Κολοκύθα: 7 τρόποι να απολαύσετε την φθινοπωρινή αγαπημένη

kolokutha-7-tropoi-na-apolausete-tin-fthinoporini-agapimeni-tropoi-na-apolausete-tin-fthinoporini-agapimeni

ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε να την μαγειρεύουμε πολύ, αλλά πια είναι πανεύκολο να τη βρεις σε μανάβικα και σουπερ μάρκετ. Η τουρλωτή πορτοκαλί κολοκύθα, εκτός από φανάρι για τις αμερικανικές απόκριες και σήμα κατατεθέν του Halloween που γιορτάζεται σήμερα 31 Οκτωβρίου, έχει και άλλες χρήσεις, περισσότερο θρεπτικές για τον οργανισμό και νόστιμες για τον ουρανίσκο.

Η κολοκύθα είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α και βήτα-καροτένιου (το οποίο της δίνει και το πορτοκαλί της χρώμα), ενώ οι φυτικές της ίνες φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εντέρου. Περιέχει ακόμα πέντε βιταμίνες κατηγορίας Β, που είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα. Το καλύτερο δε με την κολοκύθα είναι οι λίγες της θερμίδες και οι πολλοί τρόποι που μπορεί να καταναλωθεί.

Η κολοκύθα τρώγεται αλμυρή, γλυκιά, σε πουρέ, σε πίτα, σε σούπα, ψητή, ακόμα και σε βραστό. Λίγες είναι οι τροφές που μπορούν να καταναλωθούν με τέτοια ποικιλία και η κολοκύθα είναι μια από αυτές. Ακολουθούν 7 προτεινόμενες συνταγές, μια για κάθε ημέρα της εβδομάδας και για όλα τα γούστα.

Ψητή κολοκύθα με μανιτάρια και κρεμμύδια

• 1 κολοκύθα, ξεφλουδισμένη, χωρίς τα σπόρια και κομμένη σε κύβους

• 12 μεγάλα κρεμμύδια τεμαχισμένα

• 500 γρμ. μανιτάρια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

• ¼ και 1/3 κούπας ελαιόλαδο

• 2 κσ. λευκό ξύδι

• 1 κγ. αποξηραμένο φασκόμηλο

• αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα πυρέξ, ανακατέψτε τα λαχανικά με το ¼ της κούπας λάδι και ψήστε για μία ώρα μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Φροντίστε να ανακατεύετε ανά είκοσι λεπτά ώστε να μαγειρευτεί όλο το μίγμα ομοιόμορφα. Όσο τα λαχανικά μαγειρεύονται, ανακατέψτε το 1/3 της κούπας με το ελαιόλαδο με το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα ρίξτε σε αυτά τη σάλτσα και ανακατέψτε καλά. Σερβίρεται ζεστό και κρύο.

Ψωμάκια με κολοκύθα και μέλι

• 1 φακελάκι ξερή μαγιά

• ½ κούπας ζεστό νερό

• ¼ κούπας μέλι

• 300 ml πουρέ κολοκύθας

• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

• 4 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης

• 1 κγ. αλάτι

• 1 ½ κούπα ανάλατους και ελαφρώς ψημένους σπόρους κολοκύθας

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το νερό και την ξηρή μαγιά και αφήστε τη να αφρίσει για περίπου 5 λεπτά. Ρίξτε το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Προσθέστε τον πουρέ της κολοκύθας και το ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίξτε μέσα το αλεύρι (και τα δυο είδη) και το αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Αφού σχηματιστεί η ζύμη, ζυμώστε σε μια επίπεδα επιφάνεια, μέχρι να γίνει λεία στην υφή και ελαστική. Προσθέτετε αλεύρι όποτε το χρειάζεστε για να μην κολλάει στην επιφάνεια και τα χέρια σας. Ενσωματώστε στη ζύμη τους σπόρους της κολοκύθας και τοποθετήστε τη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να διπλασιάσει το μέγεθός του, για περίπου 1 ½ ώρα. Αφού φουσκώσει, χωρίστε τη ζύμη σε 24 ισομεγέθεις μπαλίτσες. Τοποθετήστε τες σε απόσταση τη μία από την άλλη, πάνω σε χαρτί ψησίματος και καλύψτε τες με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε τες σε ζεστό μέρος, για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 οC και ετοιμάστε τα ψωμάκια για ψήσιμο. Ψήστε τα ψωμάκια μέχρι να πάρουν χρώμα και για περίπου 12 λεπτά. Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Τουρλού με κολοκύθα, λαχανικά και όσπρια

• 2 κούπες βρασμένη κολοκύθα

• 2 κούπες βρασμένα ρεβίθια

• 2 κούπες βρασμένα φασόλια

• 1 κρεμμύδι τεμαχισμένο

• 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο

• 1 κσ. σκόνη τσίλι

• 2 κγ. κόλιανδρο

• 1/2 κγ. κανέλλα

• 1/2 κγ. γαρίφαλο

• 1 πιπεριά τσίλι λιωμένη (προαιρετικά χωρίς να έχετε αφαιρέσει τα καυτερά σπόρια της πιπεριάς)

• 1 κσ. μαύρη ζάχαρη

• αλάτι και πιπέρι

• 2 κούπες ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

Ρίξτε όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να μαγειρευτούν σε υψηλή φωτιά για 2 ώρες. Πριν σερβίρετε γαρνίρετε με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Πικάντικη κολοκυθόσουπα με τζίντζερ

• 1 κσ. βούτυρο ανάλατο

• 1 κσ. ελαιόλαδο

• 1 κούπα κρεμμύδι κομμένο σε κύβους

• ½ κούπα σέλινο κομμένο σε κύβους

• ½ κούπα ψιλοκομμένο πράσο

• 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο

• 1 κσ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ

• 4 κούπες ζωμό κοτόπουλο

• 3 κούπες ξεφλουδισμένη, καθαρισμένη από τα σπόρια και κομμένη σε κύβους κολοκύθα

• ½ κγ. αλάτι

• 2 κγ. μαύρη ζάχαρη

• 1/8 κγ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

• 6 κσ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το βούτυρο και το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο, το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρετε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίξτε στην κατσαρόλα το ζωμό, την κολοκύθα και το αλάτι και αφήστε τα να βράσουν. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει υφή η σούπα. Αφού τη βγάλετε από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει ελαφρώς, ρίξτε τη σε ένα μίξερ και κάντε τη πουρέ. Αφού πολτοποιηθεί, ρίξτε τη ξανά στην κατσαρόλα και ανακατέψτε με τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Ξαναζεστάνετε τη σούπα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου πέντε λεπτά. Σερβίρετε σε ατομικά μπολ και γαρνίρετε με μια κουταλιά δροσερό γιαούρτι.

Μαροκινή σαλάτα με κολοκύθα και φασόλια

• 2 κούπες ζωμό λαχανικών

• ½ κ.γ. κουρκουμά

• ½ κ.γ. κόλιανδρο

• Ελάχιστο κύμινο

• 1 πράσο ψιλοκομμένο

• 500 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα

• 2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα

• 1 λεπτοκομμένη κόκκινη πιπεριά

• Μερικά αποξηραμένα βερίκοκα

• 1 κούπα φασόλια

• Αλάτι και πιπέρι

• 1 κσ. κουκουνάρι, για γαρνιτούρα

• Φρεσκοκομμένος μαϊντανός, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Βάλτε σε μια γάστρα το ζωμό των λαχανικών, τον κουρκουμά, το κόλιανδρο, το κύμινο, τα πράσα και αφήστε τα να βράσουν μαζί με τα φασόλια. Μόλις βράσουν αλλά κρατούν ακόμα, χαμηλώστε τη φωτιά και κλείστε το καπάκι. Προσθέστε την κολοκύθα, το κολοκύθι και την κόκκινη πιπεριά και αφήστε τα να βράσουν. Αφού μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά, προσθέστε τα βερίκοκα, το αλάτι και το πιπέρι. Όσο μαγειρεύονται τα λαχανικά σας, ρίξτε τα κουκουνάρια σε ένα τηγάνι και ανακατέψτε μέχρι να πάρουν χρώμα και να βγάλουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια βγάλτε τα από το τηγάνι και θρυμματίστε τα. Ορισμένοι προσθέτουν και κους κους μέσα στον χυλό και γίνεται εξαιρετικό. Μοιράστε το μίγμα σε βαθιά πιάτα με αρκετό ζουμί, πασπαλίστε με τα τριμμένα κουκουνάρια και τον φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε.

«Λωλή» – γλυκιά κολοκυθόπιτα Σίφνου

• 1 κιλό κολοκύθα ψιλοκομμένη

• Χυμός από 2 πορτοκάλια

• 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

• Μισό ποτήρι ζάχαρη

• Μισό ποτήρι μέλι

• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

• ξύσμα από τα πορτοκάλια

• ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό

• 1 κ.γ. κανέλα

• ½ κ.γ. γαρίφαλο

• 300 γρ. ξανθές σταφίδα

Εκτέλεση

Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά. Αφού το μίγμα γίνει παχύρρευστο, το απλώνετε σε αλευρωμένο ταψί. Πριν το βάλετε σε προθερμασμένο φούρνο, το πασπαλίζετε με σουσάμι και κανέλα και ψήνετε για περίπου μια ώρα στους 180 βαθμούς.

Καφές με μπαχαρικά και κολοκύθα

Αν και ακούγεται κάπως ασυνήθιστο και προφανώς είναι, πρόκειται για ένα ρόφημα εξαιρετικά θρεπτικό και πολύ νόστιμο. Είναι εύκολο και πολύ αρωματικό.

• 1/4 κούπα πουρέ κολοκύθας

• 1/2 κούπα γάλα

• 1 κουταλάκι μίγμα κανέλας, γαρίφαλο και μπαχάρι

• 1/2 κούπα δυνατό καφέ (espresso ή στιγμιαίο)

• Μέλι όσο θέλετε

Εκτέλεση

Αναμίξτε τον πουρέ κολοκύθας, το γάλα και τα μπαχαρικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ζεστάνετε, χωρίς να βράσετε το μίγμα. Περάστε το μίγμα από το μπλέντερ και ανακατέψτε καλά για μερικά λεπτά μαζί με το μέλι. Ρίξτε το μίγμα σε μια κούπα και απολαύστε.