Τα λάθη των... αρχάριων ταξιδιωτών

touristes-fotografies-taksidi
ΤΡΙΤΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό συνοδεύεται εκτός από τεράστιο ενθουσιασμό και με πολλά λάθη εξ αμελείας. Δείτε τι μπορείτε να γλιτώσετε αν βγαίνετε πρώτη φορά εκτός συνόρων.

Ο ενθουσιασμός του κάθε… πρωτάρη είναι δικαιολογημένος όταν πρόκειται να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, να μπει σε αεροπλάνο και να αποχαιρετήσει για λίγες ημέρες τα πάτρια εδάφη. Τα λάθη, όμως, λόγω απειρίας καιροφυλακτούν και το clickatlife κάνει μια απόπειρα να σας σώσει από μερικά από αυτά.

«Κλείνετε» τα πάντα από πριν
Σίγουρα ακούγεται ασφαλές να έχετε προγραμματίσει και κλείσει από πριν κάθε hostel, αυτοκίνητο, μέσο μεταφοράς, γεύμα κ.ο.κ. που θα χρειαστείτε στο ταξίδι σας, όταν φτάσετε εκεί, όμως, θα διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε περισσότερη ευελιξία από αυτή που φανταζόσασταν. Εξασφαλίστε τη διαμονή σας από πριν κι αφήστε τα υπόλοιπα για μετά, έτσι ώστε να δείτε πώς θέλετε να διαχειριστείτε το χρόνο σας. 

Χρησιμοποιείτε ταξιδιωτικό πράκτορα για τα πάντα
Με το διαδίκτυο μπορείτε πλέον να κάνετε τα πάντα μόνοι σας και εύκολα, ένας ταξιδιωτικός πράκτορας, όμως, πάντα ξέρει καλύτερα. Δεν χρειάζεται, όμως, να τους χρησιμοποιείτε για όλες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού. Αφήστε να σας οργανώσουν τις πτήσεις και τη διαμονή και φροντίστε όλα τα υπόλοιπα εσείς ανάλογα με τα γούστα σας.

Φοβάστε τους ντόπιους
Σε όλα τα μέρη του κόσμου θα συναντήσετε ντόπιους που εκμεταλλεύονται τους τουρίστες, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αντιμετωπίζετε όλους με καχυποψία. Οι ντόπιοι μπορούν να σας φανούν πολύ χρήσιμοι, να σας συμβουλέψουν για το πού να φάτε ή να βγείτε, τι αξιοθέατα να δείτε και ποια μέρη να αποφύγετε. Αρκεί να τους αφήσετε.

Προσπαθείτε να τα δείτε όλα
Το να βρεθείτε για πρώτη φορά στο εξωτερικό και μάλιστα σε ένα τουριστικό μέρος, μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένα πόδια, πονεμένη μέση, ταλαιπωρημένα γόνατα κ.ο.κ., καθώς το πάθος για να τα προλάβετε όλα είναι μεγάλο. Εδώ θα σας βοηθήσουν οι οργανωμένες εκδρομές που ξέρουν πώς να συνδυάσουν τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε, έτσι ώστε να κουραστείτε όσο το δυνατόν λιγότερο. Καλό είναι, βέβαια, να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί σε 5 μέρες να μην χωράνε όλα και να κάνετε τις απολύτως απαραίτητες επιλογές, για να μην επιστρέψετε με ένα κουτσό πόδι και μέση που δεν μπορεί να ισιώσει.

Ακολουθείτε τυφλά τον ταξιδιωτικό οδηγό
Για τους νέους ταξιδιώτες αποτελεί Βίβλο που δεν αποχωρίζονται σε κανένα τους βήμα κι ενώ ένας τουριστικός οδηγός είναι πολύ χρήσιμος για να δώσει τις κατευθύνσεις, δεν πρέπει να «κολλάτε» σε αυτόν. Ρωτήστε τους ντόπιους για μέρη για φαγητό, μιλήστε με φίλους και γνωστούς που έχουν επισκεφτεί το μέρος, ψάξτε σε ταξιδιωτικά φόρουμ και συνδυάστε τελικά όλες τις πληροφορίες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Πακετάρετε πολλά
Μην πάρετε μαζί σας sleeping bag αν δεν έχετε σκοπό να κάνετε κάμπινγκ και μη γεμίζετε τη βαλίτσα σας με 8 βραδινά συνολάκια αν πρόκειται να ταξιδέψετε για 5 μέρες. Μην πάρετε τεράστιο φαρμακείο και μην το παρακάνετε με τα παπούτσια. Αυτό θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη και θα το καταλάβετε μόνο όταν φτάσετε στον προορισμό σας και η βαλίτσα σας δεν ζυγίζει 40 κιλά!