H πιο νόστιμη σαλάτα καρπούζι
Μου την σέρβιραν πρόσφατα σε ένα γνωστό εστιατόριο στη μαγευτική Σαντορίνη και από τότε δεν σταματώ να την ετοιμάζω για βραδινά τραπέζια στην αυλή μου. Είναι μια ξεχωριστή gourmet και απίστευτα δροσερή σαλάτα, που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες.
Τι θα χρειαστείτε; Λίγα φρούτα και λαχανικά αρκούν, για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Υλικά
1/2 καρπούζι, καθαρισμένο, χωρίς κουκούτσια και κομμένο σε κύβους
300 γρ. φέτα
1 κρεμμύδι
χυμός από 1 λεμόνι
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
5 κουταλιές της σούπας κρέμα μπαλσάμικου
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Μαρινάρετε το κρεμμύδι για 10 λεπτά με τον χυμό του λεμονιού
Σε μια σαλατιέρα ρίχνετε το καρπούζι, τη φέτα, το κρεμμύδι, μαζί με τον χυμό και πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Λίγο προτού σερβίρετε περιχύνουμε με την κρέμα μπαλσάμικου και το ελαιόλαδο.
Εκτός από το ότι είναι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού, προσφέρει σημαντικές βιταμίνες, με ελάχιστες θερμίδες. Έχει μόνο 30 θερμίδες/100 γραμμάρια. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β1 και C, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, προστατεύουν τα μάτια και τον εγκέφαλο και ελαχιστοποιούν τις συνέπειες του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό.
Δύο must στοιχεία του καρπουζιού είναι το λυκοπένιο και το κάλιο, που συνιστούν ασπίδα προστασίας για την καρδιά. Το λυκοπένιο, ουσία που ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα στο καρπούζι και στην ντομάτα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξολοθρεύει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σχηματίζονται στη διάρκεια του κυτταρικού μεταβολισμού, συμβάλλοντας στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων ειδών καρκίνου. Η διαφορά είναι ότι στο καρπούζι το λυκοπένιο είναι περισσότερο ενεργό και διαθέσιμο, σε σχέση με την ντομάτα.
Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]