Πώς θα προστατέψετε την καρδιά σας από το έμφραγμα;
Εν αντιθέσει με αυτό που πιστεύουν οι περισσότερες γυναίκες, το έμφραγμα είναι η συνηθέστερη αιτία θανάτου στις γυναίκες και όχι ο καρκίνος του στήθους. Ίσως αυτό συμβαίνει, επειδή η γνώση γύρω από τον καρκίνο του μαστού έχει αυξηθεί τόσο, ώστε η πρόληψη να είναι σε ανεβασμένα επίπεδα, ρίχνοντας έτσι τα ποσοστά προσβολής από τον καρκίνο.
Η αλήθεια όμως είναι πως την καρδιά όμως, που είναι ο επικεφαλής του οργανισμού μας, συχνά αμελούμε να την προσέξουμε θεωρώντας δεδομένη τη λειτουργία της. Στον ανθρώπινο οργανισμό όμως, τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα –ευτυχώς- περνάνε από το χέρι μας.
Προσέξτε τον εαυτό σας, φροντίστε ώστε οι συνθήκες λειτουργίας της καρδιάς σας να είναι -όσο το δυνατό- οι ιδανικές και εκείνη θα κάνει τη δουλειά της και θα σας φτάσει μέχρι τα βαθιά γεράματα.
1. Τρώτε σωστά
Παραμείνετε υγιείς, τρώγοντας σωστά. Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου, ζάχαρης και συντηρητικών. Αυτές οι τροφές, όχι μόνο σας παχαίνουν, επιβαρύνουν σημαντικά το συκώτι σας και την κυκλοφορία του αίματος, αλλά βλάπτουν ευθέως και την υγεία της καρδιάς. Τρώτε σωστά για να λειτουργούν ανενόχλητες οι αρτηρίες σας και μαζί με αυτές και η καρδιά σας.
2. Μην καπνίζετε
Εάν καπνίζετε, κόψτε το και αν δεν καπνίζετε μη διανοηθείτε να το ξεκινήσετε. Τα επιχειρήματα τα γνωρίζετε και αν μπορείτε να κάνετε και τους φίλους σας να μην καπνίζουν προσπαθήστε το. Θα το εκτιμήσουν μετά από λίγο καιρό και εκείνοι και η ανακουφισμένη καρδιά τους.
Το αλκοόλ δεν κάνει κακό αν διατηρείτε το μέτρο και δεν το παρακάνετε. Μην διστάζετε να πίνετε ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα, αλλά αποφύγετε να ξεπεράσετε αυτό το ένα ποτηράκι. Όσα οφέλη και να έχει το κρασί, επιβαρύνει πάντα το συκώτι σας και αν ισχυρίζεστε πως έχει αντιοξειδωτικά, υπάρχουν και άλλες τροφές να τα λάβετε.
4. Επιμένετε αντιοξειδωτικά
Αφού προσέχετε τι τρώτε, από το νούμερο 1 κιόλας, φροντίστε να είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί. Φροντίστε να περιέχονται σε κάθε γεύμα σας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ώστε να έχει ο οργανισμός σας τα εφόδια να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τον οργανισμό σας και επιβαρύνουν την καρδιά και το κυκλοφορικό.
5. Διαχειριστείτε το άγχος σας
Το άγχος, είναι η κυριότερη αιτία του εμφράγματος, γι’ αυτό θα ήταν καλό να δώστε προτεραιότητα στη διαχείρισή του. Μπορεί κάτι τέτοιο να φαντάζει ακατόρθωτο και να είναι όντως δύσκολο τις μέρες που διανύουμε, αλλά ακόμα και αν ένας τρόπος να ηρεμήσετε είναι απλά να φάτε το μεσημεριανό σας, μόνοι σας με την ησυχία σας, κάντε αυτό. Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα στον εαυτό σας, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, συζητήστε όσα σας απασχολούν με τους ανθρώπους που αγαπάτε και θα νιώσετε καλύτερα.
Είτε σας αρέσει, είτε τη βαριέστε θανάσιμα, η γυμναστική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Η καθημερινή άσκηση γυμνάζει τους μύες σας, τους συνδέσμους και ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς. Εμποδίζει την έλευση του γήρατος, την παχυσαρκία και βοηθά στη διαχείριση του άγχους. Η δε γιόγκα ιδανικά, σας γυμνάζει και χαλαρώνει την ίδια στιγμή. Ακόμα και αν χρειαστεί να ψάξετε πολύ, βρείτε το είδος γυμναστικής που σας ταιριάζει και κάντε το κομμάτι της καθημερινότητάς σας.
7. Γελάστε
Το γέλιο είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες και η καρδιά δεν εξαιρείται αυτού του κανόνα. Πιο συγκεκριμένα, η κατάθλιψη και το έντονο άγχος μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά, μέχρι και έμφραγμα, γι’ αυτό μην σταματάτε ποτέ να ψάχνετε τρόπους για να γελάσετε με την καρδιά σας, για την καρδιά σας.
Ελέγχετε κάθε χρόνο τα επίπεδα της χοληστερίνης και του ζαχάρου στο αίμα σας, επισκέπτεστε το γιατρό σας για το ετήσιο τσεκ-απ και τσεκάρετε τακτικά την πίεσή σας. Δεν χρειάζεται να νιώσετε πόνο για να φτάσετε στο ιατρείο. Το ετήσιο τσεκ-απ αρκεί για τον προληπτικό σας έλεγχο, οπότε φροντίστε να είστε συνεπείς, τουλάχιστον, σε αυτό.
9. Και ξεχάστε τη ζάχαρη
Μείνετε μακριά από τη ζάχαρη και όλες τις επεξεργασμένες τροφές που «κρύβουν» τη ζάχαρη στα συστατικά τους. Ο διαβήτης παραμένει υψηλού κινδύνου και ο έλεγχος τους ζαχάρου στο αίμα θα πρέπει να είναι πάντα πρώτης προτεραιότητας. Πέρα από το διαβήτη, όταν διατηρείτε φυσιολογικά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, παραμένουν ισορροπημένα και τα επίπεδα της ινσουλίνης. Έχετε υπόψη σας πως, όταν η ινσουλίνη αυξάνεται στο αίμα, το σώμα παράγει κορτιζόλη, ορμόνη που σχετίζεται με το στρες. Αυτό και μόνο, πέρα από το άγχος που βιώνετε, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της καρδιάς, που μάχεται να εμποδίσει την κορτιζόλη να αυξηθεί.