7 χρήσιμες πληροφορίες για τη θερμοπληξία

zesti
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Το καλοκαίρι θέλει την προσοχή του και πέρα από το αντιηλιακό και ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, χρειάζεται να είστε προετοιμασμένοι και για το -διόλου απίθανο- ενδεχόμενο της θερμοπληξίας. Αυτό που κάνει ωστόσο το ενδεχόμενο της θερμοπληξίας πιθανό, δεν είναι τόσο η ζέστη, όσο η άγνοια για τη σοβαρότητά του. Είναι ανάγκη να γνωρίζουμε πώς να προλάβουμε, αλλά και πώς να αντιμετωπίσουμε ένα ανάλογο περιστατικό, ώστε να περάσουμε το καλοκαίρι μας χωρίς δυσάρεστες εξελίξεις.

Ακολουθούν, λοιπόν, 7 χρήσιμες πληροφορίες για έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της καλοκαιρινής περιόδου.

1. Τι είναι η θερμοπληξία
Η θερμοπληξία είναι ουσιαστικά το τελικό στάδιο της υπερθέρμανσης του οργανισμού και συμβαίνει όταν αυτό ξεπεράσει τους 40ο C. Η κατάσταση είναι σοβαρή και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τις πρώτες βοήθειες για αυτήν.

2. Συμπτώματα
Δεν απαιτούν όλα τα συμπτώματα της θερμοπληξίας θερμόμετρο για να διαπιστώσετε το υψηλό της θερμοκρασίας σας.

Άλλα συμπτώματα είναι το αίσθημα της ναυτίας και ο εμετός, το αναψοκοκκινισμένο δέρμα, η δυσκολία στην αναπνοή και η ταχυκαρδία.

Συνέπειες ακόμα της θερμοπληξίας αποτελούν οι μυικές κράμπες, η αδυναμία, οι πονοκέφαλοι, η σύγχυση και –παραδόξως- η μη εφίδρωση. Σε ακραίες δε περιπτώσεις, η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει και απώλεια των αισθήσεων.

3. Ομάδες υψηλού κινδύνου
Η θερμοπληξία μπορεί να πλήξει όλους μας, αλλά συγκεκριμένες ομάδες ατόμων έχουν υψηλότερο ποσοστό κινδύνου. Τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι, είναι δυο από αυτές, όπως επίσης και οι αθλητές. Γενικότερα, όποιος εργάζεται ή δραστηριοποιείται υπαίθρια, κάτω από τον ήλιο και δεν πίνει αρκετό νερό είναι δεκτικός στο να πάθει θερμοπληξία.

4. Η λήψη φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο
Φάρμακα όπως εκείνα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των αλλεργιών και της υψηλής πίεσης, τα διουρητικά, όσα αφορούν στην καρδιά και την επιληψία, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωτικά αυξάνουν τις πιθανότητες να πάθει θερμοπληξία το άτομο που παίρνει, καθώς αλλοιώνουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το σώμα και αντιδρά στην αυξημένη θερμοκρασία.

5. Τρόποι αντιμετώπισης
Όταν εντοπίζετε κάποιον που πιθανώς έχει πάθει θερμοπληξία, καλό είναι οι αντιδράσεις σας να είναι γρήγορες και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε τις πρώτες βοήθειες. Εν τω μεταξύ, μεταφέρετέ τον σε σκιερό και δροσερό μέρος, βγάλτε του όσο το δυνατό περισσότερα ρούχα, βάλτε παγοκύστες κάτω από τις μασχάλες του και δώστε του να πιει κρύο νερό ή κάποιο υγρό. Φροντίστε να μην πιει καφέ ή αλκοόλ, καθώς αφυδατώνουν και δεν θα  του κάνουν καλό.

6. Τι κάνουμε μετά
Εφόσον κάποιος ξεπεράσει τη θερμοπληξία, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει πλήρως. Το σώμα παραμένει ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες για μια περίπου εβδομάδα μετά το συμβάν, γι’ αυτό καλό είναι να μείνει ο ασθενής μακριά από τη ζέστη, να μην ασχοληθεί με κοπιώδη εργασία και να ξεκουραστεί. Τέλος, σημαντικό είναι να ακολουθηθούν επί λέξει οι οδηγίες του γιατρού που τον παρακολουθεί.

7. Πρόληψη
Για να αποφύγετε τη δυσάρεστη κατάσταση της θερμοπληξίας πίνετε πολλά υγρά, ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση, ενώ αν ιδρώνετε πολύ, καλό είναι να αναπληρώνετε τους ηλεκτρολύτες σας, με κάποιο ενεργειακό ποτό ή νερό καρύδας. Τέλος, επιλέγετε ρούχα ελαφριά, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά και προτιμάτε τις σκιές.