Βρώσιμα φύκια: πού ωφελούν και πώς τρώγονται;
Όλα δείχνουν πως ήρθε η ώρα να δώσουμε στα φύκια την ευκαιρία να μας αποδείξουν πόσο καλό μπορούν να μας κάνουν.
Μπορεί όταν τα βλέπετε στη θάλασσα ή σε μια λίμνη να επιπλέουν να είναι το τελευταίο πράγμα που θα φανταζόσασταν να μπει στο πιάτο σας, οι λάτρεις του σούσι και των sushi rolls, όμως, ξέρουν πως τα φύκια δεν είναι αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι.
Κάποια είδη φυκιών τρώγονται (όπως τα φύκια θαλάσσης που χρησιμοποιείται στο σούσι), ενώ άλλα όχι. Αυτά, όμως, που μπορούν να καταναλωθούν, αποτελούν μια εναλλακτική μορφή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, που σίγουρα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στο πιάτο μας. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, με τη βοήθεια της Αιμιλίας Βασιλοπούλου, Κλινικής Διαιτολόγου και επίκουρης Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Τι είναι τα φύκια;
Τα φύκια περιλαμβάνουν υδάτινους, φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, οι οποίοι στερούνται κορμού, ρίζας και φύλλων. Χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τα μικροφύκη και τα μακροφύκη, όπου στα δεύτερα ανήκουν τα φύκια θαλάσσης (seaweed), ενώ τα πρώτα είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, που μπορούν να δράσουν και ως βιοκαύσιμο. Στην Ασία και συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα τα φύκια είναι πολύ δημοφιλή, ενώ ειδικά στην ιαπωνική κουζίνα χρησιμοποιούνται διάφορα είδη φυκιών, όπως τα wakame, nori, kombu και hijiki.
Το μεγάλο ατού των φυκιών είναι ότι αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή των διατροφικών αναζητήσεων, τόσο για λόγους υγείας, όσο και για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας.
Εκτός από πρωτεΐνη, τα φύκια είναι πλούσια και σε σημαντικές βιταμίνες όπως A, B12, K, αλλά και σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, όπως εξηγεί η ειδικός. Σύμφωνα, μάλιστα, με παρουσίαση που έχει πραγματοποιηθεί στο Institute of Food Technologists στο Σικάγο, ορισμένοι τύποι φυκιών περιέχουν 63% πρωτεΐνη και 15% φυτικές ίνες, ενώ όλοι οι τύποι χωνεύονται εύκολα και κάνουν καλό στην καρδιά.
Εκτός από την καρδιά, ένας τύπος καφέ φυκιού, το fucoidan, έχει βρεθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου, ενώ γενικότερα η κατανάλωση φυκιών, σύμφωνα με μελέτη του 2010 που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Nutritional Science and Vitaminology, φαίνεται πως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ακόμη, πειράματα σε ποντικούς έδειξαν ότι τα φύκια μπορούν να κρατήσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο και φαίνεται πως επηρεάζουν και το μεταβολισμό της χοληστερόλης. Τέλος, τα θαλάσσια φύκια, χάρη στο ιώδιο, κάνουν καλό στο θυρεοειδή, έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, βελτιώνουν το δέρμα και μπορούν να εμποδίσουν την πέψη του λίπους, ενώ η σπιρουλίνα του γλυκού νερού περιέχει ζεαξανθίνη, ένα καροτενοειδές που μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων στα μάτια, συμπεριλαμβανομένης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.
Με τόσα οφέλη, σίγουρα θα ανυπομονείτε να τα βάλετε στο πιάτο σας. Κι αν δεν ξέρετε πώς, ιδού μερικές ιδέες:
- Φτιάξτε sushi rolls. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς
- Προσθέστε σπιρουλίνα ή χλωρέλλα στο smoothie σας
- Τυλίξτε τη γέμιση του σάντουιτς σας σε φύκια nori, τα φύκια που χρησιμοποιούμε στο σούσι
- Προσθέστε wakame στη σαλάτα σας αντί για κρουτόν
- Δοκιμάστε τα στις σούπες σας
- Αντικαταστήστε τα ζυμαρικά με kelp noodles και συνδυάστε τα με σάλτσα βασιλικού