Η Τεχνόπολη δεν είναι πια αυτό που ξέραμε

texnopoli-1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Στις 3 Μαρτίου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται. Δύο ιστορικά τοπόσημα της πόλης, δύο αεριοφυλάκια του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, γεμίζουν με φως.

Θα εγκαινιάσουμε το Παρατηρητήριο, το ψηλότερο κτίριο με πανοραμική θέα και πληροφορίες για την πόλη, θα παίξουμε στο Skywalk, ένα μοναδικό χώρο παιχνιδιού και διάδρασης για παιδιά και εφήβους, θα γνωρίσουμε τις αίθουσες της Τεχνόπολης και θα διασκεδάσουμε με αγαπημένες μπάντες και djs.

Μόλις ένα 24ωρο πριν από το συμβολικό "Switch On" της Τεχνόπολης, που θα ξεκινήσει από τον Πύργο και θα καταλήξει στο Αεριοφυλάκιο 3, το click@life επισκέπτεται όλους τους χώρους της και συνομιλεί με την Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, για τις νέες παροχές και δραστηριότητες.

"Υλοποιείται το έργο με χρήματα από την ευρωπαϊκή κοινότητα. Αυτό που έγινε με το Μουσείο πριν από 3 χρόνια είναι ότι σε όλους τους χώρους υπάρχουν στάσεις, όπου σώζεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου φωταερίου. Λέμε λοιπόν στον επισκέπτη ότι έχεις 13 στάσεις. Μπορεί να τις ακολουθήσει κατά σειρά, αλλά και πίσω μπρος. Με τη σειρά βέβαια που προτείνουμε εμείς, μαθαίνει κάποιος πώς λειτουργούσε το εργοστάσιο και μερικά πράγματα για την ιστορία του και το πώς επιδρά στα 130 χρόνια λειτουργίας του με την πόλη. Αυτό είναι το concept του μουσειακού περιπάτου.

Από το 2012-2013 είχαμε την ιδέα με την αρχιτέκτονα Ερατώ Κουτσουδάκη να εντάξουμε στον περίπατο αυτό και το κτίριο που τώρα είναι Παρατηρητήριο, γιατί είναι ένας χώρος που από πάνω μέχρι κάτω σώζει όλο το μηχανολογικό του εξοπλισμό. Και είναι σχεδόν πρωτοφανές, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε άλλα εργοστάσια φωταερίου στην Ευρώπη. Γενικά είμαστε μοναδικοί σε αυτό που προσφέρουμε, αντίστοιχα με άλλους βιομηχανικούς χώρους. Τότε δεν καταφέραμε να το υλοποιήσουμε λόγω έλλειψης χρημάτων και χρόνου. Τώρα που ήρθε η βοήθεια από ΕΣΠΑ φτιάξαμε και τον ανώτατο χώρο του Πύργου του νέου υδαταερίου. 

Εγκαταστήσαμε τρία κυάλια, έτσι ώστε ο επισκέπτης, ακόμα και με γυμνό μάτι, να μπορεί να δει συγκεκριμένα τοπόσημα και να έχει μια συνόλικη άποψη του τι υπάρχει τριγύρω. Ο χώρος αυτός θα είναι ανοιχτός πάνω κάτω τις ώρες που είναι και το Μουσείο. Μάλιστα, του δίνουμε και το αβαντάζ κάθε Πέμπτη να παραμένει μέχρι τις 21.00 το βράδυ. Έχει πολύ ωραία θέα στο ηλιοβασίλεμα! Επίσης, οι επισκέπτες θα μαθαίνουν ιστορικές πληροφορίες για το τι είναι αυτό το κτίριο, πληροφορίες για την οδό Πειραιώς που ήταν βιομηχανική ζώνη, ενώ από τη διαδραστική οθόνη θα έρχονται σε επαφή με διάφορες θεματικές ενότητες.

Δηλαδή, αν κάποιος τελικά δε θέλει να κάνει την παραπάνω βόλτα, θα μπορεί από εδώ ψηλά, να περιηγηθεί στα κτίρια, να μάθει πληροφορίες για τους χώρους, να γνωρίσει τι βόλτες μπορεί να κάνει με τα πόδια, αλλά και με ποδήλατο. Ενώ θα υπάρχει και μια εφαρμογή όπου θα βγάζεις σέλφι στο Παρατηρητήριο και στη συνέχεια θα προστίθεται η φωτογραφία σε μια πλατφόρμα και θα δημιουργείται ένα κολάζ από φωτογραφίες ανθρώπων που θα προβάλλεται στην οθόνη. 

Σκεφτόμασταν ότι είναι πολύ φιλικό αυτό και μας εκφράζει πάρα πολύ ωςΤεχνόπολη, Μουσείο, Innovathens κλπ και θέλουμε να είναι ο κόσμος εδώ μαζί μας. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι θέτουμε σε χρήση και δίνουμε ενέργεια σε ένα κτίριο το οποίο ήταν αδρανές από το 2000".

Το πρόγραμμα της Πέμπτης 3/3:

  • Θεατρική παράσταση «ΑΥΤΟ...» από την ομάδα Μικρές Ιστορίες
    Για παιδιά από 2 ετών αλλά και για ενήλικες που θα ήθελαν να τρυπώσουν για λίγο στη σκέψη και στο παιχνίδι των παιδιών.
    Αίθουσα: Δεξαμενές Καθαρισμού - Ώρα: 18:30 - 19:30
     
  • Βιβλιοπαρουσίαση «10 Τετράδια Μουσειολογίας» (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)
    Το πρώτο έντυπο περιοδικό μουσειολογίας στην Ελλάδα γιορτάζει τα 10 του τεύχη.
    Αίθουσα: Παλαιοί Φούρνοι - Ώρα: 18:30 - 19:30
     
  • Συναυλία της Athens Big Band
    Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι - Ώρα: 18:30 - 19:30
     
  • Παρουσίαση πλατφόρμας Athens Bikes
    Το AthensBikes είναι μια υπηρεσία bike sharing η οποία σου προσφέρει τη δυνατότητα να κυκλοφορείς με ποδήλατο στην Αθήνα έναντι μικρού αντιτίμου. Χρησιμοποιώντας ένα από τα 10 ποδήλατα που βρίσκονται στην Τεχνόπολη έχεις την ευκαιρία να μετακινηθείς στην πόλη χωρίς ταλαιπωρία, αξιοποιώντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη της ποδηλασίας. - Ώρα: 19:15 - 19:45
     
  • Παρουσίαση του Technopolis Skywalk από την ομάδα The Skywalkers της Circus Dayz
    Μετά το Σηάτλ, την Κωνσταντινούπολη, την Πράγα και όχι μόνο, η Αθήνα υποδέχεται το δικό της υπερσύγχρονο action park, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Το Skywalk έρχεται στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία της Ευρώπης, και υπόσχεται να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία για παιδιά όλων των ηλικιών.

    Αιωρούμενες γέφυρες και μονοπάτια, παρατηρητήρια και μια τεράστια τσουλήθρα-τούνελ συνθέτουν την εντυπωσιακή κατασκευή όπου όλοι μπορούμε να ακονίσουμε τη φαντασία μας, να παίξουμε και να διασκεδάσουμε...στον αέρα. - Ώρα: 19:40 - 20:00
     
  • Switch On από το Δήμαρχο Αθηναίων - Φωταγώγηση της Τεχνόπολης
    Ο Δήμαρχος της Αθήνας πραγματοποιεί το συμβολικό Switch On ξεκινώντας από τον Πύργο και καταλήγοντας στο Αεριοφυλάκιο 3. - Ώρα: 20:00
     
  • Συναυλία των The Jaguar Bombs
    Αίθουσα: Μηχανουργείο - Ώρα: 20:30 - 22:00
     
  • After party με τους Laternative (Official) παραγωγούς του En Lefko 87.7
    Αίθουσα: Μηχανουργείο - Ώρα: 22:00
     
  • "Ψηφιακή εμπειρία" στο Innovathens
    Drones πετούν πάνω από την Τεχνόπολη μεταδίδοντας την εκδήλωση μέσω live streaming. Παράλληλα, εκτίθεται πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τα 2 χρόνια INNOVATHENS, παρουσιάζεται ο σχεδιασμός της φωταγώγησης της Τεχνόπολης και του Skywalk και έργα ανοιχτής σχεδίασης.
     
  • Έκθεση Φωτογραφίας «#my_igm» από τους Greek Instagram Events και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
    Αίθουσα: Αποθήκη
     
  • Αναβάσεις στο Παρατηρητήριο
    Ανεβαίνουμε στον τελευταίο όροφο και ανακαλύπτουμε μια νέα συναρπαστική οπτική γωνία της πόλης. Από την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό μέχρι τα δυτικά προάστια και το Αιγάλεω, το Φάληρο και την Καστέλλα με θέα 360 μοιρών. Για τους πιο...περίεργους θα υπάρχουν και κυάλια.

    Παράλληλα, μια διαδραστική οθόνη θα επιτρέπει στον επισκέπτη να περιηγηθεί ψηφιακά στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, να  ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις της Τεχνόπολης, να γνωρίσει καλύτερα τα ιστορικά τοπόσημα που βλέπει με γυμνό μάτι, να ακολουθήσει τις προτεινόμενες διαδρομές από την Τεχνόπολη και το Γκάζι προς το Σύνταγμα, την Πλάκα, τον Κεραμεικό και τη βιομηχανική ζώνη της οδού Πειραιώς και...να βγάλει selfie με θέα από τον Πύργο.

  • Έκθεση Φωτογραφίας του Χ. Κοψαχείλη «15 χρόνια Athens Technopolis Jazz Festival»
    Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι

  • Οι χώροι του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου είναι ανοιχτοί και οι εθελοντές απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού.

Έλα κι εσύ την Πέμπτη 3 Μαρτίου από νωρίς το απόγευμα για να γυρίσουμε όλοι μαζί τους διακόπτες στο ΟΝ, στο ΟΝ της δουλειάς, της δημιουργίας, της φαντασίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της καινοτομίας. - Είσοδος Ελεύθερη

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]