Τουρ στην Πιερία: Οι πιο σημαντικές στάσεις για να γνωρίσετε τον φυσικό, ιστορικό και αρχαιολογικό της πλούτο

palaios-panteleimonas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Ένας νομός με πλούσιο φυσικό, ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο είναι αυτός της Πιερίας, τη γοητεία του οποίου ανακαλύπτουν κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.

Τις μοναδικές ομορφιές της περιοχής παρουσίασε πρόσφατα σε ομάδα δημοσιογράφων ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), με επιτόπου επισκέψεις σε περιοχές και θεσμικούς φορείς της Πιερίας, οι οποίοι αποτυπώνουν την τουριστική, και όχι μόνο, ταυτότητα του νομού.

Επί της υποδοχής, ο Σεβασμιώταος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και η Αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Σοφία Ζουρζούρα. Στις υπώρειες του μυθικού Ολύμπου, το ξεκίνημα της ξενάγησης και ενημέρωσης έγινε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου Ολύμπου και στο Ναυτικό Μουσείο με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, με ξεναγό τον Πρόεδρο του Μουσείου Γιάννη Τριανταφύλλου, ασυρματιστή.

Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 1995 από την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Λιτοχώρου, με σκοπό την διάσωση, διαφύλαξη της Ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιτοχώρου. Απο το 1995 έως το 2002 έγινε μεγάλη προσπάθεια και συγκεντρώθηκαν τα περισσότερα κειμήλια των Λιτοχωρινών Ναυτικών. Από το 2002 έως το 2004 συγκεντρώθηκαν τα εκθέματα της Εμπορικής Ναυτιλίας. Έκτοτε εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία της Λιτοχωρίτικης Ναυτικής κληρονομιάς και της Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη σε περιοχές του Πιερικού βορρά, στον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού με ξεναγό και συνοδό την Αντιδήμαρχο, Μαρία Ναβροζίδου. Το ξεκίνημα στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας, όπου και ο απόπλους του Αποστόλου Παύλου κατά τη δεύτερη Ιεραποστολική του Περιοδεία.

Αν βρεθείτε στην όμορφη Πιερία για διακοπές ή κάτι άλλο, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον ιδιαίτερο αυτό αρχαιολογικό χώρο. Η Αρχαία Πύδνα είναι γνωστή από τη Mάχη της Πύδνας, η οποία σήμανε την οριστική υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους. Στη μάχη αυτή (168 π.Χ.) ο τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας Περσέας ηττήθηκε από τον ύπατο Αιμίλιο Παύλο. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος, φιλοξενεί απομεινάρια της Βυζαντινής περιόδου. Βρίσκεται ένα χιλιόμετρο νότια του Μακρυγιάλου, σε μια μαγευτική περιοχή μέσα στο πράσινο, όπου μεταξύ άλλων προσφέρει απαράμιλλη θέα στις κοντινές παραλίες και το Αιγαίο.
Ακολούθησαν οι επισκέψεις-ξεναγήσεις στην Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, με τα αξιόλογα ευρήματα από τις πόλεις της Πύδνας και της Μεθώνης της εποχής Σιδήρου έως τους ελληνιστικούς χρόνους και σε Οινοποιείο και Αμπελώνες του Κίτρους. Όπως μάθαμε κάποιοι άνθρωποι πριν από λίγα χρόνια είχαν την πρόνοια να δημιουργήσουν ένα μουσειακό χώρο στο Μακρύγιαλο, την «Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου». Ο τίτλος και μόνο μου προκάλεσε αμηχανία. Τι θα πει επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη;  Κάτι θολό σκέφτηκα, ίσως υβριδικό, πάντως όχι ένα ανοιχτό μουσείο. 
Η ξενάγηση ήταν υπέροχη από την αρχαιολόγο και τον αγώνα που κάνει μαζί με άλλους «ανήσυχους»  ανθρώπους, ο χώρος να μετατραπεί σε ένα πολύ όμορφο και ενδιαφέρον μουσείο, πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους, μικρούς και μεγάλους. Το απαξιωμένο, ως «αποθήκη», μουσείο του Μακρυγιάλου διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αμφορέων στην Ελλάδα (από Αθήνα, Κόρινθο, νοτιοανατολικό Αιγαίο, Κύπρο, Φοινίκη κ.ά), αλλά ένα πολύ σημαντικό μέρος των ευρημάτων του «Υπογείου» της Μεθώνης με ενεπίγραφα αγγεία που θα εκτίθεται πλέον σε ένα χώρο του μουσείου.

Το Κτήμα Χρυσοστόμου στο ιστορικό χωριό Πύδνα ή Κίτρος στην Πιερία, δεν είναι ένα επισκέψιμο οινοποιείο. Θα γίνει όμως από τον καλοκαίρι όταν ολοκληρωθεί η επένδυση που κάνει σε ένα καινούργιο σύγχρονο οινοποιείο λίγο έξω από το χωριό. Το σημερινό οινοποιείο βρίσκεται μέσα στο χωριό, δίπλα στην εκκλησία, και αξίζει να το επισκεφτείτε για να αγοράσετε τα κρασιά του.

Η πόλη των πελαργών
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Αιγίνιο, την πόλη των Πελαργών και έγινε ενημέρωση για τις «Ιστορίες των Πελαργών» από το Σωματείο Επαγγελματιών Αιγινίου, μετά στον Κολινδρό για την γνωριμία με το τοπικό Λαογραφικό Μουσείο, την Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου και τους Ιερούς Ναούς Αγίας Παρασκευής και Αγίου Γεωργίου. Τον τίτλο της «πόλης των πελαργών» διεκδικεί το Αιγίνιο Πιερίας καθώς σε αυτό παρατηρείται μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες των συγκεκριμένων πτηνών σε αστική περιοχή. Συγκεκριμένα εκεί ζουν περίπου 40 οικογένειες πελαργών στις πλατείες και τους δρόμους του, πάνω σε κολόνες της ΔΕΔΔΗΕ. Οι γειτονιές τους αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού ιστού του Αιγινίου και η βουή της γειτονιάς τους είναι ο κροταλισμός του ράμφους τους, που όχι μόνο δεν είναι ενοχλητικός, αλλά θαρρείς ότι είναι ένας ευχάριστος και πρωτότυπος χαιρετισμός.

Ένας από τους δύο ιστορικούς οικισμούς της Πιερίας ο Κόλινδρος με το άλλο να είναι το Λιτόχωρο είναι, μεταξύ άλλων, η πατρίδα του ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη Αλέξη Ζορμπά –που δεν τον έλεγαν Αλέξη, αλλά Γιώργο. Στο χωριό θα δεις τον χτισμένο το 1750 Άγιο Γεώργιο Κολινδρού, μια τρίκλιτη πετρόχτιστη βασιλική η οροφή της οποίας στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε κορμούς δέντρων, και το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι του 19ου αιώνα και φιλοξενεί μεταξύ άλλων έναν χαυλιόδοντα δύο εκατομμυρίων ετών και την θήκη ενός μαχαιριού που η ιστορία λέει πως ανήκε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Λίγο έξω από το χωριό, το επισκέψιμο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου απολαμβάνει φαντασμαγορική θέα στις καταπράσινες πεδιάδες γύρω του.

Τέλος, η αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επισκέφθηκε την έδρα του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, όπου ενημερώθηκε για τον πανελλήνιας εμβέλειας πολιτιστικό θεσμό από τον πρόεδρο κ. Γρηγόρη Παπαχρήστο, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου και την Αντιδήμαρχο Κατερίνης κα Ελίνα Διαμαντοπούλου.

Το «δημοσιογραφικό πέρασμα» από την Πιερία ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στο Ελατοχώρι και στο αντίστοιχο Χιονοδρομικό Κέντρο των Πιερίων και στον Παραδοσιακό Οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα, το επονομαζόμενο «μπαλκόνι» του Ολύμπου με τα αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Στα Πιέρια Όρη, ένα βουνό με πολλά ορεινά καταφύγια, πλούσια βλάστηση και άγρια πανίδα. στη σκιά του Ολύμπου, βρίσκεται το Ελατοχώρι, ένα όμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων. Από πάνω σε υψόμετρο 1450 μέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Στρέφοντας κανείς το κεφάλι μπορεί να απολαύσει μία υπέροχη θέα στον Όλυμπο, τις ακτές της Χαλκιδικής, και τον Αλιάκμονα. Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Κέντρου, Δημήτρης Χασιώτης, σύντομα αναμένεται να προχωρήσουν σε μια επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, εκσυγχρονίζοντας το Χιονοδρομικό Κέντρο, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα με τεχνικό χιόνι να κάνουν καταβάσεις οι σκιέρ και καλοκαίρι.

Όχι πολύ μακριά κρεμασμένος στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου και σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι αδιαμφισβήτητα ένα χωριό που δεν περνά απαρατήρητο. Γι’ αυτό το λόγο είναι και τόσο δημοφιλές και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης, τον πιο δημοφιλή στην Πιερία. Μια πλατεία με αιωνόβια πλατάνια, πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια και ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο.

Παράλληλα με την γνωριμία του φυσικού, ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου της Πιερίας, οι φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν, ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις πέρα από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου που προωθεί και υποστηρίζει ανάλογες πρωτοβουλίες, τόσο με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Γιώργου Καραλή και μέλη της διοίκησης του Π.Ο.Τ.Α.Π. όσο και με αυτοδιοίκητους και λοιπούς θεσμικούς-παραγωγικούς φορείς του νομού. Εν κατακλείδι ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ), με γνώμονα την εξωστρέφεια και με τη διορατικότητα που διέπεται και κινείται, έκανε πράξη τη σύγχρονη φιλοσοφία που απαιτούν οι καιροί στον τομέα ενημέρωσης και προβολής.

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ
[email protected]