Kαθημερινές συνήθειες που μας στρεσάρουν αλλά δεν παραδεχόμαστε (ούτε στον εαυτό μας)
Δουλειά, οικονομικές υποχρεώσεις και κοινωνικός περίγυρος είναι δεδομένο ότι μπορούν να μας «τσιτώσουν» τα νεύρα, να μας αγχώσουν και τελικά να μας κάνουν να αισθανόμαστε «ράκος».
Βέβαια, αυτοί είναι οι παράγοντες που όλοι παραδεχόμαστε ανοιχτά ότι μας στρεσάρουν. Με τα ανομολόγητα άγχη όμως τι κάνουμε; Καταρχήν παίρνουμε μια βαθιά ανάσα γιατί όταν διαβάσουμε όα ακολουθούν ίσως και να αγχωθούμε…
Αν έχετε υποκύψει στο στρες, μάλλον έχετε καιρό να γελάσετε γιατί η ευχάριστη αυτή λειτουργία είναι αγχολυτική μέχρι…δακρύων, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, χαλαρώνει τους μυς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και απαλύνει τους πόνους.
Έχετε αναρωτηθεί μήπως η μουσική που ακούτε σας αγχώνει; Ναι, το ξέρω ότι μπορεί να είναι η αγαπημένη σας αλλά αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι σας χαλαρώνει κιόλας.
«Άσε, θα καθαρίσω αύριο» και μαζεύονται τα πιάτα στο νεροχύτη. Και το αύριο γίνεται μεθαύριο και ούτω καθεξής. Αποτέλεσμα; Δε θέλετε καν να πάτε σπίτι για να αποφύγετε να δείτε την ακαταστασία και φυσικά να συμμαζέψετε. Όμως, δυστυχώς αυτός ο φαύλος κύκλος δημιουργεί άγχος.
Υπόθεση σεξ. Ναι, το σεξ είναι ευχάριστο, διασκεδαστικό και αγχολυτικό. Εάν έχετε καιρό όμως να επιδοθείτε σε ερωτικές περιπέτειες ίσως, το άγχος σας αυξάνεται (και τα νεύρα επίσης).
Καλός ο αυτοσαρκασμός αλλά αν σας γίνει συνήθεια κινδυνεύετε να υποτιμήσετε τον εαυτό σας. Αν μάλιστα, επιμένετε να μην λέτε κάτι ενθαρρυντικό για σας, τότε η αυτοεκτίμησή σας πιάνει «πάτο» και το άγχος κορυφώνεται. Να θυμάστε ότι το εγκέφαλος είναι ένα πανίσχυρο και πανούργο ταυτόχρονα εργαλείο.
Ο κακός ύπνος είναι δεδομένο ότι δεν επιτρέπει στο σώμα να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Τα ξενύχτια ή οι άτακτες ώρες ύπνου δυσκολεύουν τον οργανισμό, δε σας επιτρέπουν να ξεκουραστείτε και ενισχύουν ένα υποβόσκον άγχος που δε λέει να σας αφήσει ήσυχους. Πάρτε τα κατάλληλα μέτρα και βάλτε ένα πρόγραμμα στον ύπνο σας.
Η διαχείριση του χρόνου δε χρειάζεται να είναι ένας από τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας. Δεν είναι αυτοσκοπός αλλά πραγματικότητα. Αντιμετωπίστε ρεαλιστικά τις υποχρεώσεις σας και σταματήστε να φορτώνεστε με ευθύνες που σας αγχώνουν, επειδή πολύ απλά η ημέρα έχει 24 ώρες, που δε σας φτάνουν.
Η άρνηση δε σας κάνει κακό άνθρωπο. Καλό είναι να λέτε και κανένα όχι που και που για το καλό της ψυχικής σας υγείας.
«Ξεκολλήστε» το κινητό σας τηλέφωνο και τις ηλεκτρονικές συσκευές από πάνω σας. Καλή η τεχνολογία αλλά ένα πράγμα δεν έχει καταφέρει ακόμα να προσφέρει: ηρεμία. Μάλιστα επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι η μόνιμη διαθεσιμότητα σε email, τηλεφωνήματα, tweets κ.λπ αυξάνει τα επίπεδα του άγχους.
Bonus: Ένας στιγμιαίος και πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το άγχος σας είναι να μασήσετε μία τσίχλα, να πιείτε ένα ζεστό τσάι ή να αφιερώσετε χρόνο σε ένα ζώο.