Ντοματούλα, θρεπτική και μια συνταγή έκπληξη
Όταν απολαμβάνω μια λαχταριστή ντομάτα με λίγη φέτα στην παραλία σκέφτομαι: “To καλοκαίρι έφτασε”. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια υπερ-τροφή, που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας.
Οι ντομάτες είναι γεμάτες με λυκοπένιο, μια ουσία που συνδέεται με την προστασία του DNA στα λευκά αιμοσφαίρια, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης. Περιέχουν βιταμίνη Α, που βελτιώνει την όραση. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και μας βοηθά να διατηρήσουμε την υγεία του πεπτικού συστήματος. Γνωρίζατε ότι ο χυμός ντομάτας είναι γνωστός για την αντηλιακή επίδρασή του; Η τακτική κατανάλωση εξασφαλίζει προστασία απέναντι στο ερύθημα που προκαλείται από τις ακτινοβολίες UV.
Ντομάτα για γερά κόκαλα
Περιέχει βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλλει στην υγεία των οστών. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α. Είναι εχθρός της χοληστερίνης, αφού περιέχει κάλιο, που μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και επομένως, τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Tip: Τα μαγειρεμένα προϊόντα ντομάτας, όπως ο παστεριωμένος χυμός της, η σούπα, η σάλτσα και το κέτσαπ, περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιοδιαθέσιμου λυκοπενίου.
Υλικά:
4 μεγάλες ντομάτες, ώριμες αλλά σφιχτές
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 ξερό κρεμμύδι
μερικά φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
200 ml ελαιόλαδο
150 γραμμάρια φέτα, κομμένη σε κύβους
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Eκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, με 100ml ελαιόλαδο.
Μόλις τα κρεμμύδια μαλακώσουν, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και 2½ φλιτζάνια νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να πιει το ρύζι τα υγρά, ανακατεύοντας παράλληλα.
Χαράσσουμε σταυρωτά τις ντομάτες και τις βάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει.
Τις βγάζουμε και τις βουτάμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Κόβουμε ένα καπάκι από κάθε ντομάτα και αδειάζουμε τη σάρκα τους και την ψιλοκόβουμε.
Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε το βασιλικό, την ψιλοκομμένη σάρκα της ντομάτας και τη φέτα, ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τις ντομάτες.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Καλή σας όρεξη!
Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]