Αυτές είναι οι 5 πιο δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιού στον κόσμο

krasi-ampelonas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Οι ειδικοί του krasiagr.com μας συστήνουν 5 από τα πιο δημοφιλή οινοποιήσιμα σταφύλια στον κόσμο, τα κρασιά των οποίων μπορείτε να ανακαλύψετε εξερευνώντας χώρες, περιοχές και στυλ για να ανακαλύψετε τις προτιμήσεις σας.

Ο βασιλιάς των ερυθρών Cabernet Sauvignon
Το Cabernet Sauvignon είναι το κύριο σταφύλι των περισσότερων μεγάλων κόκκινων του Μπορντό. Ως σόλο ποικιλία έχτισε σχεδόν μόνη της τη φήμη της Napa Valley. Καλλιεργείται παγκοσμίως, συχνά αναμειγνύεται με μερικές ή όλες τις άλλες ποικιλίες κόκκινου σταφυλιού Μπορντό. Οι κορυφαίες εκδόσεις έχουν εστίαση, αγνότητα, δύναμη και χάρη που κανένα άλλο κόκκινο σταφύλι δεν μπορεί να φτάσει. Στην κοιλάδα της Νάπα, το κυρίαρχο στυλ γέρνει προς τα εξαιρετικά πλούσια, βαριά δρύινα Cabernets, με υψηλά επίπεδα αλκοόλ και κυρίαρχες τανίνες. Στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, οι καλύτερες εκδόσεις περνούν τη γραμμή μεταξύ ακρίβειας και πλούτου. Σε άλλα μέρη του Νέου Κόσμου, εξαιρετικά Cabernet παράγονται στην Αυστραλία και τη Χιλή. Είναι χυμώδη και εύκαμπτα στην Αυστραλία, ενώ ελαφρώς φυτικά και πικάντικα στη Χιλή. Το υπερώριμο Cabernet μπορεί να γίνει φρουτώδες και χωρίς ιδιαίτερη πολυπλοκότητα. Είναι τέλειο για μακρά παλαίωση σε νέα βελανιδιά και έχει τα επίπεδα τανίνης, οξύτητας και αλκοόλης που ταιριάζουν ακόμη και με τις πιο επιθετικές γεύσεις βαρελιού.

Το κοσμογυρισμένο Sauvignon Blanc
Το Sauvignon Blanc καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, ωστόσο βρίσκεται κάτω από το ραντάρ για πολλούς οινοπότες. Μερικές φορές ονομάζεται Fumé Blanc (ένας ασαφής όρος που αρχικά επινοήθηκε ως τέχνασμα μάρκετινγκ), είναι ένα κρασί που μπορεί να εμπνεύσει τέτοιες μη ελκυστικές περιγραφές όπως... «κατούρημα γάτας σε θάμνο φραγκοστάφυλου». Αυτές οι λέξεις δεν σας εμπνέουν απαραίτητα να τραβήξετε αυτόν τον φελλό. Κι όμως, είναι υπέροχο σταφύλι. Το Sauvignon Blanc εμφανίζεται αρκετά καλά στην κοιλάδα του Λίγηρα της Γαλλίας, κυρίως μέσα και γύρω από τα χωριά Sancerre και Pouilly-sur-Loire. Εκεί έχει διεισδυτική ορυκτότητα και πικάντικο χαρακτήρα. Τα Sauvignon Blancs του Νέου Κόσμου προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία, όπου η ένταση των πράσινων γεύσεων εσπεριδοειδών και μούρων δίνει μια άψογη φρεσκάδα στο σταφύλι. Στην Καλιφόρνια, συχνά ωριμάζει και περιστασιακά ζυμώνεται σε βαρέλι για να παρουσιάσει γεύσεις ροδάκινου και τροπικών φρούτων, όπως το Chardonnay. Στη Χιλή, αυτά τα κρασιά περιγράφονται συχνά ως αγνά και αρωματικά, με άρωμα πιπεριάς και γεύση σέλινου, κάκτου και λάιμ. Όταν παράγεται ως κρασί όψιμης συγκομιδής, το Sauvignon Blanc αναμιγνύεται συχνά με το Sémillon και έχει γεύση μελιού και καραμέλας βουτύρου. Τα κρασιά Sauternes και Barsac είναι υποδειγματικά και δεδομένων των υψηλών επιπέδων οξύτητας και ζάχαρης μπορούν να παλαιώσουν με χάρη για δεκαετίες.

 Το ευέλικτο Chardonnay
Το Chardonnay είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, εν μέρει επειδή μπορεί να ωριμάσει σχεδόν οπουδήποτε. Ένα μάλλον ήπιο σταφύλι από μόνο του, συμπεριφέρεται καλά στην ζύμωση ή/και στην παλαίωση σε νέα δρύινα βαρέλια. Μεγάλο μέρος της ευρείας απήχησής του, ειδικά σε λιγότερο ακριβές εκδόσεις, μπορεί επίσης να πιστωθεί στη χρήση αρωμάτων βελανιδιάς και υπολειμματικής ζάχαρης που έχει απομείνει στο τελικό κρασί. Μερικά από τα καλύτερα Chardonnay παράγονται στην περιοχή Côte de Beaune της Βουργουνδίας καθώς και στη σαμπάνια, όπου είναι το μοναδικό σταφύλι για τις Blanc de Blancs και συστατικό στις περισσότερες non vintage εμφιαλώσεις. Τα υπέροχα, ώριμα, γεμάτα με τροπικά φρούτα Chardonnay παράγονται στις πιο ζεστές περιοχές της Καλιφόρνια και της Αυστραλίας. Θα βρείτε εκδόσεις που περνούν λίγο ή καθόλου χρόνο σε νέα βελανιδιά από την παράκτια Καλιφόρνια, το Όρεγκον, τον ποταμό Margaret της Αυστραλίας και την παράκτια Χιλή. Τα Chardonnays που οινοποιήθηκαν αποκλειστικά σε ανοξείδωτες δεξαμενές προτείνουν φρέσκα πράσινα μήλα σε άρωμα και γεύση. Μια άλλη κοινή τεχνική είναι η μηλογαλακτική ζύμωση, η οποία μαλακώνει τα οξέα και προσθέτει μια νότα βουτύρου. Η παλαίωση του βαρελιού μπορεί να φέρει γεύσεις από καραμέλα βουτύρου, βούτυρο, καπνό και τοσταρισμένο ξύλο. Είναι επίσης ευέλικτο με μια τεράστια γκάμα τροφίμων, από μαλακά λευκά τυριά μέχρι πουλερικά, οστρακοειδή, ζυμαρικά και σαλάτες. Ακόμη και το χοιρινό και τα πιο παχιά ψάρια, όπως ο ξιφίας, λειτουργούν καλά με το Chardonnay.

Το κινηματογραφικό Merlot
Δεν είναι μυστικό ότι η φήμη του Merlot χτυπήθηκε από την ταινία Sideways. Η ζημιά στη φήμη του σταφυλιού οφείλεται στις τεράστιες ποσότητες φθηνού κρασιού χωρίς γεύση Merlot που κατακλύζουν την αγορά. Για τα καλύτερα μπουκάλια του Νέου Κόσμου που δεν στοιχίζουν μια περιουσία, κοιτάξτε πρώτα στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Υπάρχουν άφθονες εστιασμένες ποικιλιακές εμφιαλώσεις που διαθέτουν τόσο την υφή όσο και την οξύτητα για να παλαιώσουν καλά. Το Napa Valley Merlot μπορεί να είναι πλούσιο, ώριμο, φρουτώδες και νόστιμο. Στη δεξιά όχθη του Μπορντό – στο Pomerol και στο St-Émilion – το Merlot αποκτά την ιδιότητα του σούπερ σταρ. Συχνά αναμιγνύεται με Cabernet Franc σε σπάνια και ακριβά κρασιά. Συνηθέστερα, το Merlot είναι το δεύτερο πιο σημαντικό σταφύλι (πίσω από το Cabernet Sauvignon) στην πλειονότητα των ερυθρών Medoc, το οποίο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μικρές ποσότητες Cabernet Franc, Petit Verdot και/ή Malbec. Αυτό το σταφύλι με χοντρό φλοιό ωριμάζει νωρίς, ένα όφελος για τους καλλιεργητές που φοβούνται τις φθινοπωρινές βροχές. Το Merlot αντιπροσωπεύει μεγάλες ποσότητες κόκκινων από την Ιταλία, την Καλιφόρνια, τη Νότια Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη.

Το λιγότερο προβλέψιμο Pinot Noir
Το Pinot Noir είναι από τα αγαπημένα των οινοποιών σε όλο τον κόσμο. Είναι το πιο όμορφο, πιο σέξι, πιο απαιτητικό και λιγότερο προβλέψιμο από όλα τα μεγάλα κόκκινα σταφύλια. Το πρότυπο για τα μεγαλύτερα Pinot Noir είναι διάσπαρτο ανάμεσα στις πολλές μικροσκοπικές κοινότητες της Βουργουνδίας, όπου τα πιο σπάνια μπουκάλια μπορούν να πουληθούν για εκατοντάδες δολάρια κατά την κυκλοφορία τους. Μαζί με το Chardonnay, το Pinot Noir είναι επίσης βασικό συστατικό πολλών σαμπανιών και άλλων αφρωδών κρασιών. Το Pinot Noir εμφιαλώνεται σχεδόν πάντα ως αγνό, μη αναμειγνυόμενο κρασί. Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα οινοποιείο της Καλιφόρνια ή του Όρεγκον να προσφέρει έως και δώδεκα εμφιαλώσεις ενός αμπελώνα, ενός κλώνου ή ενός μπλοκ σε οποιαδήποτε δεδομένη σοδειά. Τα τελικά κρασιά από ζεστά κλίματα μπορεί να έχουν παρακμιακές γεύσεις. Οι δροσερές τοποθεσίες και οι σοδειές οδηγούν σε πιο κομψά, εκλεπτυσμένα και παλαιωμένα κρασιά. Δεδομένων των μεγάλων διαφορών στο στυλ και στο terroir, τα Pinot Noir είναι συνήθως ελαφριά έως μεσαίου σώματος, με κόκκινα μούρα και προτάσεις αποξηραμένων βοτάνων και γης. Θα βρείτε εξαιρετικά παραδείγματα του Νέου Κόσμου από την παράκτια Καλιφόρνια, την κοιλάδα Willamette του Όρεγκον και το Central Otago στη Νέα Ζηλανδία. Στα καλύτερά του, το Pinot έχει μια αιθέρια γεύση, ωστόσο μπορεί να παλαιώσει για δεκαετίες. Συχνά περιγράφεται ως «η σιδερογροθιά στο βελούδινο γάντι».

www.krasiagr.com