Δυο κομμωτές της πόλης άφησαν τα ψαλίδια και πιάσανε την κουβέντα (μαζί μας)

kommotes
ΤΡΙΤΗ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Το click@life συνάντησε δύο από τους μετρ της κομμωτικής, τον Νίκο Εξαδάκτυλο και τον Δημήτρη Δάγκα, και συνομίλησε μαζί τους για τις τάσεις της μόδας, τα extreme κουρέματα και χρώματα της εποχής, τους απαιτητικούς πελάτες και φυσικά, τις "ψαγμένες" τεχνικές που χρησιμοποιούν οι ίδιοι.

Νίκος Εξαδάκτυλος

Ο Νίκος Εξαδάκτυλος είναι o κομμωτής που έκανε μόδα στην Ελλάδα το tribal και το HairTattoo, το παρουσίασε στο ελληνικό κοινό μέσα από τις δημιουργίες του, ενώ είναι και ο πρώτος Έλληνας που διδάσκει την εν λόγω τέχνη στο εξωτερικό. Χρησιμοποιώντας μόνο την φαντασία και τα εργαλεία του, χωρίς προκατασκευασμένα πατρόν, δημιουργεί έργα τέχνης στα μαλλιά, ενώ δουλειές και έργα του έχουν κατά καιρούς βραβευτεί σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ κομμωτικής παγκοσμίως.

Γεννήθηκε στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην Νίκαια, ενώ αμέσως μετά το σχολείο ξεκίνησε να σπουδάζει στη σχολή ΚΑΜΜΕΡ, που τότε βρισκόταν στην οδό Πειραιώς. Ανέκαθεν του άρεσε η τέχνη του κλασικού κουρέα και επηρεασμένος από έναν στενό φίλο του πατέρα του, που ήταν μπαρμπέρης από εκείνος της παλιάς κοπής, αποφάσισε να ασχοληθεί κι ο ίδιος με το αντικείμενο.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι επαγγελματικά με την κομμωτική;

Ασχολούμαι περίπου 24 χρόνια. Ξεκίνησα από πολύ μικρός και απέκτησα δική μου «καρέκλα», όπως λέμε στον χώρο μας, από πολύ νωρίς, διότι ήταν κάτι που το αγαπούσα και ήμουν από την αρχή καλός. «Έπιαναν» τα χέρια μου.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου;

Μου αρέσουν οι προκλήσεις και τα καινούργια πράγματα και ψάχνω πάντα το διαφορετικό. Είναι πολύ ανήσυχο το μυαλό μου και σκέφτομαι συνεχώς το πρωτότυπο και το «κάτι άλλο». Επίσης, σε αυτή τη δουλειά μου αρέσει πολύ η επικοινωνία μου με τον κόσμο. Mε τους περισσότερους πελάτες είμαι και φίλος, αλλά παράλληλα κρατώ το επαγγελματικό επίπεδο ψηλά. Έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Θέλω να έχω σχέσεις με τους πελάτες μου, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς επισκέπτονται χρόνια το μαγαζί μου. Αλλά και οι καινούργιοι πελάτες γρήγορα μπαίνουν στο ευχάριστο κλίμα που επικρατεί στο κατάστημα.

Καταπιάνεσαι περισσότερο με το χρώμα ή το κούρεμα; 

Αρχικά ξεκίνησα με τα κουρέματα, αλλά στην πορεία, επειδή ασχολούμαι με τα καλλιτεχνικά κουρέματα και τα hairtattoo, δημιούργησα καινούργιες τεχνικές και με τα χρώματα, αλλά και με τις κουρευτικές μηχανές. Με την τέχνη του hairtattoo ξεκίνησα να ασχολούμαι από το 2000, τότε που στην Ελλάδα αυτές οι τεχνικές ήταν εντελώς ανύπαρκτες και άγνωστες. Είμαι εντελώς αυτοδίδακτος και επηρεασμένος από την τέχνη του τατουάζ, που θαυμάζω, ξεκίνησα να «ζωγραφίζω» και να «σκαλίζω» σε κεφάλια, (στα μαλλιά) με μηχανές και ξυράφι. Αργότερα προστέθηκε στις τεχνικές μου και το χρώμα.

Οργανώνεις και σεμινάρια στο εξωτερικό. Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος;

Εδώ και 5-6 χρόνια διδάσκω την τέχνη του hairtattoo στην Ελλάδα σε επαγγελματίες κομμωτές και τα τελευταία 3 χρόνια διδάσκω και στο εξωτερικό. Στην αρχή, όταν με είχαν καλέσει στο πρώτο μου σεμινάριο στην Ιταλία, ήταν πολύ επιφυλακτικοί μαζί μου, γιατί τους φαινόταν περίεργο πώς ένας Έλληνας κάνει κάτι το οποίο δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ιταλία.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι Ιταλοί «κάνουν» τη μόδα, οπότε αρχικά με αντιμετώπισαν επιφυλακτικά. Στην πορεία όμως τους κέρδισα με την δουλειά και την τέχνη μου και μου ζήτησαν να τους επισκεφτώ πολλές φορές ακόμα. Εκτός από την Ιταλία (Μπολόνια, Λούκα, Φλωρεντία, Ρώμη), έχω επισκεφτεί την Ελβετία και φέτος υπάρχουν πολλά σχέδια για εξωτερικό.

Τι δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει στο πέρασμα των ετών;

Επειδή το hairtattoo είναι ιδιαίτερο και extreme, πολλοί στην αρχή το θεωρούσαν υπερβολικό, αλλά στην πάροδο του χρόνου ο κόσμος το αγάπησε. Πλέον, είναι μια τέχνη στα μαλλιά και, όπως όλα τα πράγματα, έχει τους φανατικούς, έχει όμως και κάποιους στους οποίους δεν αρέσει και προτιμούν κουρέματα κλασικά ή μοντέρνα, μιας και στο κατάστημα μου έχουμε όλες τις παροχές.

Έχει τύχει να μην μείνει ευχαριστημένος απόλυτα κάποιος πελάτης σου;

Βεβαίως και έχει συμβεί, προσπάθησα να το συζητήσω μαζί του και με καλή διάθεση και χιούμορ να βρούμε τη χρυσή τομή. Κι έτσι έγινε!

Οι γυναίκες ή οι άντρες είναι πιο εύκολοι ή λιγότερο απαιτητικοί πελάτες;

Δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο το φύλο, εξαρτάται από τον άνθρωπο. Όμως στα ανδρικά κουρέματα είναι πιο δύσκολο να καλύψεις μια ατέλεια ή ένα λάθος. Και φυσικά στο hairtattoo πρέπει να είσαι πολύ συγκεκριμένος, γιατί παίζει ρόλο ακόμα και η μια τρίχα!

Ποιο είναι το πιο extreme που σου έχουν ζητήσει να δημιουργήσεις;

Τα πιο extreme που μου ζητούν συνήθως είναι προσωπογραφίες στο κεφάλι. Έχω κάνει κατά καιρούς τους Michael Jackson, Bob Marley, Merlin Monroe και άλλους. Τα φτιάχνω χωρίς να χρησιμοποιώ κανενός είδους πατρόν, απλά κοιτώντας μια φωτογραφία.

Για ποιο λόγο πιστεύεις πως οι άνθρωποι επιλέγουν το εκκεντρικό χτένισμα ή κούρεμα;

Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να ξεχωρίζουν, να πρωτοπορούν και να τους σχολιάζουν. Εξαρτάται βέβαια και από το επάγγελμά τους. Επειδή τυχαίνει να συνεργάζομαι με πολλούς καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ανθρώπους της μόδας, αθλητές κλπ, πρέπει να σας πω ότι ο καλλιτέχνης και οποιοσδήποτε εκτίθεται στα φώτα και σε πολύ κοινό, πρέπει να διαφέρει και να γίνεται θέμα συζήτησης. Οπότε με μια ιδιαιτερότητα στην εμφάνισή του, π.χ. στα μαλλιά, μπορεί να πετύχει το επιθυμητό.

Ποιες είναι οι τάσεις σήμερα σε κούρεμα και χρώμα;

Στα ανδρικά κουρέματα έρχεται πολύ η μόδα του κλασσικού 50’s, καθώς επίσης μακριές φράντζες στο πάνω μέρος του κεφαλιού και πολύ ξυρισμένα τα πλαϊνά. Στα γυναικεία κουρέματα είναι μεγάλη τάση η μια πλαϊνή μεριά να είναι ξυρισμένη κι έμενα προσωπικά μου ζητούν και σχέδια tribal, hairtattoos με χρώματα, όπως π.χ. animal print.

Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς. Πώς το αντιμετωπίζεις αυτό;

Την οικονομική κρίση την αντιμετωπίζω φροντίζοντας να παρέχω αξιόλογες υπηρεσίες στο κατάστημά μου, να είμαι σωστός επαγγελματίας στη δουλειά μου και όπως προείπαμε, επειδή μου αρέσουν οι προκλήσεις, προσπαθώ πάντα να παρέχω κάτι διαφορετικό και μοναδικό. Έτσι κερδίζω και την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Κάθε πότε είναι καταλληλότερο να κουρεύουμε τα μαλλιά μας;

Για τον άνδρα το κούρεμα πρέπει να γίνεται μια φορά  το μήνα, ώστε να είναι περιποιημένος ο σβέρκος, τα μούσια αν υπάρχουν κλπ. Για τις γυναίκες μια φορά στους 2 μήνες, αν έχει μακριά μαλλιά και αν έχει κοντά, ισχύει το ίδιο με το ανδρικό, για να μην χάνουν την φόρμα τους.

Tι παραπάνω προσπαθείς να προσφέρεις κάθε φορά στους πελάτες σου, ώστε να επιστρέψουν σ’ εσένα;

Ο κάθε πελάτης είναι ξεχωριστός και κάθε φορά είναι μια πρόκληση για εμένα αυτό που θα μου ζητήσει, οπότε προσπαθώ να είμαι όσο καλύτερος γίνεται και να τον ευχαριστήσω με τις υπηρεσίες μου και τη δουλειά μου, καθώς επίσης και με τις προσιτές τιμές.

Nicos Exadaktilos Art Hair - Κομμωτήριο Art Hair Nicos
Κύπρου 75 & Καισαρείας - Νίκαια
Τηλ. 210 491 9326
ww.hairtattoo.gr

Δημήτρης Δάγκας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, είναι απόφοιτος του ΟΑΕΔ (τμήματος κομμωτικής), ενώ έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια σε Αγγλία, Ολλανδία και Ιταλία. Ασχολείται με την κομμωτική επαγγελματικά από το 1998, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο καταπιάνεται με τη ζωγραφική και την τέχνη των τατουάζ.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον συγκεκριμένο τομέα;

Από μικρός είχα μια έφεση στην κομμωτική. Πειραματιζόμουν με τα μαλλιά μου και τα μαλλιά φίλων κι όλο αυτό συμπληρώθηκε βρίσκοντας τα παλιά ψαλίδια και ξυράφια του προπάππου μου, που είχε μπαρμπέρικο στον Βοτανικό το 1930. Έτσι ξεκίνησαν όλα.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου;

Να είμαι δημιουργικός, να μην έχω όρια και να εφαρμόζω όλη τη γεωμετρία και τις παλέτες των χρωμάτων, που έχω στο μυαλό μου, κάνοντας ευτυχισμένους τους πελάτες μου.

Καταπιάνεσαι περισσότερο με το χρώμα ή το κούρεμα και γιατί; Μίλησέ μας για τις τεχνικές που χρησιμοποιείς.

Κατά τη γνώμη μου, ένας κομμωτής πρέπει να γνωρίζει εξίσου καλά και τα δύο, γιατί το ένα συμπληρώνει και αναδεικνύει το άλλο. Επομένως, έχω μάθει να κάνω καλά και τα δύο. Κουρεύω κυρίως σε στεγνό μαλλί. Οι γραμμές μου κυμαίνονται σε αυστηρό, αλλά και σε πολύ abstract style, hair tattoo. Και χρωματικά, φροντίζω να δίνω στον κάθε πελάτη αυτό που πραγματικά του ταιριάζει, από ένα απλό μαύρο έως και διχρωμίες με έντονα χρώματα. Αλλά πάνω απ’ όλα ένα υγιές μαλλί, με λάμψη και κίνηση. Επίσης, από νυφικά, κλασικά σινιόν μέχρι και τεράστιους όγκους, πλεξούδες και ιδιαίτερα πιασίματα. Στο ανδρικό κούρεμα χρησιμοποιώ πού ξυράφι, σβησίματα, γραμμές, άνισα μήκη, line ups, καθώς και χρώματα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Πότε και σε ποιον πραγματοποίησες την πρώτη σου «απόπειρα» για κούρεμα;

Σε έναν κολλητό μου στο γυμνάσιο, τον οποίο κουρεύω ακόμα.

Τι δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει στο χώρο σου στο πέρασμα των ετών;

Γενικά δυσκολίες, για έναν κομμωτή ο οποίος έχει αποφασίσει να είναι εργατικός, μόνιμα ενημερωμένος και γενικά να θυσιάζει τα πάντα για τον στόχο του, κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν.

Έχει τύχει να μην μείνει ευχαριστημένος απόλυτα κάποιος πελάτης σου;

Ναι, έχει τύχει. Να γίνει λάθος συνεννόηση. Έφυγε όμως, με χαμόγελο, εφόσον τελικά πήρε αυτό που ήθελε.

Οι γυναίκες ή οι άντρες είναι πιο εύκολοι ή λιγότερο απαιτητικοί πελάτες;

Για ευνόητους λόγους οι άντρες.

Ποιο είναι το πιο extreme που σου έχουν ζητήσει να δημιουργήσεις;

Επειδή όλα αυτά τα χρόνια έχω κάνει πολλά extreme μαλλιά, θα αναφέρω κάτι που μου έκανε πραγματικά εντύπωση και θεωρώ πως αγγίζει τα άκρα. Σάββατο μεσημέρι, με γεμάτο μαγαζί, τύπος που μόλις τον έχω κουρέψει, μου ζητάει να του ξυρίσω τις μασχάλες.

Για ποιο λόγο πιστεύεις πως οι άνθρωποι τολμούν το πιο διαφορετικό;

Πιστεύω πως απλά θέλουν να νιώσουν καλά, ανεξάρτητα με το αν τους πηγαίνει ή όχι. Γι αυτό είμαι εγώ εκεί, για να τους καθοδηγώ.

Ποιες είναι οι τάσεις σήμερα σε κούρεμα και χρώμα;

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν πλέον τάσεις. Όλα έχουν φορεθεί και ξαναφορεθεί. Απλά ντύνεις τον κάθε πελάτη με το κάδρο που του ταιριάζει. Στόχος μου είναι η απλοποίηση της κομμωτικής.

Η επαφή με τον πελάτη μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο φιλικό ή τους αντιμετωπίζεις πάντα επαγγελματικά και μόνο;

Καλό είναι να υπάρχει μέτρο και να μην ξεφεύγει η κατάσταση ούτε προς το ζεστό ούτε προς το κρύο.

Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς. Πώς το αντιμετωπίζεις αυτό; 

Προηγουμένως ανέφερα την απλοποίηση της κομμωτικής. Ευτυχώς είμαι σε θέση να δίνω στους πελάτες μου άψογη δουλειά σε προσιτές τιμές.

Tι παραπάνω προσπαθείς να προσφέρεις κάθε φορά στους πελάτες σου, ώστε να επιστρέψουν σ’ εσένα;

Θέλω εκτός από την καλή δουλειά, να έχω καλή αντίληψη σε αυτό που ζητούν, για το καλύτερο αποτέλεσμα. Έναν καθαρό και μόνιμα ανανεωμένο χώρο επίσης, και ευγενικούς και καλούς επαγγελματίες συνεργάτες.

Salon Cult
Γυμνασίου 8 - Πευκάκια
Τηλ. 210 271 7174

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]