Eθισμός στο σεξ: μήπως έχεις και δεν το ξέρεις;

seks
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Θέσε στον εαυτό σου τα 6 ερωτήματα που ακολουθούν για να εξακριβώσεις αν είσαι κι εσύ εθισμένος/η στο σεξ.

Δεν είναι εύκολο να καταλάβεις αν είσαι εθισμένος στο σεξ, με την έννοια ότι τα όρια είναι ρευστά. Εξάλλου, ο εθισμός δεν προκύπτει εν μια νυκτί. Μπορείς όμως, να θέσεις στον εαυτό σου τα παρακάτω ερωτήματα, ειδικά αν κάποιες φορές έχεις την αίσθηση ότι η σεξουαλική σου ζωή βγαίνει...εκτός ελέγχου.

1. Συνηθίζεις να έχεις...επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά;
Όταν κάνεις σεξ χωρίς προφυλάξεις, σε δημόσοιους χώρους, κατά τη διάρκεια οδήγησης ή υπό συνθήκες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επικίνδυνες, τότε κάτι δεν πάει καλά.

2. Αποτελούν τα one-night-stands μεγάλο κομμάτι της ζωής ή της καθημερινότητάς σου;
Αν κάθε φορά που αποφασίζεις να βγεις έξω για διασκέδαση, θες να κάνεις σεξ με αγνώστους, τότε χρειάζεσαι βοήθεια, είτε το έχεις κατά νου εξ αρχής, είτε απλά προκύπτει.

3. Εξαναγκάζεσαι -τακτικά- να έρθεις σε ερωτική επαφή με τη σχέση σου ή με κάποιον άγνωστο;
Το γεγονός ότι σε καταπιέζουν να προβείς στην εν λόγω επαφή και τελικά ενδίδεις χωρίς πραγματικά να το θέλεις, σε τοποθετεί επί τόπου στην ίδια κλίμακα με όσους έχουν βιαστεί. Επίσης ανησυχητικό όμως είναι και το να πιέζεις εσύ τον/την σύντροφό σου να κάνει σεξ μαζί σου, με απειλές ή χρήση βίας. 

4. Έχεις τάσεις πορνείας;
Μπορεί το συγκεκριμένο επάγγελμα να σε έλκει κι αυτό από μόνο του δεν κρούει καμπανάκι κινδύνου που ελλοχεύει, αλλά αν η επιθυμία να ασχοληθείς με αυτό είναι μέσα σου έντονη μονίμως, 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα και έχεις αρχίσει να βλέπεις σοβαρά πιθανή την  ενασχόλησή σου με το αντικείμενο, αποτελεί σημάδι ότι έχεις αρχίσει να χάνεις τον έλεγχο.

5. Όταν απέχεις από το σεξ αισθάνεσαι ευερέθιστος, νευρικός, αγχωμένος ή...κενός;
Σημάδι που δείχνει άμεσα τον εθισμό σου στη σεξουαλική δραστηριότητα είναι η αρνητική ή βίαιη αντίδρασή σου, όταν δεν ικανοποιείσαι στον επιθυμητό βαθμό. Συμπτώματα είναι να αισθάνεσαι αδιαθεσία, νευρικότητα, θυμό κλπ.

6. Έχεις προσπαθήσει να αποφύγεις την υπερβολή στο σεξ, αλλά απέτυχες; 
Αισθάνεσαι πως κάτι δεν πηγαίνει καλά όσον αφορά στις σεξουαλικές σου προτιμήσεις και συνήθειες; Προσπάθησες να το χαλιναγωγήσεις όμως κάθε φορά που λες στον εαυτό σου πως αυτή ήταν η τελευταία φορά και δεν θα το επαναλάβεις, η επιθυμία σου να κάνεις σεξ φουντώνει και πάλι κι ετοιμάζεσαι να βγεις έξω...για κυνήγι αδιαφορώντας για τα κοινωνικά, προσωπικά ή και επαγγελματικά προβλήματα στο οποίο αυτό θα σε μπλέξει. Αυτή είναι επίσης μια σημαντική ένδειξη ότι έχεις εθιστεί στο σεξ.