Πώς να υπολογίζουμε σωστά τη μερίδα μας

piato-ligo-fagito
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Η μισή υπόθεση στην προσπάθεια απώλειας βάρους είναι η σωστή μερίδα. Πώς, όμως, μπορούμε να την πετύχουμε;

Η μερίδα που σερβίρεται σε κάποια εστιατόρια και η μερίδα που σερβίρουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας στο σπίτι, δεν έχει, συνήθως, καμία σχέση με τη μερίδα που θα έπρεπε να καταναλώνουμε, έτσι ώστε και να χορτάσουμε και να προσέξουμε να μην κάνουμε υπερβολική κατανάλωση θερμίδων στην καθημερινότητά μας. Ο λόγος είναι ότι πολλά εστιατόρια σερβίρουν μεγαλύτερες μερίδες από το κανονικό προκειμένου να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους –σκεφτείτε πόσες φορές δεν έχετε καταφέρει να αδειάσετε ούτε το μισό πιάτο καρμπονάρας, αφήνοντας φαγητό για τουλάχιστον άλλον ένα ακόμη- ενώ στο σπίτι μας, έχουμε όλοι μάθει από τη μαμά μας και τη γιαγιά μας σε… γενναίες δόσεις φαγητού.

Αν, όμως, θέλουμε πραγματικά να τρεφόμαστε σωστά και να χάσουμε βάρος ή να διατηρήσουμε τα κιλά και τη σιλουέτα μας, η μερίδα που καταναλώνουμε πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Ακόμη και 100 θερμίδες παραπάνω από το κανονικό να αποδίδει ένα γεύμα, σε μικρό χρονικό διάστημα –κι όταν κάτι τέτοιο επαναλαμβάνεται καθημερινά- μπορεί να μας φορτώσει με επιπλέον κιλά που, αναλόγως τη διάρκεια της… ατασθαλίας, μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 5.

Η σωστή μερίδα στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων
Για κάθε άνθρωπο η κατάλληλη μερίδα μπορεί να διαφέρει, καθώς εξαρτάται τόσο από την ηλικία του, όσο και από το φύλο, το βάρος, το ρυθμό που ασκείται κάποιος, τα υλικά που συνθέτουν ένα γεύμα (αν έχουν τηγανιστεί, αν είναι πολύ λιπαρό κ.ο.κ), το τι έχουμε καταναλώσει πριν τη συγκεκριμένη μερίδα όλη την ημέρα κ.τ.λ.

Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν κάποιοι γενικότεροι κανόνες που μπορούμε να ακολουθήσουμε σχετικά με το πόσο πρέπει να γεμίζουμε το πιάτο μας, προκειμένου να διατηρήσουμε μια ισορροπία στη διατροφή μας. Αν, όμως, θέλετε να χειριστείτε το θέμα της μερίδας πιο συγκεκριμένα και εξειδικευμένα, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό που θα σας δώσει εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο, προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες.

Μερίδες φρούτων και λαχανικών: Όσον αφορά τα ωμά λαχανικά, ο καλύτερος τρόπος να υπολογίσετε 1 μερίδα είναι να τα κόψετε και να τα μετρήσετε σε 1 φλιτζάνι (όπου 1 φλιτζάνι = 1 μερίδα). Διαφορετικά, το μέγεθος 1 γροθιάς είναι περίπου το μέγεθος της μίας μερίδας, ενώ στα περισσότερα φρούτα, το μέτριο μέγεθος συμπληρώνει μια μερίδα (π.χ. 1 μέτριο μήλο, 1 μέτριο πορτοκάλι, 1 μέτρια μπανάνα κ.ο.κ.). Στα μαγειρεμένα λαχανικά, η μερίδα ισούται περίπου με λίγο λιγότερο από το μισό φλιτζάνι.

Μερίδες ψαριών/θαλασσινών: Η μία μερίδα ψαριού έχει μέγεθος περίπου όσο μια μέτρια γυναικεία παλάμη και σε γραμμάρια το άπαχο ψάρι πρέπει να φτάνει ως τα 140, ενώ το λιπαρό ως τα 120. Η μερίδα θαλασσινών φτάνει τα 100-120 γραμμάρια (περίπου 12-15 μικρές γαρίδες ή 7 μεγάλες). 

Μερίδες κρεατικών: Τα 100-120 γραμμάρια κρέας που συνιστούν και πάλι μια μερίδα, είναι ίσα με μια γυναικεία παλάμη και σε αυτή την περίπτωση. Ένα στήθος κοτόπουλου ή ένα μπούτι αποτελούν μια μερίδα, αρκεί να αφαιρέσετε την πέτσα.

Μερίδες οσπρίων: Όταν μαγειρεύετε φακές, φασόλια και ρεβίθια, μην ξεχνάτε ότι η μία μερίδα συμπληρώνεται με 1,5 φλιτζάνι μαγειρεμένου φαγητού, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 300 γραμμάρια.

Μερίδες λαδερών: Αν είστε λάτρεις των λαδερών, προτιμήστε τα χωρίς υπερβολές στο ψωμί –ειδικά αν κάνετε δίαιτα- και μην ξεπερνάτε τα 2 φλιτζάνια μαγειρεμένου φαγητού ανά μερίδα. 

Μερίδες γαλακτοκομικών: Μια μερίδα τυρί ισούται με περίπου 1 σπιρτόκουτο, ενώ 1 φλιτζάνι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι συνιστούν και πάλι μια μερίδα.

Μερίδες δημητριακών/ζυμαρικών: Τα δημητριακά του πρωινού πρέπει να γεμίζουν τα 2/3 μιας κούπας του καφέ, ενώ η μία μερίδα μαγειρεμένο ρύζι ή μακαρόνια αντιστοιχεί σε 2 φλιτζάνια (περίπου όσο το ποντίκι του υπολογιστή). Μια μερίδα ψωμιού πρέπει να έχει το μέγεθος μιας φέτας που να θυμίζει κασέτα κασετοφώνου.

Μερίδες διάφορων τροφών: Αν πρόκειται να φάτε πατάτες, η μία μερίδα τους ισοδυναμεί με 10 τηγανητές πατάτες ή 2 μικρές ψητές πατάτες (ή 1 μεγαλύτερη, όσο το ποντίκι του υπολογιστή). Μία μερίδα αποξηραμένων φρούτων, όπως π.χ. σταφίδες, δεν πρέπει να ξεπερνάει το ¼ του φλιτζανιού, ενώ αν το πρόγραμμα λέει… αβγό, η μερίδα ισούται με δύο βραστά. Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο θεωρείται 1 μερίδα για το κάθε ένα και το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των ξηρών καρπών. Στο σινεμά, φροντίστε να μην ξεπεράσετε τα 2 φλιτζάνια ποπ κορν και το κομμάτι κέικ που σας κερνάνε, πρέπει να έχει μέγεθος δισκέτας για να θεωρηθεί 1 μερίδα.