Πώς να φτιάξετε την τέλεια μηλόπιτα
Η μηλόπιτα είναι πεντανόστιμη και μυρωδάτη. Καταναλώνεται ιδανικά τις κρύες μέρες και νύχτες, δίπλα στο τζάκι, μαζί με μια κούπα αχνιστό τσάι. Τα αρώματα της κανέλας και του μήλου είναι χαρακτηριστικά του χειμώνα και τώρα που δειλά δειλά αρχίζουμε να αλλάζουμε εποχή, ας ξεκινήσουμε την εξάσκηση για την τέλεια μηλόπιτα!
Το κύριο συστατικό της μηλόπιτας, όπως θα περιμένατε, είναι τα μήλα. Για να φτιάξετε τη μηλόπιτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζύμη από άλλες συνταγές, χωρίς να αλλοιώσετε τη φύση της πίτας σας, αλλά άλλο φρούτο, εκτός από μήλα δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Τα μήλα
Το σημαντικότερο ίσως, κομμάτι για την επιτυχία της μηλόπιτας, είναι η επιλογή των κατάλληλων μήλων και η καλή προετοιμασία τους για την ένταξή τους στην πίτα σας.
Μια καλή ποικιλία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καλλιεργείται στην Ελλάδα, είναι τα μήλα Granny Smith, δηλαδή τα πράσινα ξινόμηλα. Συνδυάστε τα με μια πιο γλυκιά ποικιλία της επιλογής σας, όπως είναι τα Golden και θα έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Εάν έχετε πίστη στη γλύκα των μήλων και δεν είστε από εκείνους που περιμένουν από τη ζάχαρη να κάνει όλη τη δουλειά, υπάρχει τρόπος για να καταφέρετε μια εξαιρετικά γλυκιά και εύγευστη μηλόπιτα με φυσικό τρόπο χωρίς προσθήκη κιλών ζάχαρης. Το μυστικό είναι να προμαγειρέψετε τα μήλα και θα έχετε έτσι, διπλό όφελος. Τα μαγειρεμένα μήλα συρρικνώνονται, κάτι που είναι καλό να γίνει πριν μπει το πλέγμα της ζύμης πάνω από τη γέμιση και χάσει το σχήμα της μετά την υποχώρηση του όγκου των μήλων.
Επιπλέον, με το βράσιμο εντείνονται οι γεύσεις και πολλαπλασιάζονται τα αρώματα και τα ζάχαρα των μήλων, έτσι ώστε να μην αναγκαστείτε να τα περιλούσετε με τόνους ζάχαρης για να γλυκάνουν.
Η προετοιμασία των μήλων θέλει να προμαγειρέψετε τη μισή γέμιση, σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν και να χάσουν τον όγκο τους, κάτι που θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά. Ύστερα βγάλτε τα από τη φωτιά και αναμείξτε τα με την υπόλοιπη γέμιση. Προσοχή: αφήστε το μίγμα να κρυώσει πριν το βάλετε στη ζύμη.
Από την άλλη, ο γνωστός chef Gordon Ramsay προτείνει μια μέρα πριν την εκτέλεση της συνταγής, να ξεφλουδίσετε τα μήλα και να τα αφήσετε χωρίς σκέπασμα για ένα 24ωρο στο ψυγείο, έτσι ώστε να στεγνώσουν από τα πολλά υγρά τους. Αυτό το κόλπο είναι για όσους δεν θέλουν τη ζύμη τους να γίνει πολύ υγρή από τους χυμούς των μήλων. Καλό είναι βέβαια, η ζύμη να μην είναι και απολύτως στεγνή. Μια μέση κατάσταση είναι ιδανική.
Με την εφαρμογή αυτού του κόλπου, εκτός από το ιδανικό ποσοστό υγρασίας στη ζύμη σας, θα πετύχετε να κρατήσετε τα μήλα σφιχτά και γευστικά, με το βούτυρο και τη ζάχαρη να ενισχύουν τα αρώματα και τη γεύση τους.
Η μηλόπιτα έχει πολλές παραλλαγές και το κοινό τους στοιχείο είναι φυσικά… τα μήλα! Όποια εκδοχή και να επιλέξετε, να θυμάστε πάντα πως «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» και να αναλογιστείτε τα θαύματα που μπορεί να κάνει μια σπιτική μηλόπιτα!
Ακολουθεί μια από τις κλασικότερες συνταγές, από εκείνες που η ζύμη που καλύπτει τη γέμιση θυμίζει πάστα-φλώρα και πλέγμα.
Η τέλεια μηλόπιτα
Ζύμη
2 κούπες αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
90 γρ. βούτυρο
5 κ.γ παγωμένο νερό
1 αυγό (για να πετύχετε χρυσαφένια όψη)
Γάλα (για να πετύχετε ακόμα περισσότερο χρυσαφένια όψη)
Γέμιση
1-2 κ.γ. χυμό λεμόνι
1/3 κούπας άσπρη ζάχαρη
1/3 κούπας μαύρη ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
3 κ.γ. αλεύρι
6-8 μήλα μεσαίου μεγέθους (κατά προτίμηση έναν συνδυασμό από ξινόμηλα και κόκκινα μήλα)
Προετοιμασία ζύμης
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200οC. Φροντίστε εν τω μεταξύ να έχετε καθαρίσει την επιφάνεια κοπής, πάνω στην οποία θα ζυμώσετε και θα κόψετε τις λωρίδες της ζύμης.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετείστε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο. Με ένα μίξερ ή ακόμα και με ένα πιρούνι λιώστε το βούτυρο μέχρι να σχηματιστούν μικρές μπάλες από αλεύρι. Μετά από αυτό, ρίχνετε σιγά σιγά το νερό.
- Στη συνέχεια, αφήστε στην άκρη το μίξερ και με αλευρωμένα χέρια ζυμώστε το μίγμα, μέχρι να γίνει μια μεγάλη και ομοιογενής μπάλα από ζύμη. Χωρίστε τη ζύμη σας σε δυο ίσα μέρη, τυλίξτε το ένα με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο. Κάποιοι τυλίγουν και τα δυο σε πλαστική μεμβράνη και τα αφήνουν για 30 λεπτά στο ψυγείο, προτού επανέλθουν για τη συνέχεια της διαδικασίας.
- Στον πάγκο κοπής που έχετε αλευρώσει, με τη βοήθεια του πλάστη απλώστε τη ζύμη ώστε να βγει ένα κυκλικό σχήμα, διαμέτρου κατά 2 εκατοστά μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού.
- Απλώστε προσεκτικά τη ζύμη στο ταψάκι χωρίς να σας σκιστεί, πιέστε να κολλήσει καλά σε όλες τις γωνίες και αφαιρέστε όσα κομμάτια ζύμης περισσεύουν από τις άκρες του ταψιού. Βάλτε το ταψί στο ψυγείο.
Προετοιμασία γέμισης
- Ξεφλουδίστε τα μήλα και κόψτε τα σε κύβους.
- Βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε τα καλά με τη ζάχαρη (λευκή και μαύρη), το αλάτι, το χυμό λεμονιού, το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα.
- Αναμίξτε καλά και τοποθετήστε τη γέμιση στο ψυγείο.
Προετοιμασία ζύμης: η συνέχεια
- Βγάλτε από το ψυγείο τη ζύμη που είχατε τυλίξει με πλαστική μεμβράνη και απλώστε τη με τον πλάστη, όπως κάνατε και με το έτερο μισό, στην επιφάνεια κοπής. Κόψτε τη ζύμη σε λωρίδες φάρδους 1,5 εκ. που θα τοποθετηθούν πάνω από τη γέμιση, με τέτοιο τρόπο ώστε να την αφήνουν να αναπνέει.
- Γεμίστε το ταψάκι με τη γέμιση και απλώστε την ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
- Τέλος, απλώστε της λωρίδες της ζύμης πάνω από τη γέμιση φτιάχνοντας ένα σχήμα σα δίχτυ, διασταυρώνοντας τις λωρίδες μεταξύ τους, στερεώνοντάς τις στην άκρη της ζύμης.
- Με ένα πινέλο, απλώστε το αυγό πάνω στις λωρίδες για να πάρουν ωραίο χρώμα κατά το ψήσιμο. Πασπαλίστε με την κανέλα και τη ζάχαρη.
- Ψήστε στους 200οC για 15 λεπτά και κατεβάστε τη φωτιά στους 190οC για 45 λεπτά.
- Η μηλόπιτα είναι έτοιμη όταν η επιφάνειά της γίνει χρυσή, αλλά μην ξεχάστε να αφήσετε την πίτα σας να κρυώσει για 45 με 50 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη σερβίρετε.
Φτιάξτε ένα τσάι, κόψτε ένα γενναίο κομμάτι μηλόπιτα και απολαύστε το!