Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον οβελία, φεύγουμε για Πειραιά

pireas
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Αυτή την εβδομάδα αγκυροβολούμε στον Πειραιά, που φημίζεται για το λιμάνι του και σας μεταφέρουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μελλοντικές σας εξορμήσεις εκεί.

Πειραιεύς, Περαίας, Πειραιάς

Πρόκειται για μια περιοχή που συνορεύει με τις περιοχές Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα και Μοσχάτο. Το 1832 είχε προταθεί από τον Gutensohn, αρχιτέκτονα του Λουδοβίκου Α' της Βαυαρίας, για πρωτεύουσα της Ελλάδας και διαθέτει το μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση λιμένα της Ευρώπης.

Λιμάνι που ανά περιόδους είχε πάρει διαφορετικές ονομασίες. Επί Καταλανών ονομαζόταν «Πόρτο Δράκο» ή «Πόρτο Δρακόνε», πριν και κατά το 1821 «Ασλάν Λιμάνι», ενώ νωρίτερα ονομαζόταν «Λιμήν Λέοντος» ή «Πόρτο Λεόνε», που είναι και η διεθνής ονομασία του στους ναυτικούς χάρτες. Tον 17ο αιώνα ένα λιοντάρι από μάρμαρο δέσποζε στην είσοδο του λιμανιού και ήταν το πρώτο πράγμα που έβλεπαν οι ταξιδιώτες όταν έφταναν στο λιμάνι. Πλέον υπάρχει ανακατασκευή από τον γλύπτη Γεώργιο Μέγκουλα, αφού το πρωτότυπο κλάπηκε από τον Φραντσέσκο Μοροζίνι και βρίσκεται στη Βενετία.

Διαμάντια της περιοχής αποτελούν το Δημοτικό Θέατρο, το Βεάκειο, το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό Μουσείο.

Για τις ρομαντικές ψυχές, σημείο με θέα και ανέκαθεν πόλος έλξης των ερωτευμένων αποτελεί ο χώρος πίσω από το Βεάκειο θέατρο, στον Προφήτη Ηλία, που προσφέρει πανοραμική άποψη της Αθήνας, ενώ αν ανήκετε στην κατηγορία όσων αντέχουν το περπάτημα, η διαδρομή από το Πασαλιμάνι έως και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, είναι ιδανική για μια ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής.

Οι επιλογές για διασκέδαση είναι πραγματικά πολλές, καλύπτοντας ευρύ φάσμα γούστων! Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι…

The Mindtrap (Piraeus) - Πραξιτέλους 183 & 2ας Μεραρχίας, Tηλ. 210 429 7097

Με 27 θεματικά δωμάτια μυστηρίου, αποτελεί το μεγαλύτερο παιχνίδι βιωματικής απόδρασης στην Ευρώπη. Ένα ομαδικό παιχνίδι που ήρθε να ανατρέψει όλα τα δεδομένα της διασκέδασης αλλά και να μυήσει τους παίκτες του σε κόσμους περίεργους, απόλυτου μυστηρίου.

Οι παίκτες που θα επισκεφτούν το The MindTrap καλούνται αρχικά να δημιουργήσουν μια ομάδα 2-6 ατόμων όπως και να κάνουν μια κράτηση σε ένα από τα δωμάτια του. Στόχος του παιχνιδιού είναι να δραπετεύσει η ομάδα από το δωμάτιο που επέλεξε, σε λιγότερο από μία ώρα. Οι παίκτες πρέπει μέσα σε μία ώρα να βρουν στοιχεία, όπως κλειδαριές, κλειδιά, παζλ, αυτοσχέδιους μηχανισμούς, κώδικες και συνδυάζοντας τα να λύσουν τους γρίφους του δωματίου με μοναδικό στόχο την απόδραση τους.

www.themindtrap.com

Στο παιχνίδι όμως δεν βρίσκονται ποτέ μόνοι. Έχουν τους game masters των δωματίων οι όποιοι παρακολουθούν την ομάδα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και βοηθούν τη στιγμή που οι παίκτες τούς χρειάζονται. Τα δωμάτια του The MindTrap είναι πλήρως εξοπλισμένα και ασφαλή ακόμα και για τους πιο κλειστοφοβικούς χαρακτήρες, αφού διαθέτουν τα λεγόμενα panic button με τους ειδικούς μηχανισμούς που απομαγνητίζουν τις πόρτες ανά πάσα στιγμή.

Passport Art - Ανδρούτσου 151, Τηλ. 210 413 0153

Σ’ ένα κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ταυτότητα φιλοξενείται από το φθινόπωρο Διαρκής Έκθεση για το Ρεμπέτικο Τραγούδι, σε επιμέλεια Παναγιώτη Κουνάδη, οργανώνονται βραδιές, συναντήσεις και ιδιαίτερες δράσεις, στις οποίες συμμετέχουν και επιμελούνται καλλιτέχνες απ’ όλο το φάσμα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, ενώ διατίθενται επιλεγμένοι τίτλοι βιβλίων καθώς και βινύλια. Στο ισόγειο λειτουργεί χώρος εστίασης/bar για τους επισκέπτες, στον οποίο διοργανώνονται live και dj sets, αλλά και παραστάσεις stand-up comedy κάθε Παρασκευή.

RockFellas The Bar - Μαρίνα Ζέας / Κτίριο Γ, Κατάστημα Β10-Β11, Τηλ. 210 418 4440

Ροκ και παρεΐστικο περιβάλλον, σε ένα σχετικά μικρό χώρο, με καθαρά ποτά, διαλεκτά cocktails και ψαγμένες μουσικές επιλογές. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες και μια τεράστια ταπετσαρία από τεύχη του περιοδικού "Rolling Stone" κοσμούν τους τοίχους του, δερμάτινοι καναπέδες δεσπόζουν στον άκρως σκοτεινό του χώρο. Ανοιχτά κάθε μέρα από τις 19.00, ενώ τη Δευτέρα παραμένει κλειστό. 

Troubar - Φίλωνος 131, Tρούμπα, Tηλ. 694 055 6837

Άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2014 και πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό στέκι που σε ταξιδεύει πίσω στη δεκαετία του 1960, με το κόκκινο χρώμα να επικρατεί και τη διασκόσμηση να βασίζεται κατά βάση σε κορνίζες μουσικών και μαφιόζων. Βραδιές stand-up comedy, με live ή dj set διοργανώνονται τακτικά, ενώ η μουσική γενικά κινείται σε funk, rock και jazz ρυθμούς. Δευτέρα και Τρίτη είναι κλειστά.

Lola's Bar - 2ας Μεραρχίας 14, Τηλ. 210 452 9722

All day bar, με βιομηχανικές κα μοναστηριακές πινελιές στη διακόσμηση, που προσφέρει από το  πρωί καφέδες και σνακ. Καθώς σουρουπώνει, μπορείτε να δροσιστείτε με ιδιαίτερα κρασιά και καθαρά ποτά ή να γευθείτε κάποιο από τα πιάτα που προσφέρονται, ενώ πιο αργά τη νύχτα τα αίματα ανάβουν και το γλέντι σταματά τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Madama - Μεραρχίας 9 & Φίλωνος 101, Τηλ. 210 417 4591

Και συνεχίζουμε την ξενάγηση στη συνοικία των "Κόκκινων φαναριών", η οποία δε θυμίζει σε τίποτα πλέον την εποχή της ασπρόμαυρης ταινίας, κάνοντας στάση αυτή τη φορά σε μια άφιξη που ήρθε λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2015. Το Madama προσφέρει «αμαρτωλά» cocktails, ποτά, μπύρα και κρασί, ποικιλίες και σαλάτες, η μουσική κινείται σε mainstream ρυθμούς, ενώ καθώς η νύχτα προχωρά, η ένταση ανεβαίνει.

Άδωνις Restaurant Cafe - Παπαναστασίου 57, Καστέλα, Τηλ. 210 937 4308

Απολαύστε την απέραντη θέα στο γαλάζιο από τον διατηρητέο "Άδωνι" στην Καστέλα. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα φρεσκοκομμένο καφέ της αρεσκείας σας συνοδεία σπιτικού κέικ ή χειροποίητου γεμιστού αλμυρού σνακ. Για πιο πλούσιο πρωινό προτιμήστε μια ομελέτα Άδωνις συνοδευόμενη από καφέ φίλτρου και refill για να καταναλώσετε όσο θέλετε και για όση ώρα θέλετε, με την παρέα σας.

Κάντε ένα σύντομο μεσημεριανό γεύμα με panini σολωμό και ροζέ κρασί, ή club sandwich με γαλοπούλα και πράσινη σαλάτα με λευκό κρασί ή κρύα draft μπύρα. Για τους πιο ορεξάτους, προτείνεται ένα από τα burger με χοντροκομμένο κιμά ή γεμιστό ψαρονέφρι με κόκκινο κρασί ή κρύα draft μπύρα.

Για τους λάτρεις των ζυμαρικών, η επιλογή μπορεί να είναι μια πάστα με φρεσκοκομμένο σολωμό και βότκα ή με κοτόπουλο και μπρόκολο. Συνοδέψτε την με λευκό chardonnay ή ροζέ κρασί. Επιλέξτε μια μεσογειακή σαλάτα για ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα. Μια κλασική Άδωνις με τριμμένη φέτα ή μια πράσινη με μέλι και ξηρούς καρπούς ή τη best seller ceasar chicken salad.

Η μέρα περνά και αναζητάτε κάτι chilly για να ανεβάσει τη διάθεσή σας και να σας ξεκουράσει; Απολαύστε ένα κοκτέιλ ακούγοντας lounge μουσική, καθώς ο ήλιος δύει και χάνεται μέσα στο απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού.

Μουσικό Μεζεδοπωλείο "Καφενίοτε" - Βασιλέως Γεωργίου 18Β & Ζέας 98, Τηλ. 210 410 0049

Σε ένα διατηρητέο κτίριο στη γωνία Δημοκρατίας και Δεληγιώργη, οι ιδιοκτήτες του εν λόγω καταστήματος δημιούργησαν με πολύ μεράκι ένα ζεστό -για το χειμώνα- και παράλληλα, δροσερό -για τα καλοκαίρια- χώρο, όπου μπορείτε να απολαύσετε εκλεκτό καφέ, ούζο και κρασιά με λίγους, αλλά πολύ εκλεκτούς μεζέδες. Δοκιμάστε επίσης ρακή, παλαιωμένα κρασιά, φίνες μπύρες με τη συνοδεία ντάκου, τσίρου, "πειραγμένης" πατατοσαλάτας και ολοκληρώστε την επίσκεψή σας με ξεχωριστά γλυκά.

Το καφέ των αισθήσεων - Κουντουριώτου 164, Τηλ. 210 422 0672
Ιστορικό στέκι με ζεστή ατμόσφαιρα, διατηρεί τον αυθεντικό του χαρακτήρα εδώ και πολλά χρόνια.

Darling The Bar - Ηρ. Πολυτεχνείου & Δραγάτση 8, Τηλ. 210 410 1410

Mecca - Ακτή Κουμουνδούρου 62, Tηλ. 210 422 0138

Ο χώρος του ανακαινίστηκε και άνοιξε τις πόρτες το καλοκαίρι του 2010 έχοντας υιοθετήσει μία elegant ατμόσφαιρα, συνδυάζοντας χρωματισμούς του καφέ και του αυστηρού μαύρου, με έντονα τα στοιχεία της φυσικής πέτρας και του γήινου μάρμαρου. Συνδυάσετε φαγητό και ποτό σε δυνατούς ρυθμούς clubbing, με θέα το Μικρολίμανο και όλη την παραλιακή ακτή της Αθήνας.

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι μυημένοι στις τσάρκες τα έχουν ήδη ανακαλύψει. Εμείς δίνουμε ένα δικό μας αστεράκι στα παρακάτω αστέρια της ζωής του προαστίου:

Για καφέ (με θέα)
Ιστιοπλοϊκός Όμιλος - Ακτή Μικρολίμανου, Τηλ. 210 413 4084
Bizz - Ακτή Κουμουνδούρου 8, Τηλ. 210 411 5344
Πισίνα - Ακτή Θεμιστοκλέους 25 / Φρεαττύδα, Τηλ. 210 451 1324

Για ψάρι/θαλασσινά
"Captain John's" - Ακτή Κουμουνδούρου 16, Τηλ. 210 417 7589
"Ο Γιάννης" - Λεωφ. Χατζηκυριάκου 102, Τηλ. 210 418 0160
"Μαργαρώ" (για λίγα και καλά) -  Χατζηκυριακού 126, Tηλ. 210 451 4226
"Υπερωκεάνειο" - Λεωφ. Χατζηκυριάκου 48, Τηλ. 210 418 0030

Για γκουρμέ θαλασσινά
"Βαρούλκο" - Ακτή Κουμουνδούρου 52, Τηλ. 210 522 8400

Για κρεατικά
"Κεφαλλονίτης" -  Ρεθύμνης 19, Καστέλλα, Τηλ. 210 411 4426

Για σουβλάκι
"Μπαρμπαδήμος" - Θεοτόκη Γεωργίου 2 & Σαχτούρη, Τηλ. 210 452 8500

Για burgers
"Μπαρ Μπεε Κιου" - Φρεαττύδος 13, Τηλ. 210 451 8129

Ρεμπετάδικο
"
Ανηφόρι" - Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β47, Τηλ. 210 411 5819

Ελληνάδικο - Club
"Θερμοπύλες" - Φαλήρου 26, Καμίνια, Τηλ. 697 732 2348

Περιμένουμε να καταγράψετε και εσείς τις δικές σας εντυπώσεις, αν ο δρόμος σας βγάλει προς τα κει...

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]

Mπορείτε να διαβάσετε όλα τα «NEIGHBOUR-HOOK» εδώ