Ελαφόνησος: ο παράδεισος δεν είναι μακριά

elafonisos-o-paradeisos-den-einai-makria-paradeisos-den-einai-makria

ΤΡΙΤΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Η Ελαφόνησος διαθέτει μεταξύ άλλων, τρεις από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου, έναν εξαιρετικά σπάνιο φυσικό πλούτο, ελκυστικά τοπία, υποθαλάσσιους θησαυρούς και τη γνωστή πλέον βυθισμένη πολιτεία, το «Παυλοπέτρι».

Στο νότιο άκρο της Λακωνίας, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και τα Κύθηρα, βρίσκεται η Ελαφόνησος ( http://bit.ly/RMqr7m ), ένα μικρό νησάκι (με έκταση μόλις 19 τετρ. χλμ.) που όμως αποτελεί κομβικό σημείο στο θαλάσσιο δρόμο από το Βορρά προς τη Δύση (ανατολικές ακτές Πελοποννήσου, Ιταλία) και από το Βορρά προς το Νότο ή την Ανατολή (Κρήτη, Αίγυπτο, κ.τ.λ.).

Η νήσος Ελαφόνησος, η περιοχή της Πούντας και η ευρύτερη έκταση στο ΝΑ άκρο της Πελοποννήσου που περιλαμβάνει τη λιμνοθάλασσα Στρογγύλη έως και το Μάγγανο, η νησίδα Παυλοπέτρι, καθώς και οι μικρές νησίδες περιμετρικά της νήσου, αποτελούν την ευρύτερη Ελαφόνησο. Εκεί ο χρόνος και οι άνθρωποι έχουν κρατήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό νησιωτικό χρώμα και η ζωή κυλά σε ήρεμους ρυθμούς.

Το κοινοτικό διαμέρισμα Ελαφονήσου αποτελείται από το χωριό Ελαφόνησος και τους οικισμούς Καπάρι, Κάτω Νησί, Λεύκη και Πούντα. Οι οικισμοί είναι αραιοκατοικημένοι και χαρακτηρίζονται για το φυσικό τους κάλος, ενώ οι τρεις από αυτούς το Κάτω Νησί, η Πούντα και η Λεύκη διακρίνονται για τις ομώνυμες παραλίες τους.

Στον οικισμό Ελαφόνησος (χωριό) βρίσκονται το Δημαρχείο και οι υπηρεσίες του, τα σχολεία, το Περιφερειακό Ιατρείο, αλλά και το λιμάνι που έχει το ρόλο της κεντρικής πλατείας και αποτελεί σημείο συνεστιάσεων και εκδηλώσεων τοπικού χαρακτήρα.

Οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να ασχοληθούν με εναλλακτικές δραστηριότητες όπως surf, wind surf και kite, αλλά και υποβρύχια κατάδυση, snorkeling και ψάρεμα.

Αξιοθέατα

Η Ελαφόνησος διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο, εξαιρετικά τοπία και παραλίες, ναούς ιστορικής σημασίας, χτισμένους στα ερείπια βυζαντινών και παλιότερων χτισιμάτων, σημαντική λαογραφία βασισμένη στη ναυτική παράδοση του τόπου, αλλά και καλά κρυμμένα υποθαλάσσια μυστικά.

Στην περιοχή Φουντιάνικα, στα βορειοανατολικά του νησιού, μπορεί να απολαύσει κανείς ένα πανέμορφο τοπίο. Μέσα σε μια εικόνα συνυπάρχουν από τη μια το σύμβολο του πανάρχαιου πολιτισμού, η νησίδα Παύλο Πέτρι και αγέρωχος Κάβο Μαλιάς από την άλλη.

Στο κέντρο του νησιού, η Βάρδια, είναι το ψηλότερο σημείο της Ελαφονήσου, με υψόμετρο 276μ. Από εδώ απολαμβάνει κανείς το όμορφο τοπίο από το Σαρακήνικο και το Στενό της Ελαφονήσου έως τα Κήθυρα και την περίφημη -υπό ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO- Χερσόνησο του Μαλέα.

Επίσης, ένα από φυσικά αξιοθέατα που απολαμβάνει κανείς κατά τη διάρκεια της μικρής κρουαζιέρας που κάνουν τα τουριστικά καΐκια γύρω από το νησί, είναι η σπηλιά Καραντρέα, στη νότια πλευρά, μέσα στη θάλασσα, πριν τον όρμο της Λεύκης. Το σημείο είναι προσβάσιμο μόνον δια θαλάσσης.

Παραλίες

Στη νότια πλευρά του νησιού, στην περιοχή της Λεύκης και απέναντι από τα Κήθυρα, βρίσκεται η διεθνώς φημισμένη παραλία του Σίμου. Την παραλία χωρίζει το Σαρακήνικο δημιουργώντας δύο όρμους, τον όρμο του Σαρακήνικου και τον όρμο του Φράγκου. Η ατέλειωτη παραλία του Σίμου διαθέτει αμμουδιά με ψιλή χρυσή άμμο και αμμόλοφους στο εσωτερικό της, ενώ το δάσος με τα θαλασσόκεδρα απλώνεται σε μεγάλη έκταση και ενώνει τις δύο παραλίες.

Λίγο ανατολικότερα του Σίμου και απέναντι από το Κάβο Μαλιά, βρίσκεται ο όρμος της Λεύκης, μια μικρή παραλία που συνδυάζει τη λεύκη άμμο με τα βράχια, νερά με πλούσιο βυθό και πανέμορφες σμαραγδένιες αποχρώσεις.

Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org

Στη δυτική πλευρά της Ελαφονήσου, στην περιοχή Κάτω Νησί και απέναντι από τις ακτές της Μάνης, βρίσκεται η παραλία της Παναγίας. Πρόκειται για μεγάλη αμμώδη παραλία με βαθιά καταγάλανα νερά. Κατά μήκος της υπάρχουν σπάνιοι αμμόλοφοι και δάσος από θαλασσόκεδρα. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι τα γνωστά «νησιά της Παναγίας», οι τρεις νησίδες, Κασέλα, Πρασονήσι και Λεφτό νησί, που μαζί τις ξεροπούλες την περιβάλουν και την προφυλάσσουν.

Στο δυτικότερο σημείο του νησιού, πιο πέρα από την Παναγία και απέναντι από το Ακρωτήριο Ταίναρο, βρίσκεται ο Αγλύφτης, μια μικρή βοτσαλωτή παραλία, ενώ βορειοδυτικά του οικισμού της Ελαφονήσου, λίγα μέτρα από το λιμάνι, βρίσκεται η παραλία Κοντογόνι. Πιο πέρα από το Κοντογόνι βρίσκεται ο όρμος του Καλόγερα μια μικρή παραλία με ρηχά νερά, προσβάσιμη με τα πόδια, που επισκέπτονται κυρίως ντόπιοι

Απέναντι από την Ελαφόνησο, στα βορειοανατολικά της, βρίσκονται δύο ακόμη παραλίες, αυτή της Πούντας και η μικρότερη του Παυλοπετριού, ακριβώς απέναντι από την νησίδα «Παύλο Πέτρι». Στο σημείο αυτό συνιστάται η ιδιαίτερη προσοχή από τους επισκέπτες, αφού ο βυθός από την παραλία μέχρι και τη νησίδα φιλοξενεί τη βυθισμένη πολιτεία, ένα εξαιρετικής σημασίας υποθαλάσσιο μνημείο.

Τέλος, στην ίδια περιοχή και πιο πέρα από την παραλία του Παυλοπετριού, βρίσκεται το Χαμόκυλο, που γειτνιάζει με τη λίμνη Στρογγύλη, τον υγροβιότοπο της Ελαφονήσου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο σημείο με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, αφού από τη μία πλευρά βρέχεται από τη λίμνη και από την άλλη από τη θάλασσα.

Η κουζίνα

Η Ελαφόνησος είναι ένα γνήσιο ψαρονήσι που διατηρεί αναλλοίωτη την ταυτότητα και την αυθεντικότητά του, ενώ η θάλασσα υπήρξε πάντα το σημείο αναφοράς για την τοπική ζωή και ανάπτυξη του νησιού.

Η κουζίνα της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ντόπιο, φρέσκο ψάρι και υποστηρίζεται από αγνά υλικά που προέρχονται από ντόπιες καλλιέργειες, όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές, αλλά και το μέλι.

Υπέροχη σπεσιαλιτέ θεωρείται η Ψαρόσουπα, με βελούδινη γεύση και άρωμα χορταρικών, τα ψητά ψάρια, το χταπόδι μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, αλλά και οι πίτες.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τις ιστοσελίδες: www.elafonisos.gr/ και www.elafonissos.gr .

Πώς θα πάτε:

Για να φτάσετε στην Ελαφόνησο θα χρειαστείτε περίπου 4.30 ώρες από την Αθήνα μέχρι την Πούντα (μέσω της Τρίπολης και της Σπάρτης), συν 10 λεπτά για να περάσετε με το φέρι στο νησί.

Δρομολόγια Ιουλίου – Αυγούστου από λιμάνι Ελαφονήσου: 7:00 – 22:30 κάθε 30′ και 23:30, 0:30 και από Πούντα 7:30 – 23:00 κάθε 30′ και 0:00, 01:00.

Πού να φάτε:

Στην ψαροταβέρνα των αδελφών Μέντη, για αστακομακαρονάδα και φρέσκα ψάρια, στο λιμάνι και στο Grill House «Χύμα στο κύμα» για μπριζόλα και burgers πάνω στην άμμο και στην ταβέρνα του κάμπινγκ.

Πού να μείνετε:

Στο διάσημο Simos Camping ( www.simoscamping.gr ), ακριβώς πάνω στην παραλία Σίμος με οργανωμένες εγκαταστάσεις και στα δωμάτια «Βούλα» ( www.voulaelafonisos.gr ), 300 μέτρα από το λιμάνι και στα «Δωμάτια με θέα», στο Σίμο ( www.domatiamethea.com ).

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]