Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος: Ζωγραφική και Χαρακτική

grammatopoulos-3-
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Πάνω από 150 πολύτιμα έργα του μεγάλου χαράκτη και ζωγράφου Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου θα δώσουν τη μοναδική ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να γνωρίσει το πολυεπίπεδο έργο του από το 1930 έως το 1991 στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη από τις 19 Ιουνίου.

"Λόλα να ένα μήλο." Μια εικόνα απο το αλφαβητάρι που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Οι περισσόρεροι ίσως γνωρίζετε τον Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο μέσα από τις εικονογραφήσεις στο Αλφαβητάρι του Δημοτικού. To Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίζουμε το πολυεπίπεδο έργο του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου από το 1935 έως το 2003.

Ο Γραμματόπουλος αντλούσε συνήθως τη θεματική του από τον κόσμο της μυθολογίας και, πρωτίστως, από το ελληνικό τοπίο δίνοντάς μας, όπως γράφει χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα,μια «πρωτότυπη εκδοχή της νεότερης ελληνικής τοπιογραφίας», από την οποία δεν απομένει «παρά μονάχα το απόσταγμα της αίσθησης, της συγκίνησης, μετουσιωμένο σε αφηρημένες γραμμές, ρυθμούς και χρώματα». Η επιδεξιότητα με την οποία ο Γραμματόπουλος χειρίστηκε το φως μέσα από το λευκό χρώμα προσδίδει στις συνθέσεις του ένταση δραματική αλλά και μια μεταφυσική διάσταση που έρχεται να εξισορροπήσει την «αταραξία» που, σύμφωνα με τους θεωρητικούς της τέχνης, διατρέχει το σύνολο του έργου του.

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος: Ζωγραφική - Χαρακτική», από την Πέμπτη 19 Ιουνίου και ώρα 20.00. Πάνω από 150 πολύτιμα έργα του μεγάλου χαράκτη και ζωγράφου Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου θα δώσουν τη μοναδική ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να γνωρίσει το πολυεπίπεδο έργο του από το 1930 έως το 1991.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις πολυσυζητημένες αφίσες ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές, που έγιναν αφορμή να συλληφθεί κατά τη διάρκεια της κατοχής, τις προσωπογραφίες Ελλήνων λογοτεχνών (Σικελιανός, Παλαμάς, Βενέζης, Τερζάκης κ.ά.), τα αγαπημένα σε όλους «Αλφαβητάρια» του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και τα βιβλία των Π.Σ. Δέλτα, Π. Πρεβελάκη, Π. Χάρη, Ν. Βρεττάκου μεταξύ των άλλων με τις αξεπέραστες εικονογραφήσεις, τις έγχρωμες ξυλογραφίες με την απόδοση των ελληνικών τοπίων και τις ελαιογραφίες του, αποκαλύπτοντας μέσα από την ιδιότυπη παραστατική τους απόδοση το έργο ενός πρωτεργάτη της σύγχρονης τέχνης. 

Πληροφορίες: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα.