3 ιδέες για roadtrip τις ηλιόλουστες ημέρες της Άνοιξης

sounio-naos-poseidona
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο, φτιάχνουμε την αγαπημένη μας playlist, βάζουμε πρώτη και πάμε να ανακαλύψουμε κοντινά ή πιο μακρινά μέρη της Ελλάδας στις 4 ρόδες, με βάση τις προτάσεις του lonelyplanet.

Γύρω από την Αθήνα, 136 χιλιόμετρα
Δεν θέλετε να πάτε μακριά, αλλά θέλετε να δείτε θάλασσα και να έχετε ποικιλία; Κάντε το γύρο της Αθήνας. Βάλτε πρώτη για Γλυφάδα, 17 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας, και ξεκινήστε μια βόλτα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, συνεχίζοντας προς Βουλιαγμένη, Ανάβυσσο, Σούνιο. Στο Σούνιο, βάλτε λίγο πολιτισμό στη βόλτα σας κάνοντας μια στάση στον  μαρμάρινο ναό του Ποσειδώνα, που χτίστηκε στα ερείπια ενός ναού που χρονολογείται ότι υπήρχε από την αρχαϊκή περίοδο. Ακολουθώντας την απόκρημνη ακτή βορειοανατολικά, τελειώστε τη διαδρομή σας στον Μαραθώνα, όπου ο Φειδιππίδης ξεκίνησε την πορεία του προς την Αθήνα με τα νέα της στρατιωτικής νίκης από τη Μάχη του Μαραθώνα. Εκεί μπορείτε να εξερευνήσετε το φράγμα, να κάνετε μια βόλτα στη θάλασσα και να επιλέξετε κάποια παραθαλάσσια ταβέρνα, πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής.

Αθήνα-Δελφοί-Ναύπλιο-Αρχαία Ολυμπία, 590 χιλιόμετρα
Αν θέλετε το roadtrip σας να έχει θεματική την αρχαιότητα, ξεκινήστε με μια επίσκεψη στον Παρθενώνα και περιπλανηθείτε με το αυτοκίνητο στην ηπειρωτική χώρα και την Πελοπόννησο, με στάσεις σε σημαντικές τοποθεσίες της αρχαιότητας. Κατευθυνθείτε βορειοδυτικά στους Δελφούς, που βρίσκονται σε μια μαγευτική τοποθεσία με θέα τον Κορινθιακό Κόλπο και δείτε από κοντά το μυθικό μαντείο που ήταν το πνευματικό κέντρο της Αρχαίας Ελλάδας, όταν αυτή ήταν στην πιο ισχυρή της περίοδο. Οδηγήστε νότια προς το Ναύπλιο στην Πελοπόννησο, όπου μπορείτε να μοιράσετε το χρόνο σας ανάμεσα σε μια τριπλέτα αξιοθέατων: την ακρόπολη της Τίρυνθας, την ακρόπολη των Αρχαίων Μυκηνών και το θέατρο 2500 ετών στην Επίδαυρο.Τέλος, δείτε πού έχουν τις ρίζες τους οι σύγχρονοι αθλητικοί αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία. Περπατήστε ανάμεσα στο ανακατασκευασμένο στάδιο που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π.Χ. και… ανατριχιάστε.

Θεσσαλονίκη-Όλυμπος-Ζαγοροχώρια-Σιθωνία, 880 χιλιόμετρα
Με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, ξεκινήστε ένα road trip στο βόρειο τμήμα της χώρας, με στόχο αρχικά τα βουνά και μετά τη θάλασσα. Επιβάλλεται μια στάση πρώτα στη μυθική κορυφή του Ολύμπου, την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, όπου μπορείτε να οδηγήσετε μέχρι τα ψηλότερα σημεία του και να κάνετε πεζοπορίες, τόσο εύκολες όσο και παγκόσμιας κλάσης. Μείνετε στα βουνά καθώς πηγαίνετε δυτικά στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων, η οποία είναι διάσπαρτη με μικροσκοπικά, γραφικά χωριά με τις δικές τους παραδόσεις. Κάντε τον κύκλο της επιστροφής προς τη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώστε το οδοιπορικό σας στις ανεπανάληπτες παραλίες της Χαλκιδικής. Βυθιστείτε βαθιά στο νοτιοανατολικότερο άκρο της απομακρυσμένης Σιθωνίας και χαλαρώστε σε έναν απίστευτο συνδυασμό φύσης και γαλάζιου.