου το θέλω kinky αλλά όχι τόσο, άσε κάτι να αιωρείται βρε αδελφε, τότε οι 50 αποχρώσεις του Γκρι θα σας ικανοποιήσουν. Αλλά μετά δε θέλω γκρίνια, γιατί ο Φοίβος σας προειδοποίησε. Να εξηγούμαστε.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]