Χριστουγεννιάτικο μοσχαράκι για το εορταστικό τραπέζι από τον Βασίλη Καλλίδη
Ο ταλαντούχος σεφ που βρίσκεται πίσω από την πιο cool καντίνα της Αθήνας, Uberness, μοιράστηκε μαζί μας μια χριστουγεννιάτικη συνταγή για να κάνουμε το γιορτινό μας τραπέζι πιο γευστικό και ιδιαίτερο.
Μοσχαράκι χριστουγεννιάτικο
Χρόνος προετοιμασίας: 3 και 20 λεπτά
Υλικά για 6 άτομα
2 κιλά ποντίκι από μοσχάρι, σε κυβάκια
1 κιλό πατάτες σε φέτες
4 κρεμμύδια σε φετάκια
3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1/2 φλ. ελαιόλαδo
400 γρ. κεφαλοτύρι
2 κόκκινες πιπεριές σε φετάκια
1/2 κ.γ. κανέλα και 12 κόκκοι μπαχάρι
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δύο δόσεις, μέσα στο καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει χρώμα. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε σε μια γάστρα τις πατάτες και τα μισά κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και απλώνουμε το κρέας μαζί με τα υγρά του.
Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, το σκόρδο, τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το ελαιόλαδο και το κρασί.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 3 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς.
1. Αγοράστε κρέας καλής ποιότητας. Μιλήστε με τον κρεοπώλη σας και πείτε του τι θα μαγειρέψετε. Ακούστε τις συμβουλές του.
2. Βγάλτε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον δύο ώρες πριν το μαγείρεμα για να έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Αφού γίνει το φαγητό σας αφήστε το να σταθεί για 20 περίπου λεπτά. Το φαγητό ηρεμεί από το βράσιμο και η γεύση ολοκληρώνεται μετά την παύση του βρασμού.
4. Γενικά, ακολουθείτε την κάθε συνταγή κατά γράμμα. Εάν δεν είστε σίγουροι, μην κάνετε πειράματα!
Επιμέλεια: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ / [email protected]