Μπορούν τα αντισυλληπτικά να αυξήσουν το βάρος;

antisulliptika
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Τις περισσότερες φορές, η λήψη τους είναι αναγκαία. Είτε πρόκειται για δυσμηνόρροια, για πολυκυστικές ωοθήκες ή απλά για αντισύλληψη, τα από στόματος αντισυλληπτικά θεωρούνται φάρμακο εκλογής για πολλές περιπτώσεις.

Πολλές γυναίκες φοβούνται πως θα γίνουν διπλάσιες με τα αντισυλληπτικά. Είναι όντως αλήθεια; Τι προκαλούν, ως παρενέργειες, στο σώμα; Μπορούν τα αντισυλληπτικά να αυξήσουν το βάρος;

Οι πιο κοινές παρενέργειες από τη λήψη αντισυλληπτικών είναι η αιμορραγία, η ευαισθησία του μαστού, η ναυτία και ο πονοκέφαλος. Σε μικρό ποσοστό, μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια αύξηση βάρους, συχνά λόγω κατακράτησης υγρών και μικρής αύξησης της όρεξης. Μπορεί όντως να ανέβει λίγο η ζυγαριά (αφορά όμως αύξηση των σωματικών υγρών) αλλά δεν…διπλασιάζεται η τιμή της.  Συστήνεται όμως προσοχή για τα περιστατικά που επιδεινώνονται από την αύξηση των σωματικών υγρών, όπως π.χ. οι υπερτασικοί ασθενείς.

Πρόσφατη ανασκόπηση βιβλιογραφίας, που συμπεριέλαβε 44 μελέτες, υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα αντισυλληπτικά προκαλούν αύξηση βάρους στις περισσότερες γυναίκες που τα λαμβάνουν.

Η αύξηση αυτή του βάρους ωστόσο, όταν λαμβάνει χώρα, αφορά προσωρινή παρενέργεια και θα ήταν καλό, σε συνεννόηση με το γιατρό σας, να αλλάξετε το φάρμακο. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν δύο τύποι αντισυλληπτικών: τα συνδυαστικά, που περιέχουν οιστρογόνο και προγεστίνη, και όσα έχουν μόνο προγεστίνη. Ενώ τα περισσότερα αντισυλληπτικά διαφέρουν στη δόση οιστρογόνων που περιέχουν, όσα έχουν και προγεστίνη διαφέρουν αρκετά, οπότε ποικίλουν οι παρενέργειες που εκδηλώνονται.  Ό,τι και αν πάρετε όμως, θα πρέπει να κάνετε υπομονή τρεις μήνες για να περάσουν τα ανεπιθύμητα...παρελκόμενα.

Extra

-Θα ήταν χρήσιμο, σε ασθενείς με χρόνια χρήση αντισυλληπτικών, να προτείνεται λήψη συμπληρωμάτων με τις αντίστοιχες βιταμίνες.

-Ένα ποσοστό γυναικών που λαμβάνουν αντισυλληπτικά μπορεί να εκδηλώσουν σημεία κατάθλιψης, οπότε προτείνεται η αλλαγή μεθόδου αντισύλληψης ώστε να καθοριστεί αν τα συμπτώματα είναι σχετιζόμενα με το φάρμακο. Συστήνεται οπότε προσοχή σε γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης.

Πηγές

Krauss RM, Ronald T.  and Jr. Burkman. The metabolic impact of oral contraceptives. American Journal of Obstetrics & Gynecology October 1992; Volume 167, Issue 4, Part 2, Pages 1177–1184

Mayo Clinic: “Edema: Causes” and “Birth Control Pill FAQ: Benefits, Risks and Choices.”

Prasad AS, Lei KY, Oberleas D, Moghissi KS, and JC Stryker. Effect of oral contraceptive agents on nutrients: II. Vitamins. Am J Clin Nutr 1975; 28:385-91

University of Cincinnati: “UC HEALTH LINE: Oral Contraceptive Myths.”

Γιώργος Μίλεσης, MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge