Τα best of της Ρώμης σε ένα υπέροχο βίντεο

romi-italia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Ρίχνουμε μια ματιά στην Αιώνια Πόλη, που κάθε γωνιά της θυμίζει μουσείο, μέσα από ένα υπέροχο βίντεο του Point of View και του Θεόφιλου Μπάμπουλη.

Μια πτήση 2 ωρών μας χωρίζει από την πανέμορφη Ρώμη, την πόλη με τα πολυάριθμα μνημεία, το ιστορικό κέντρο που έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980, τους ανοιχτόκαρδους ανθρώπους της, την πόλη της πίτσας, των ζυμαρικών, του gelato.

Θεόφιλος Μπάμπουλης/PointofView
Η Fontana di Trevi που είναι από τις πρώτες στάσεις των τουριστών, είναι ένα μπαρόκ σιντριβάνι που λέγεται ότι όποιος πετάξει εκεί ένα νόμισμα, θα ξαναγυρίσει στη Ρώμη. Προτιμήστε να το επισκεφτείτε νωρίς το πρωί, για να συναντήσετε όσο το δυνατόν λιγότερο κόσμο.

Στη γέφυρα που είναι μόνο για πεζούς Ponte Sant'Angelo, θα κάνετε τη βόλτα σας πάνω από τον Τίβερη και θα απολαύσετε γραφική θέα στο Castel Sant'Angelo, ένα πανύψηλο κυλινδρικό οικοδόμημα στο Πάρκο Αντριάνο, το οποίο ο Αυτοκράτορας Αδριανός παρήγγειλε ως μαυσωλείο.  

Στην ξακουστή Villa Borghese, ένα από τα μεγαλύτερα αλλά και πιο ήσυχα δημόσια πάρκα της Ρώμης, με ψηλά δέντρα, διάσπαρτες λίμνες και σιντριβάνια, μπορείτε να κάνετε πικ νικ σε αναγεννησιακό σκηνικό. Εκεί βρίσκεται και ο Ναός του Ασκληπιού (Tempio di Esculapio),  ένας μικρός ναός  σε μια τεχνητή νησίδα στη λίμνη των Κήπων της Villa Borghese.

Περάστε από τη Fontana del Peschiera, ένα ακόμη πανέμορφο σιντριβάνι κοντά στην Piazzale Victor Hugo και περπατήστε στην Piazza del Popolo, μια από τις διασημότερες πλατείες της πόλης, απ’ όπου ξεκινούν οι μεγάλοι δρόμοι. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία της Santa Maria del Popolo, ενώ για αιώνες ήταν χώρος για δημόσιες εκτελέσεις -η τελευταία έγινε το 1826.

Θεόφιλος Μπάμπουλης/PointofView

Το Πάνθεον αποτέλεσε αρχιτεκτονικό θαύμα και ήταν ο μεγαλύτερος θόλος του κόσμου μέχρι τη σύγχρονη εποχή, αποτελώντας ναό αφιερωμένος στις θεότητες της Αρχαίας Ρώμης. Μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία κατά τον 7ο αιώνα και βρίσκεται στην Piazza della Rotonda στη θέση ενός παλιότερου ναού.

Η Piazza della Repubblica (Πλατεία της Δημοκρατίας) χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη εξέδρα των λουτρών του Διοκλητιανού, η οποία έχει δώσει στην πλατεία το σχήμα της. Ονομάζεται και Piazza dell'Esedra.

Ένας από τους πιο διάσημους δημόσιους χώρους της πόλης είναι και η Piazza Navona με το χαρακτηριστικό οβάλ της σχήμα. Εκεί θα βρείτε και το Μουσείο της Ρώμης, όπως και πολλά εστιατόρια, μαγαζιά με σουβενίρ και παγωτατζίδικα για να απολαύσετε γνήσιο gelato από την πηγή. Το πιο αξιοσημείωτο, όμως, εδώ είναι η μπαρόκ πλευρά της πόλης, η οποία φανερώνεται σε όλο της το μεγαλείο με το σιντριβάνι Fontana dei Quattro Fiumi του Bernini, την εκκλησία Santa Maria della Pace και το πιο γραφικό δρομάκι της πόλης, τη Via della Pace.

H Scalinata di Trinita dei Monti δεν είναι άλλο από τα Ισπανικά Σκαλιά, μια μεγαλόπρεπη σκάλα, που συνδέει την Piazza di Spagna με ένα πλάτωμα μπροστά στην πρόσοψη της γαλλικής εκκλησίας Trinita dei Monti. Εκεί οι ντόπιοι δίνουν ραντεβού και οι τουρίστες αράζουν απολαμβάνοντας το vibe της πόλης και την πανοραμική θέα.  

Στην Piazza del Parlamento θα δείτε και το Palazzo Montecitorio, ανάκτορο το οποίο σήμερα αποτελεί την έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ στην Piazza Venezia στους πρόποδες του Λόφου του Καπιτωλίου και κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά στο κέντρο της Ρώμης, θα δείτε από κοντά το επιβλητικό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β΄

Must στάση είναι και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, το πιο μικρό ανεξάρτητο κράτος του κόσμου. Την Πλατεία του Αγίου Πέτρου την σχεδίασε ο Bernini να μοιάζει σαν χέρια που εκτείνονται σε μια αγκαλιά. Πέραν της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε και από τα Μουσεία του Βατικανού, όπου βρίσκεται και η Καπέλα Σιστίνα, παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα.

Θεόφιλος Μπάμπουλης/PointofView
Τέλος, Κολοσσαίο θα σας ανατριχιάσει με τη μακρά και αιματοβαμμένη του ιστορία. Αποτέλεσε το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, χωρητικότητας 80 χιλιάδων ανθρώπων. Εκεί πραγματοποιούνταν αγώνες με ελεύθερη είσοδο, οι οποίοι διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να αυξάνουν την δημοτικότητά τους. Ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εξωτικά ζώα και ολοκληρώνονταν με τις μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων ή μόνο μεταξύ μονομάχων, οι οποίοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή δούλοι. Σήμερα το επισκέπτονται περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά.  

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης, μέσα από το κανάλι του Point of View στο youtube μας βοηθά να απολαύσουμε όμορφα μέρη από ψηλά, ανακαλύπτοντάς το μεγαλείο τους από μια διαφορετική οπτική.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]