Οι The Callas δεν είναι αυτοί που φαίνονται, είναι πολλά περισσότερα

the-callas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Με αφορμή το νέο τους δίσκο «Half Kiss Half Pain» που κυκλοφορεί σήμερα, 29 Ιανουαρίου, αποφασίσαμε να σας ξανα-συστήσουμε το καλλιτεχνικό εργοστάσιο που ακούσει στο όνομα The Callas.

Όπως όλοι οι avant-garde καλλιτέχνες των 60s και 70s, έτσι και οι The Callas δε θα μπορούσαν να περιοριστούν σε μια και μόνο καλλιτεχνική ιδιότητα. Μουσικοι, εικαστικοί, κινηματογραφιστές, διοργανωτές πάρτυ και art shows, εκδότες και πολλά άλλα, οι The Callas δε σταματούν να κατεβάζουν ιδέες και να δημιουργούν έργα που δεν αφήνουν παραπονεμένη καμία πλευρά του καλλιτεχνικού φάσματος. Ξεκίνησαν ως δύο αλλά στην πορεία έγιναν τέσσερις. Έτσι, σήμερα οι Τhe Callas ακούν στα ονόματα Άρης και Λάκης Ιωνάς, Χρυσάνθη Τσουκαλά και Μαριλένα Πετρίδου. Πυρήνας της πολυσυλλεκτικής τους καλλιτεχνικής φάμπρικας; Τα αδέρφια Ιωνά.

Όλα ξεκίνησαν στο Λονδίνο όπου σπούδασαν Fine Arts. Εκεί δημιουργήθηκε η σκέψη για τη δημιουργία ενός πολυδιάστατου καλλιτεχνικού κόσμου που θα ένωνε όλα τα ετερόκλητα στοιχεία της καλλιτεχνικής τους ενόρμησης, τα οποία και βρήκαν έκφραση στην καλλιτεχνική τους θερμοκοιτίδα, στο Velvet Room της οδού Mιλτιάδου. Το studio τους είναι η αφετηρία τους, ο τόπος που εμπνέονται, δημιουργούν, σταματάνε και ξεκινάνε. To Velvet Room θεωρείται εύλογα ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτεχνικά χώρους της Αθήνας, γνωστός για τα δημοφιλή velvet parties, όπου διάφορες μπάντες και djs συναντιούνται κάθε εβδομάδα με το κοινό και παίζουν live στα δωμάτιά του. Από εκεί, μαζί με την ομάδα του Velvet εκδίδουν εδώ και 10 χρόνια το Velvet magazine, ένα περιοδικό κομψοτέχνημα γύρω από την underground μουσική, κινηματογραφική και εικαστική Αθηναϊκή σκηνή, το οποίο ωστόσο από το 2008 κυκλοφορεί ως Lust, ένα περιοδικό-τσέπης με ποικίλης ύλης θέματα γύρω από την τέχνη.

Εκτός από το Velvet magazine, στα αγαπημένα τους «παιδιά» συγκαταλέγουν και το Velvet Bus, και πώς αλλιώς αφού, όπως λένε, αποτελούσε παιδικό τους όνειρο.

Εναλλακτικοί μουσικοί όπως Μy Wet Calvin, Victory Collapse και The Boy, δημοσιογράφοι και φίλοι επιβιβάστηκαν για πρώτη φορά το 2008 μαζί με τους The Callas σε ένα λεωφορείο και ξεκίνησαν ένα πρωτότυπο road trip προς διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το Velvet Bus σήμαινε stop και συναυλία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε διάφορα μέρη της επικράτειας να βουτήξουν για λίγο στο φανταστικό σύμπαν των The Callas. Και βέβαια, όντας avant garde μέχρι το κόκαλο, οι Callas έχουν τραγουδήσει στα πιο απίθανα μέρη με τα πιο απίθανα ονόματα: από εκκλησίες, διαμερίσματα και βάρκες μέχρι βουνά και τουαλέτες μαζί με μουσικούς τιτάνες όπως Τhurston Moore, The Brian Jonestown Massacre, Ty Segall, Grinderman, The Wedding Present και Television Personalities μεταξύ άλλων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέχρι και το Pitchfork έχει εγκωμιάσει τη μουσική τους.

Στα πλαίσια της αέναης καλλιτεχνικής τους αναζήτησης, οι The Callas σύντομα μπήκαν και στα χωράφια του κινηματογράφου με αποτέλεσμα να ολοκληρώσουν το 2013 την πρώτη τους ταινία με τίτλο Lust Lands -η οποία μάλιστα έκανε πρεμιέρα στο 7ο Athens Avant-Garde Film Festival. Παράλληλα, μη λησμονώντας τις Fine Arts καταβολές τους και την ιδιότητα των εικαστικών, έχουν εκθέσει έργα τους σε ονόματα κολοσσούς όπως Palais de Tokyo στο Παρίσι, Family Business Gallery στη Νέα Υόρκη, Faggionato Fine Art στο Λονδίνο και αλλού. Έργα τους όμως έχουν επιλεχθεί και από εγχώριους καλλιτεχνικούς χώρους και φεστιβάλ με μεγάλη επιρροή. DESTE, The Breeder Galley, Atopos CVC, Athens Biennale και ReMap είναι μόνο μερικά από τα μέρη που έχουμε δει τις δουλειές τους.  

Όλη αυτή η ατέρμονη -και πάντα επιτυχημένη- δραστηριότητά τους δε μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τη φίρμα Jim Sclavunos, μέλος των Bad Seeds και Grinderman, ο οποίος και συνεργάζεται ξανά μαζί τους για το «Half Kiss Half Pain» μετά το Am I Vertical? που κυκλοφόρησε το 2014. Για το νέο album δήλωσε: «Η ηχητική παλέτα του νέου δίσκου είναι ευρεία και διερευνητική, με τραγούδια που διαφέρουν σε στυλ, περιλαμβάνοντας από ονειρική υπονομευτική ποπ μέχρι σκληρή ποστ-πανκ και αποδομημένο ρεμπέτικο».

Το «Half Kiss Half Pain» κυκλοφορεί σήμερα, 29 Ιανουαρίου, σε βινύλιο, cd και digital album από την Inner Ear Records. Σε αυτό θα ακούσουμε πολυρυθμικούς και post punk ήχους, κοφτές κιθάρες, no wave ξεσπάσματα, αστικά psyche συμπλέγματα, κάτι από Syd Barret και Sonic Youth, αλλά και μελωδίες με άρωμα μεσογειακό. Πρόκειται για ένα album με πολύπλευρο μουσικό προφίλ που αντικατοπτρίζει τα πολλά πρόσωπα των The Callas.

Ακούστε εδώ το «It’s Sunday I’m Bleeding»

Σοφια Κανελλοπούλου

[email protected]