Poké: εσείς γνωρίζετε αυτό το trendy πιάτο;
Μας έρχεται από τη χαβανέζικη κουζίνα, είναι ωμό, σερβίρεται σαν ορεκτικό και κάνει θραύση σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες. Τι είναι;
Η ονομασία του προέρχεται από το χαβανέζικο ρήμα που μεταφράζεται «κόβω σε φέτες» και παραδοσιακά το poké αναφέρεται σε οποιοδήποτε ωμό ψάρι, συνήθως τόνο, που έχει κοπεί σε μικρούς κύβους. Ο Chung Chow, executive σεφ και συνιδιοκτήτης ενός εμπνευσμένου από τη Χαβάη νεοϋορκέζικου εστιατορίου Noreetuh, εξηγεί ότι στη μοντέρνα εκδοχή του, το poké μπορεί να αναφέρεται σε κομμένους κύβους ψαριού, λαχανικών ή κρέατος, που συνήθως συντηρούνται στην άλμη, καπνίζονται ή αποξηραίνονται. Παραδοσιακά σερβίρεται με λίγη γαρνιτούρα π.χ. μόνο αλάτι και σησαμέλαιο, πλέον, όμως, κυκλοφορεί συχνά με ρύζι με σάλτσα σόγιας και διάφορα τόπινγκ, από furikake (γιαπωνέζικο μείγμα αποξηραμένου και τριμμένου ψαριού, σουσαμιού, φυκιών, ζάχαρης, αλατιού κ.λ.π ) μέχρι πιπεριές jalapeño. Στην Καλιφόρνια, μάλιστα, οι επιλογές μοιάζουν αμέτρητες.
Το poké έκανε την εμφάνισή του στη δυτική ακτή πριν μερικά χρόνια και «έπιασε» αμέσως. Συνοδεύεται συνήθως με ρύζι σε μπολ, ενώ πιο πρόσφατα, μέσα στη χρονιά που πέρασε, το poké και η χαβανέζικη κουζίνα γενικότερα, κατευθύνονται προς τα ανατολικά και τη Νέα Υόρκη, ίσως με σκοπό να περάσει και τον Ατλαντικό. Μέχρι στιγμής στη Νέα Υόρκη, πάντως, κάνει αισθητή την παρουσία του, τόσο μέσα από το Noreetuh, όσο και από το Onomea στο Μπρούκλιν, ενώ ανοίγουν και νέα μαγαζιά που το προσφέρουν στο χέρι, σερβίροντας αποκλειστικά poké. Την αρχή έκαναν δύο λάτρεις του, οι οποίοι παρ’ όλο που δεν κατάγονται από τη Χαβάη, το δοκιμάσαν σε διακοπές τους εκεί και αποφάσισαν να το φέρουν και στη Νέα Υόρκη, ανοίγοντας το Wisefish.
Όπως αναφέρει ο Chung, όταν το σούσι έγινε δημοφιλές κατά τη δεκαετία του ’80, οι περισσότεροι δεν έτρωγαν ωμό ψάρι. Σήμερα, όμως, το έχουν δοκιμάσει σχεδόν όλοι, το αποδέχονται και πολλοί το αναζητούν. Στο poké, οι γεύσεις είναι οικείες, αφού μπορεί να θυμίζει σούσι, αλλά σερβίρεται με έναν πολύ πιο βολικό τρόπο.
Τι περιέχει ένα μπολ poké
Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το πούμε… ψαροσαλάτα, η οποία περιέχει κιτρινόπτερο τόνο κομμένο σε κύβους και μέσα στα συστατικά της μπορεί να βρείτε συνήθως το ρύζι ως βάση, γλυκό κρεμμύδι, tobiko (αβγά ψαριού), κρέμα αβοκάντο με wasabi, πιπεριές, σουσάμι, σάλτσα σόγιας κ.ο.κ., ενώ ως προς τους συνδυασμούς, είναι εμφανείς οι επιρροές από την ασιατική κουζίνα και κυρίως τη γιαπωνέζικη.
Επιλέξτε τη βάση σας: Αυτή μπορεί να είναι λευκό ρύζι, καστανό ρύζι, νουντλς από κολοκυθάκι, ανάμεικτα λαχανικά, κινόα κ.ο.κ. Βάλτε περίπου 2 φλιτζάνια από αυτό που θα επιλέξετε σε ένα μπολ.
Προσθέστε την πρωτεΐνη σας: Αν σας αρέσει το ωμό ψάρι, βεβαιωθείτε ότι είναι καλής ποιότητας, από κάποιον ψαροπώλη που εμπιστεύεστε. Εκτός από τόνο, το poké μπορεί να γίνει και με σολομό, ενώ άλλες εναλλαντικές είναι το τόφου, το μαριναρισμένο αγγούρι σε σάλτσα σόγιας και τα κρεατικά είτε καπνιστά, είτε μαριναρισμένα. Διατηρήστε το τόπινγκ σας δροσερό, κι έπειτα κόψτε το σε κύβους στο μέγεθος της μπουκιάς, όταν θα είστε έτοιμοι να το φάτε. Προσθέστε περίπου 1 φλιτζάνι πάνω στη βάση σας.
Προσθέστε τα τόπινγκ: Αυτά μπορεί να ποικίλλουν από φρέσκα ωμά λαχανικά, όπως αγγούρι και γλυκό κρεμμύδι, μέχρι τριμμένο τζίντζερ και ψημένους σπόρους σουσαμιού. Προσθέστε όση ποσότητα επιθυμείτε.
Τελειώστε με τη σάλτσα: Οτιδήποτε με τζίντζερ, σάλτσα σόγιας ή mirin (ένα είδος κρασιού από ρύζι, σαν σάκε, αλλά με λιγότερο αλκοόλ και υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη) είναι ιδανικό. Αν θέλετε το αποτέλεσμα να είναι πιο πικάντικο, προσθέστε λίγη σάλτσα τσίλι κι αν το θέλετε πιο κρεμώδες, βάλτε λίγη wasabi aioli (σάλτσα με σκόνη wasabi, μαγιονέζα, σάλτσα σόγιας, ξίδι ρυζιού και τζίντζερ).