Bon Appétit!: η πιο… γλυκιά όπερα που έχετε δει ποτέ

bon-appetit
ΤΡΙΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Μια μουσική, γαστριμαργική περιπέτεια περιμένει τους Θεσσαλονικείς αυτό το Σαββατοκύριακο, πεντανόστιμη και γλυκιά όσο και η σοκολάτα.

Με αφορμή την πρωτότυπη έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στο χρόνο», που αποτελεί τη συμμετοχή του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην 5η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται η «πεντανόστιμη» όπερα του Lee Hoiby «Bon Appétit!» σε πανελλήνια πρώτη. Συγκεκριμένα, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και η ομάδα όπερας The Medium Project, παρουσιάζουν τη μουσική γαστριμαργική περιπέτεια του Αμερικανού συνθέτη, για τρεις παραστάσεις,  το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 στις 21:00 και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 στις 18:00 και τις 21:00 και το θέαμα προβλέπεται… λιγουρευτό!

Ο σκηνικός χώρος της παράστασης θα διαμορφωθεί αξιοποιώντας την κουζίνα των Ιδρυτών Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου, η οποία θα μεταφερθεί από το εκθετήριο στη σκηνή του Τελλογλείου Ιδρύματος ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης.

Η παρτιτούρα του Hoiby αποτελεί ένα μουσικό συστατικό της γαστριμαργικής περιπέτειας που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των θεατών, με οδηγούς τη Βαλέρια Χαριτίδου στο πιάνο, τη μεσόφωνο Μαρία Βλαχοπούλου στο ρόλο της Julia Child και, σε ρόλο έκπληξη, τον γνωστό σεφ ζαχαροπλαστικής Στέλιο Παρλιάρο. O Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., συνθέτης Μιχάλης Λαπιδάκης, θα εισάγει τους θεατές στη ζωή και το έργο του βραβευμένου αμερικανού συνθέτη Lee Hoiby.

Το λιμπρέτο αποτελεί την μετεγγραφή ενός επεισοδίου από την τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής της διεθνούς φήμης σεφ Julia Child «The French Chef». Σε αυτό το επεισόδιο η Child παρουσιάζει την κατασκευή ενός παραδοσιακού γαλλικού κέικ σοκολάτας του «Le Gâteaux au Chocolate L’ Eminence Brune», με τον μοναδικό και, ταυτόχρονα, χαρακτηριστικό και αξεπέραστο τρόπο της.

Στο πνεύμα του αποφθέγματος της Julia Child «Η μαγειρική δεν είναι αγγαρεία, αλλά χαρά», η όπερα του Hoiby αφήνει την αίσθηση στους θεατές ότι παρακολουθούν τη δημιουργία μιας «λιχουδιάς», τόσο μουσικής όσο και γαστρονομικής. Όπως ακριβώς σε μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής, το κέικ της παράστασης παρασκευάζεται σε πραγματικό χρόνο και με αληθινά συστατικά κατά τη διάρκεια της παράστασης. Άλλωστε, σύμφωνα πάντα με την Child, «η σοκολάτα είναι πολύ πιο σύνθετη από ό,τι ο καθένας από εμάς υποψιάζεται».

Πληροφορίες: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Αγίου Δημητρίου 159Α Θεσσαλονίκη, 2310991610, 2310247111, στις 3 και 4/10, http://www.teloglion.gr/