Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να παραλείπουμε γεύματα;

meal2
ΤΡΙΤΗ, 12 ΜΑΙΟΥ 2015

Το να παραλείπει κάποιος γεύματα δε σημαίνει ότι θα αδυνατίσει πιο γρήγορα. Σημαίνει ότι βάζει τον οργανισμό του σε μία ανορθόδοξη διαδικασία με σοβαρές επιπτώσεις για ζητήματα πέραν του βάρους του.

Ακούγεται σοβαρό γιατί είναι όντως σοβαρό. Η παράλειψη γευμάτων δεν παρέχει σε καμία περίπτωση υγιεινό τρόπο διατροφής. Αντίθετα μπορεί να προκαλέσει διάφορα, που επιβαρύνουν το σώμα σε επίπεδο υγείας και ευζωίας.

Μεταβάλει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Η ζάχαρη - που προέρχεται από τη διάσπαση των υδατανθράκων - ενεργεί ως καύσιμο στο σώμα μας και είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του. Έτσι, αν παραλείψετε ένα γεύμα, προκαλείται πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη λειτουργία των οργάνων.

Επηρεάζει τη διάθεση και τη συγκέντρωσή
Γνωρίζετε ότι η γλυκόζη (που λαμβάνεται μέσω της τροφής) είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλό σας; Ως εκ τούτου, αν παραλείψετε ένα γεύμα, ο εγκέφαλός σας θα λάβει λιγότερη γλυκόζη, δηλαδή ενέργεια. Αυτό το βιώνετε σαν έλλειψη και αισθάνεστε κουρασμένοι, υποτονικοί, κυκλοθυμικοί και οξύθυμοι, γεγονός που παρεμβαίνει επίσης με την ικανότητα συγκέντρωσης άρα και την απόδοσή σας στη δουλειά ή το σχολείο.

Αλλάζει το μεταβολισμό
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αν παραλείπετε γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο οργανισμός το αντιλαμβάνεται σαν πείνα και κάνει προσπάθεια για να αποθηκεύσει ενέργεια. Ωστόσο, αν δεν τρώτε πρωινό ή το δείπνο σας, στην ουσία μειώνετε τη λειτουργία του μεταβολισμού σας και επιβραδύνετε τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Αυξάνετε τον κίνδυνο για διαβήτη
Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι η παράλειψη του γεύματος ή η κατανάλωση ενός βαρύ δείπνου το βράδυ ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενώ παράλληλα καθυστερεί την απόκριση της ινσουλίνης, μίας κατάστασης που ευθύνεται για την εμφάνιση του διαβήτη.

Μειώνει τη διατροφική πρόσληψη
Αν συνηθίζετε να φεύγετε από το σπίτι σας χωρίς να τρώτε κάτι, αυτό σημαίνει ότι τρώτε λιγότερο από ό, τι θα έπρεπε. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί μια συνολική μείωση στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, που σας κάνει επιρρεπείς σε διάφορες διατροφικές ελλείψεις, ειδικά σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Επηρεάζει την αρτηριακή πίεση
Η πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, λόγω παράλειψης γευμάτων, διεγείρει το σώμα σας να απελευθερώσει ορμόνες για την αντιστάθμιση των χαμηλών αυτών επιπέδων της γλυκόζης. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί μία αύξηση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και μπορεί επίσης να προκαλέσει στένωση των αρτηριών σας στο μέλλον.

Προκαλεί προβλήματα δυσπεψίας
Μία από τις βασικές αιτίες της οξύτητας, της γαστρικής παλινδρόμησης, του πόνου στο στομάχι, του ρεψίματος κ.λπ είναι η παράλειψη γευμάτων. Όταν έχετε άδειο στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει αυξημένη έκκριση γαστρικού οξέος. Έτσι, κάθε φορά που θα παραλείπετε ένα γεύμα, το στομάχι σας παράγει οξέα που προσβάλλουν το βλεννογόνο (του στομάχου), κάτι που οδηγεί στην οξύτητα, το έλκος και το κοιλιακό άλγος.