Οι ταινίες της εβδομάδας (10/3/2016)

zoolander-2
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Δέκα (!) νέες ταινίες κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα στην αίθουσα, οπότε πάρτε καφέ, στυλό και μολύβι και σημειώστε τι θα δείτε.

«Zoolander 2»

Μπλε Ατσάλι. Τίγρη. Μάγκνουμ... μοιάζουν αρκετά δυνατά ώστε να σταματούν στον αέρα νίντζα αστέρια και να ανατρέψουν τα σχέδια της κατάληψης του κόσμου από ένα διαβολικό μυαλό. Μονάχα ένας άντρας - μοντέλο μπορεί να τα βάλει αγόγγυστα με τέτοια ομορφιά και δύναμη... ο Ντέρεκ Ζουλάντερ.

Την τελευταία φορά που είχαμε δει τα μοντέλα Ντέρεκ (Μπεν Στίλερ) και Χάνσελ (Όουεν Ουίλσον) απασχολούνταν στο "Κέντρο του Ντέρεκ Ζουλάντερ για Παιδιά που Δεν Διαβάζουν Καλά και Θέλουν να Μάθουν να Κάνουν Κι Άλλα Πράγματα Εξίσου Καλά", ενώ ο Μουγκάτου (Γουίλ Φέρελ) ήταν φυλακή.

Μια απρόσμενη καταστροφή πλήττει το Κέντρο και το ντουέτο εξαναγκάζεται να ζήσει όσο πιο αθόρυβα γίνεται... Δεκαπέντε καθοριστικά χρόνια μετά βρίσκουμε έναν ακόμα ντροπιασμένο Ντέρεκ και τον Χάνσελ να ζουν απομονωμένοι, ακόμα κι ο ένας από τον άλλον, μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο.

Όταν καθένας τους λαμβάνει μια ειδική πρόσκληση ώστε να πρωταγωνιστήσουν στο μεγαλύτερο ντεφιλέ μόδας που θα λάβει χώρα στην αρχαία και μυστήρια πόλη της Ρώμης, δεν μπορούν να αντισταθούν στην πρόκληση της παλιάς τους λάμψης κι έτσι τους ξαναβρίσκουμε πίσω στον πολιτισμένο κόσμο. Φτάνοντας, ο Ντέρεκ και ο Χάνσελ γνωρίζουν τους παράξενους κι εκκεντρικούς σχεδιαστές της νέας αυτοκρατορίας της μόδας. Γρήγορα συνειδητοποιούν πως ο κόσμος της μόδας, όπως τον γνώριζαν, δεν υπάρχει πλέον και την ίδια στιγμή βρίσκουν τους εαυτούς τους και πάλι στο επίκεντρο.

Ενώ προσπαθούν να μάθουν τον νέο κόσμο του blogging, vlogging και της αντι-μόδας, καλούνται να σταματήσουν μια θανάσιμη πλεκτάνη καταστροφής της όποιας πιθανότητας ο κόσμος της μόδας να αποκτήσει την παλιά του αίγλη. Μόνο ο Ντέρεκ κι ο Χάνσελ έχουν τη δύναμη να σώσουν τη μόδα.

«Η τριλογία της απόκλισης: Αφοσίωση»

Βασισμένο στο τρίτο βιβλίο της μπεστ σέλερ λογοτεχνικής σειράς «Η Τριλογία της Απόκλισης», η «Αφοσίωση» βρίσκει το Σικάγο στα όρια του εμφύλιου πολέμου και την Τρις με τους συντρόφους της να ξεγλιστρούν από τα τείχη της πόλης, κυνηγημένοι από τους στρατιώτες της Έβελιν. Έξω από το Σικάγο για πρώτη φορά στη ζωή τους, οι πέντε ήρωες συναντούν τον Ντέιβιντ, επικεφαλής του Γραφείου για την Γενετική Υγεία, ο οποίος ξεχωρίζει την Τρις ως «γενετικά αγνή» και της ζητά να τον βοηθήσει στα μυστηριώδη πλάνα του. Ενώ η Τρις δέχεται ειδική μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής τεχνολογίας που της επιτρέπει να ξαναζήσει την ιστορία της οικογένειάς της, ανακαλύπτει ότι ο Ντέιβιντ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εξελιγμένη τεχνολογία που έχει στη διάθεσή του για απάνθρωπες πράξεις. Για να επιβιώσει, η Τρις θα έρθει αντιμέτωπη με απίστευτες αποφάσεις θάρρους, αφοσίωσης, θυσίας και αγάπης.

«Ταξί στην Τεχεράνη»

Άντρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, φτωχοί και πλούσιοι, παλαιών αρχών και αντισυμβατικοί, πωλητές παράνομων video και υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όλοι τους είναι συνεπιβάτες ενός άπειρου οδηγού ταξί που ακούει στο όνομα Mr. Παναχί. Ο Τζαφέρ Παναχί υποδύεται έναν οδηγό ταξί και κινηματογραφεί τις συνομιλίες του με επιβάτες, καθώς και με μέλη της οικογένειάς του. Η ταινία, χωρισμένη σε άτυπα κεφάλαια, εξερευνά το ρόλο του βίντεο και της καταγραφής της εικόνας στην Ιρανική κοινωνία, και με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, σκιαγραφεί ένα αριστοτεχνικό πορτρέτο ενός πολύπλοκου κόσμου.

«Πού να κάνετε την επόμενη εισβολή»

Το «Where to Invade Next», που προβλήθηκε στα Φεστιβάλ του Τορόντο και του Βερολίνου, είναι μια φιλόδοξη, ανατρεπτική κωμωδία στην οποία ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, παίζοντας τον ρόλο του «εισβολέα», επισκέπτεται μια σειρά εθνών για να μάθει πώς θα μπορούσαν οι Η.Π.Α. να βελτιωθούν ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα προβλήματα. Ο δημιουργός του «Φαρενάιτ 9/11» και του «Ακήρυχτου Πολέμου» επιστρέφει με αυτήν την ξεκαρδιστική και αποκαλυπτική επιστράτευση. Τελικά οι λύσεις στα πιο παγιωμένα προβλήματα της Αμερικής υπάρχουν ήδη στον κόσμο – απλώς περιμένουν να προσαρτηθούν.

«Το μυστικό του δικαστή»

Ο Ξαβιέ Ρασίν είναι ένας δικαστής κακουργιοδικείου που εμπνέει ταυτόχρονα φόβο και σεβασμό – το παρατσούκλι του, μάλιστα, είναι ο «Διψήφιος Δικαστής», γιατί πάντα επιβάλλει ποινές τουλάχιστον δέκα ετών. Τα πάντα, όμως, αλλάζουν τη μέρα που ο Ρασίν συναντά την Μπιρζίτ Λόρενσεν-Κοτερέ, όταν εκείνη είναι ένορκος σε μια δίκη ενός άνδρα που κατηγορείται για φόνο. Έξι χρόνια πριν, ο Ρασίν είχε ερωτευτεί την Μπιρζίτ, σχεδόν μυστικά. Ήταν ίσως η μόνη γυναίκα που αγάπησε ποτέ.

Μια ιστορία αγάπης και μια δικαστική υπόθεση περιπλέκονται με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο στο ερωτικό δράμα με πρωταγωνιστή τον Φαμπρίς Λουκινί, που βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Βραβείο Σεζάρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.

«Ένα τραγούδι για το ηλιοβασίλεμα»

Ο Βρετανός δημιουργός Τέρενς Ντέιβις επιστρέφει μετά από τις κλασικές πια ταινίες του «Distant Voices Still Lives», «The Long Day Closes», αλλά και τις πιο πρόσφατες «Το Βαθύ Μπλε του Έρωτα» και «To Τίμημα της Αγάπης» με ένα κομψοτέχνημα, ύμνο στη αέναη δύναμη της φύσης, αλλά και της αντοχής του ανθρώπου απέναντι στο πέρασμα του χρόνου και την Ιστορία.

 Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο, συνέχισε με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ προβλήθηκε και στα Φεστιβάλ του Λονδίνου, της Στοκχόλμης και του Τορίνο ανάμεσα σε άλλα πριν βγει με μεγάλη επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές στις βρετανικές αίθουσες στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.  Στην ταινία πρωταγωνιστεί η ανερχόμενη Άγκνες Ντέιν σε μια μοναδική ερμηνεία, ενώ την πλαισιώνουν επάξια ο πάντα σπουδαίος Πίτερ Μούλαν και ο Κέβιν Γκάθρι.  

Η ταινία «Ένα τραγούδι για το ηλιοβασίλεμα» συνιστά ένα χαμηλότονο έπος ελπίδας, τραγωδίας και έρωτα λίγο πριν τον Μεγάλο Πόλεμο, τη στιγμή που η προσωπική μοίρα συναντιέται στο αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου με το μεγαλύτερο σχέδιο της Ιστορίας όπως συχνά συμβαίνει και στις δημιουργίες του δικού μας Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ο Ντέιβις ολοκληρώνει εδώ ένα έργο ζωής, την κινηματογραφική μεταφορά ενός αγαπημένου του κλασικού σκωτσέζικου μυθιστορήματος του Λιούις Γκράσικ Γκίμπον, κοιταγμένη με το δικό του σκληρό ποιητικό ρεαλισμό και έναν μεγαλοπρεπή ζωγραφικό καμβά που φέρνει στο μυαλό το φυσιολατρικό σινεμά του Τέρενς Μάλικ. Η ιστορία διαδραματίζεται στα καταλυτικά πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα, διατρέχοντας τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει μια νέα γυναίκα που πασχίζει για την προσωπική της ελευθερία και ευτυχία σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα τη διαμάχη ανάμεσα στην  παράδοση και την αλλαγή, μιας σύγκρουσης που συνεχίζει να μας αφορά διαχρονικά. 

«Μικρή Άρκτος»

Σε ξενοδοχείο ημιδιαμονής, ένας νέος άντρας συλλαμβάνεται, ενώ το αναίσθητο σώμα μιας κοπέλας μεταφέρεται στο ασθενοφόρο. Μέσα στο περιπολικό που διασχίζει την πολύβουη Αθήνα, ο άντρας ανακαλεί το διάστημα των τελευταίων μηνών, προσπαθώντας να καταλάβει τί πήγε λάθος. Πώς έφτασε στην ακραία βία αυτός που πάντα την απεχθανόταν; Πώς κατέληξε να γίνει ο ίδιος το «κακό» απ' το οποίο είχε ταχθεί να την προστατεύσει;   

Η «Μικρή Άρκτος» διηγείται την ιστορία του Δημήτρη (Γιάννης Κοκιασμένος) και της Όλγας (Σοφία Γεωργοβασίλη), δυο ανθρώπων, ψυχικά τραυματισμένων, που προσπαθούν ν' αγαπηθούν. Η Όλγα κρύβει ένα μυστικό που το φοβάται και το μισεί.  Ο Δημήτρης βυθίζεται στην εμμονή να μάθει τα πάντα για το μυστικό της. Αυτή αντιστέκεται προσπαθώντας  να προστατέψει την σκοτεινή πλευρά του ψυχισμού της, αυτήν που ούτε η ίδια καταλαβαίνει. Η σχέση τους είναι ταυτόχρονα ένα εξοντωτικό κυνηγητό που τους δηλητηριάζει, αλλά κι ένα ζεστό καταφύγιο που τους προστατεύει από τον έξω κόσμο. Τα όρια της ιδιωτικότητας σπάνε και μία σειρά από υποκειμενικά μονοπλάνα, σε έναν πειραματισμό της κινηματογραφικής γλώσσας, αποκαλύπτουν μία ερωτική ιστορία βασισμένη στα μυστικά, ώσπου η αλήθεια καταστρέφει τα πάντα.

«Στις φλόγες του έρωτα»

Ο Κάι είναι ένας μυστηριώδης άνδρας, ο οποίος φαίνεται να έχει περάσει μια ολόκληρη ζωή στη ζούγκλα. Μια μέρα, όπως περπατάει στο φυσικό του περιβάλλον συναντά ένα μικρό ράντσο καπνού. Εκεί γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του Ζουάο και την πανέμορφη κόρη του Βάνια. Την ίδια νύχτα, γίνεται επίθεση στο ράντσο. Οι εισβολείς σκοτώνουν  τον  Ζουάο και απαγάγουν βίαια την κόρη του. Η Βάνια είναι απελπισμένη, αδυνατώντας να ξεπεράσει την άγρια δολοφονία του πατέρα της. Ο Κάι παραμένει κρυμμένος και βάζει στόχο να βρει τους απαγωγείς και να σώσει τη Βάνια.

Η τρίτη ταινία του σκηνοθέτη Πάμπλο Φέντρικ διαδραματίζεται στη ζούγκλα γύρω από τον ποταμό Παρανά της Αργεντινής. Μια ιστορία αγάπης αλλά και εκδίκησης, βασισμένη στην πάλη του ανθρώπου με την φύση. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει δηλώσει ότι του αρέσει να σκέφτεται την ταινία σαν ένα γουέστερν μέσα στη ζούγκλα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κάι έχει ο πολυβραβευμένος δημοφιλής ηθοποιός Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ.

«Φέλιξ & Μεϊρά»

Τίποτα κοινό δεν έχουν μεταξύ τους ο Φελίξ και η Μέιρα. Εκείνος διάγει ένα βίο χωρίς ευθύνες ή δεσμούς. Η μόνη του έννοια είναι να σπαταλήσει την οικογενειακή κληρονομιά. Εκείνη, μια νεαρή χασιδική εβραία, παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού, πλήττει. Τίποτα δεν έδειχνε πως θα συναντιούνταν, και ακόμα λιγότερο πως θα ερωτεύονταν.

«Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» (1965)

Ένας δημόσιος υπάλληλος αποφασίζει να παντρευτεί την κοπέλα, με την οποία συζεί και την καταπιέζει για μια δεκαετία. Εκείνη αποφασίζει να διεκδικήσει αυτά που της έχει στερήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Κινηματογραφικός Οργανισμός Καραγιάννης –Καρατζόπουλος γιορτάζει τα 50 χρόνια παρουσίας του στον Κινηματογράφο και παρουσιάζει την ταινία έγχρωμη σαν να γυρίστηκε χθες. Ο χρωματισμός της ταινίας πραγματοποιήθηκε από την εταιρία West Wing Studios Inc. στην Φλόριντα των ΗΠΑ το 2016.