8 καθημερινές τροφές που γίνονται επικίνδυνες όταν τις ξαναζεσταίνουμε

fournos-mikrokumaton
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Το… ξαναζεσταμένο φαγητό είναι κάτι που πρέπει γενικότερα να αποφεύγουμε –κυριολεκτικά και μεταφορικά! Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά απ’ όσο νομίζουμε.

Το φαγητό της προηγούμενης ημέρας πολλές φορές φαντάζει σαν όαση, όταν βαριόμαστε να μαγειρέψουμε και πεινάμε, αφού με ένα απλό ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων, έχουμε τελειώσει. Οι έρευνες, όμως, δείχνουν ότι το να ζεστάνουμε ξανά κάποια φαγητά μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για την υγεία μας, ειδικά όταν προηγουμένως δεν τα είχαμε φυλάξει σωστά.

Οι παρακάτω τροφές, θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν δηλητηρίαση ή και πολύ χειρότερες καταστάσεις, αν ξαναζεσταθούν ή δεν αποθηκευτούν σωστά, γι’ αυτό προτιμήστε να τις καταναλώνετε κρύες.

Σέλινο, σπανάκι και παντζάρια

Συχνά τα συναντάμε στις σαλάτες, αλλά μπορεί να αποτελέσουν συστατικό και του κυρίως γεύματός μας. Στη δεύτερη περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ότι η θερμότητα μπορεί να μετατρέψει τα νιτρικά άλατα σε τοξικές ουσίες και να οδηγήσει σε απελευθέρωση καρκινογόνων ουσιών, τις οποίες μετά εσείς θα καταναλώσετε. Αν θέλετε οπωσδήποτε να ξαναζεστάνετε το φαγητό που περιέχει τα παραπάνω, φροντίστε να αφαιρέσετε αυτά τα υλικά, έτσι ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τη θερμότητα.

Μανιτάρια

Γενικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μανιτάρια πρέπει να τα καταναλώνουμε ακριβώς μετά την προετοιμασία τους. Ο λόγος είναι ότι οι πρωτεΐνες τους χαλούν μόλις τα κόβουμε, κι αυτό σίγουρα δεν είναι καλό νέο για το στομάχι μας.

Αβγά

Αποτελούν… βόμβες πρωτεΐνης, αλλά το να ξαναζεστάνετε τα βραστά σας αβγά που έχουν κρυώσει ή την ομελέτα σας, μπορεί να αποδειχτεί τοξικό για τον οργανισμό και να φέρει αναστάτωση στο πεπτικό σας σύστημα.

Πατάτες

Οι πατάτες, όσο νόστιμες είναι, τόσες «παγίδες» κρύβουν. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε, είναι ότι αν τις μαγειρέψετε κι έπειτα τις αφήσετε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, αντί να τις βάλετε κατευθείαν στο ψυγείο, η ζεστή θερμοκρασία θα προωθήσει την ανάπτυξη ενός σπάνιου βακτηρίου, που οδηγεί σε διατροφική αλλαντίαση, μια παραλυτική και ακόμη και θανατηφόρα νόσο. Το βακτήριο δεν μπορεί να σκοτωθεί με ένα γρήγορο ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων, γι’ αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βάζετε τις πατάτες σας κατευθείαν στο ψυγείο, έτσι ώστε να αποφύγετε τα προβλήματα, αν τις ξαναζεστάνετε.

Ρύζι

Και πάλι, το πώς θα το αποθηκεύσετε, πριν το ζεστάνετε, παίζει σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με το Food Standards Agency του Ηνωμένου Βασιλείου, το ρύζι που δεν έχει μαγειρευτεί, μπορεί να περιέχει σπόρους βακτηρίων που εύκολα οδηγούν σε δηλητηρίαση. Όταν το ρύζι μαγειρεύεται, οι σπόροι μπορεί να επιζήσουν κι αν στη συνέχεια το ρύζι σας μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, πολλαπλασιάζονται και προκαλούν στον άτυχο που τους καταναλώσει, δηλητηρίαση με εμετό και διάρροια. Το να ξαναζεστάνετε το ρύζι, δεν θα σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε τα βακτήρια, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.

Κοτόπουλο

Η σύνθεση της πρωτεΐνης στο αγαπημένο αυτό πουλερικό αλλάζει, όταν το κρύο κοτόπουλο από το ψυγείο ζεσταθεί ξανά για 2η φορά. Αν το καταναλώσετε ξαναζεσταμένο, μπορεί να σας προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, γι’ αυτό αν προτιμάτε να το ζεστάνετε, βεβαιωθείτε ότι έχει μαγειρευτεί σωστά και εξασφαλίστε ότι το εσωτερικό του είναι πολύ ζεστό.