Μιλήσαμε με τη Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου, ιδρύτρια και ψυχή του Αγγέλων Βήμα

wwwaggelonvimagr
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου, ιδρύτρια και ψυχή του Τόπου Συνάντησης Ανατολής Δύσης, Αγγέλων Βήμα της οδού Σατωβριάνδου, το οποίο φέτος διανύει τον 19ο χρόνο λειτουργίας του, μας μιλά για την παράσταση «Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους» το θεατρικό έργο του Αbdelkader Alloula.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Τα vintage που αγαπάμε, Χώρα Αναφοράς Αλγερία. Ο συγγραφέας εκτελέστηκε στο κατώφλι του σπιτιού του το 1994 από τρομοκράτες ισλαμιστές της GIA, μια εποχή που εκτελέστηκαν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι στη χώρα αυτή.

Γιατί φέτος η Αλγερία είναι η χώρα αναφοράς στο Αγγέλων Βήμα;  Με ποιο κριτήριο επιλέξατε τόσο τη χώρα, όσο και το συγκεκριμένο έργο;

Τα τελευταία δέκα χρόνια το Αγγέλων Βήμα επιλέγει κάθε χρόνο μία χώρα θεατρικά άγνωστη στο ελληνικό κοινό ως χώρα αναφοράς. Σε αυτήν αναζητά θεατρικά έργα που πιστεύει πως μπορούν να εξελιχθούν σε παραστάσεις ενδιαφέρουσες για αυτό το κοινό, τα μεταφράζει, τα εντάσσει στο πρόγραμμά του και τα παρουσιάζει ως πλήρεις παραστάσεις στην σκηνή του. 

Φέτος επιλέχθηκε η Αλγερία για εναν εντελώς ασυνήθιστο λόγο. Αργά ένα βράδυ είδα στην ΕΡΤ3 ένα ντοκιμαντέρ με θέμα αυτή την χώρα. Ήταν τόσο γοητευτικές οι εικόνες της και τόσο διαφορετικές, από τις ερήμους της μέχρι τα  βουνά, τα δάση και τα νερά της, ώστε αυτόματα μού δημιουργήθηκε η βεβαιότητα πως μία χώρα με τόσες εναλλαγές στη φύση της, δεν μπορεί παρά να έχει γεννήσει εξαιρετικά ενδιαφέροντες πνευματικούς ανθρώπους και, σίγουρα, μεταξύ τους, ενδιαφέροντες συγγραφείς. Έτσι έφτασα στον Abdelkader Alloula και στους γενναιόδωρους Ανθρώπους του, αλλά και στην εκπληκτική μουσική παράδοση αυτής της χώρας, άγνωστη κι αυτήν σε εμάς.

Ποιες χώρες αναφοράς έχετε παρουσιάσει ως σήμερα;

 Μέσα στα χρόνια, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ έχει παρουσιάσει -πάντα για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό- θεατρικά έργα από την Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, το Πακιστάν, την Ινδία, την Μαλαισία, τη Νότια Αφρική, τη Χιλή, το Μεξικό και, τώρα, την Αλγερία.

Το Αγγέλων Βήμα φέτος διανύει τα 19 του χρόνια; Ποιος στόχος απ όσους θέσατε εξ αρχής επετεύχθη;

 Οι στόχοι του εγχειρήματος ορίστηκαν και δηλώθηκαν εξ αρχής και προκύπτουν καθαρά αφενός από το όνομα ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΔΥΣΗΣ που είναι το όνομα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, 

η οποία "τρέχει" τον χώρο όσο και από το ίδιο το όνομα του χώρου ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ που δηλώνει έναν χώρο πολιτισμού που δίνει "βήμα" για να "αγγελθεί" κάτι νέο. Πάνω σε αυτούς τους δύο στόχους δουλεύει σταθερά εξ αρχής το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ  αυτά τα -σχεδόν είκοσι- χρόνια ζωής του. Και προσπαθεί, κάθε φορά, με εντιμότητα και σκληρή δουλειά να τούς επιτυγχάνει. Είναι θετικό ότι αυτή η επιλεκτικότητα, 

η σταθερότητα και η στοχόπροσήλωση του έχουν πλέον γίνει στοιχεία αντιληπτά από μία σοβαρή μερίδα ανήσυχου θεατρόφιλου κοινού όλων των ηλικιών, το οποίο ολοένα και περισσότερο τιμά και υποστηρίζει με την παρουσία του το έργο και τις εκδηλώσεις του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, είτε αυτές είναι θεατρικές, είτε μουσικές, είτε εικαστικές, είτε σεμινάρια τέχνης. 

Εκδηλώνοντας με κάθε τρόπο την ανάγκη που αυτός ο κόσμος έχει για σοβαρή, μεθοδική και στοχευμένη δουλειά, για έρευνα και για καινοτομία και, τελικά, φανερώνοντας πέρα από κάθε αμφιβολία πόσο το ουσιαστικά θεατρόφιλο κοινό διψά να δει "αφόρετες" παραστάσεις και εκδηλώσεις εκτός πεπατημένης, να γνωρίσει τον κόσμο μέσα από ένα άγνωστο θέατρο  και να γευτεί πολιτισμούς με τρόπους, στους οποίους μέχρι τότε δεν είχε πρόσβαση.

Θα μας αποκαλύψετε ποια είναι η Χώρα Αναφοράς για την επόμενη σεζόν και ποιο έργο;

Η επόμενη χώρα αναφοράς του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ είναι η Ρωσία με ένα συγκλονιστικό έργο, πάντα για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή. Ο τίτλος του, αργότερα.   

Από την ομάδα του clickatlife

H παραστάση
Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους
του Abdelkader Alloula
Κάθε Πέμπτη στις 20.00

Το έργο του Αλγερινού συγγραφέα Abdelkader Alloula, «Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους», παρουσιάζει από την Πέμπτη 21 Μαρτίου το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των τελευταίων δέκα ετών να αναζητά χώρες θεατρικά άγνωστες στον Έλληνα θεατή και, σε αυτές, να ψάχνει για θεατρικά έργα που μπορούν να γίνουν παραστάσεις ενδιαφέρουσες για αυτόν.

Το συγκεκριμένο έργο «ανακαλύφθηκε» μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα, μέσα σε  διδακτορική διατριβή κάποιου συμπατριώτη του συγγραφέα, όπως υποβλήθηκε σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Χάρη σε αυτήν, μάθαμε για τον φωτισμένο θεατράνθρωπο της Αλγερίας, ο οποίος υπήρξε μάρτυρας των ιδεών του, καθώς εκτελέστηκε στο κατώφλι του σπιτιού του, φεύγοντας για το θέατρο στις 14 Μαρτίου 1994, από ισλαμιστές τρομοκράτες της GIA, σε μια εποχή κατά την οποία εκτέλεσαν για τις ιδέες τους πολλούς πνευματικούς ανθρώπους της χώρας. Ο Abdelkader Alloula μεγάλωσε φτωχικά, κοντά σε μία θεία-παραμυθού, σε ένα χωριό της Αλγερίας σαν αυτό στο οποίο ζουν οι ήρωες του έργου που θα δούμε. Όλοι απλοί και ταπεινοί μεροκαματιάρηδες, σκουπιδιάρηδες, οικοδόμοι, καφετζήδες, υφάντρες, λαντζέρισσες, σιδεράδες, με κοινά στοιχεία τη λαϊκή σοφία και την γενναιοδωρία. Χάρη σε αυτά και χωρίς σκέψη, προσφέρουν στους άλλους όλο το περίσσευμα της καρδιάς τους, αφού δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν, και αναδεικνύονται σε «συμβουλάτορες των φτωχών» αλλά και σε «προστάτες των ζώων».

Η παράσταση-αφιέρωμα στον Abdelkader Alloula, τιμώντας τα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του, είναι διανθισμένη με θησαυρούς από την μουσική παράδοση αυτής της άγνωστης θεατρικά, αλλά τόσο γοητευτικής πατρίδας του. 

Ερμηνεύουν: Νεκτάριος Μάστορης, Γιώργος Κοσσυβάκης, Μάιρα Κατσαρού, Ρουμπίνη Χονδρουδάκη, Τάσος Νίκας, Νατάσσα Μπρουζιώτη, Γιώργος Κοντογιάννης

Info
Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης Α.Μ.Κ.Ε
Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-5242211
Παραστάσεις: Από Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024  και κάθε Πέμπτη, στις 8.00 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες)
Αγορά εισιτηρίων και στο ταμείο του θεάτρου