Τα πιο περίεργα και εξωπραγματικά κτίρια του κόσμου
Ανάμεσα στα συνηθισμένα, γκρίζα κτίρια των πόλεων, όπου όλα είναι ευθυγραμμισμένα, κάποια ξεχωρίζουν με τις… καμπύλες τους, τα χρώματά τους και τη μοναδική τους αρχιτεκτονική.
Όταν η αρχιτεκτονική ξεφεύγει από τις καθιερωμένες νόρμες και η φαντασία υπάρχει σε απόθεμα, τα κτίρια που προκύπτουν δείχνουν κάπως έτσι…
Το κτίριο… καλάθι (Οχάιο, Ηνωμένες Πολιτείες)
Πώς θα σας φαινόταν για να φτάσετε κάθε μέρα στο γραφείο σας να μπαίνατε σε ένα… καλάθι; Μάλλον θα πρέπει να ρωτήσουμε τους υπαλλήλους του ανάλογου κτιρίου στο Newark του Οχάιο, το οποίο στέγαζε γραφεία σε μια εγκατάσταση που αποτελεί ακριβές αντίγραφο των καλαθιών που παράγει η εταιρία. Η κατασκευή του κτιρίου κόστισε 30 εκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε περίπου 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Κι ενώ πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να πείσουν τον ιδιοκτήτη Dave Longaberger να αλλάξει τα σχέδιά του, αυτός επέμεινε και ιδού το αποτέλεσμα. Πλέον τα γραφεία έχουν κλείσει και το κτίριο έχει πουληθεί, ενώ παραμένει άγνωστο τι θα απογίνει.
Το κτίριο αυτό κάνει… «μπαμ» ότι είναι βιβλιοθήκη, αφού απαρτίζεται από τεραστίου μεγέθους βιβλία. Βρίσκεται στο κέντρο του Κάνσας και αναπαριστά ένα από τα πιο πρωτοποριακά πρότζεκτ που αφορούν την αναζωογόνηση του κέντρου. Η επιλογή των βιβλίων έγινε από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διάλεξαν αυτά που αντιπροσωπεύουν το Κάνσας.
Η Expo 67, μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εκθέσεις, πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ και οι κατοικίες αποτέλεσαν μια από τις βασικότερες θεματικές του. Το συγκρότημα Habitat 67 αποτέλεσε ένα μοντέλο κατοικιών που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Moshe Safdie στο πλαίσιο του Expo 67, το οποίο έχει ως βάση τον κύβο. Γι’ αυτό και χτίστηκαν 354 κύβοι σε τόνους του γκρι-μπεζ, ο ένας πάνω στον άλλο, δημιουργώντας 146 πρωτότυπες κατοικίες, που δεν μοιάζουν καθόλου με αυτές που είμαστε συνηθισμένοι.
Οι κύβοι φαίνεται να πρωταγωνιστούν και στο Ρότερνταμ, εκτός από το Μόντρεαλ, με την αρχική ιδέα αυτού του συγκροτήματος να εντοπίζεται στη δεκαετία του ’70. Ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Piet Blom σχεδίασε αρχικά κάποια τέτοια σπίτια σε σχήμα κύβου, τα οποία χτίστηκαν στον Helmond και όταν στη συνέχεια του ζητήθηκε να σχεδιάσει σπίτια για την κορυφή της γέφυρας στο Ρότερνταμ, επανέλαβε το ίδιο μοτίβο. Το concept είναι η δημιουργία ενός δάσους, όπου κάθε κύβος αναπαριστά ένα αφηρημένο δέντρο.
Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, το κτίριο της ασφαλιστικής εταιρίας Nationale-Nederlanden διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα, μοιάζοντας με ένα ζευγάρι που χορεύει (το ψευδώνυμό του, μάλιστα, είναι “Fred & Ginger” από τον Fred Astaire και την Ginger Rogers). Σχεδιάστηκε από τον κροάτη-τσέχο αρχιτέκτονα Vlado Milunić, σε συνεργασία με τον καναδό-αμερικανό Frank Gehry το 1992 και ολοκληρώθηκε το 1996. Το καθόλου παραδοσιακό design του στην αρχή προκάλεσε αντιδράσεις, αφού ξεχώριζε πολύ από τα baroque, γοτθικής και αρ νουβό αρχιτεκτονικής κτίρια της Πράγας. Ο τότε τσέχος πρόεδρος, όμως, στήριξε το πρότζεκτ, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει κέντρο πολιτιστικής δραστηριότητας.
Η κατασκευή του Krzywy Domek ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2003 και τον Δεκέμβριου του ίδιου χρόνου είχε ολοκληρωθεί, αφήνοντας ένα αποτέλεσμα με πολλές… καμπύλες. Η αρχιτεκτονική του βασίστηκε στον διάσημο πολωνό καλλιτέχνη και εικονογράφο παιδικών βιβλίων και στους πίνακες του Per Dahlberg, σουηδού ζωγράφου που ζει στο Sopot και η παραμυθένια αυτή κατασκευή αποτελεί μέρος του εμπορικού κέντρου Rezydent.
Το «τρελό σπίτι» ανήκει στην κόρη του πρώην προέδρου του Βιετνάμ, η οποία σπούδασε αρχιτεκτονική στη Μόσχα. Δεν ακολουθεί καμία νόρμα, έχει απρόσμενες στροφές, γωνίες, ταβάνια και δωμάτια και μοιάζει περισσότερο με κάστρο βγαλμένο από παραμύθι, παρά με ένα συμβατικό, αστικό κτίριο. Απαρτίζεται, επίσης, από τεράστια ζώα, όπως καμηλοπάρδαλη και αράχνη, κανένα παράθυρό του δεν είναι ορθογώνιο ή στρογγυλό και ο κόσμος μπορεί να το επισκεφτεί όπως ένα μουσείο.