Όλια Λαζαρίδου: «Το θέατρο είναι ένας χαμηλόφωνος διάλογος του ονειρικού με τον πραγματικό κόσμο»
Η Όλια Λαζαρίδου μας μιλά για την παράσταση «Από τι ζουν οι άνθρωποι»
Η θεατρική διασκευή του σπουδαίου διηγήματος του Λέο Τολστόι «Από τι ζουν οι άνθρωποι», μια τρυφερή ιστορία για δύσκολους καιρούς, μεταφέρεται στο Θέατρο Πορεία μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική της επιτυχία στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Σκηνοθετούν και ερμηνεύουν οι Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Νανούρης και Ηλίας Κουνέλας. Συνοδοιπόροι σε αυτό το μαγικό ταξίδι η μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα και το σκηνικό τοπίο της Κατερίνας Χριστίνας Μανωλάκου. Tα σύγχρονα κείμενα της παράστασης είναι της Όλιας Λαζαρίδου.
Το clickatlife.gr επικοινώνησε με την Όλια Λαζαρίδου η οποία μας έλυσε όλες μας τις απορίες για την παράσταση.
Τι ήταν αυτό στο διήγημα του Τολστόι που σας έκανε να το ανεβάσετε στο θέατρο;
Ότι μιλάει μ' εναν τρόπο σοφό, παλιό, παραβολικό, για πράγματα πολύ επίκαιρα, σήμερα, εδώ, στην Αθήνα του 2014. Επίσης, ότι η ρωσική λογοτεχνία είναι μέρος της μυθολογίας μου. Νοιώθω ψυχική εγγύτητα.
Ο άγγελος της ιστορίας θα έβρισκε απάντηση στην Ελλάδα του σήμερα στο ερώτημα από τι ζουν οι άνθρωποι; Και πόσο θα απείχε από αυτή του Τολστόι;
Ο άγγελος της ιστορίας υπάρχει, μόνο που είναι τρυπωμένος σε ανθρώπους που αν δεν τους προσπερνάμε με σιχασιά, πάντως με αδιαφορία.Υπάρχει μέσα στους σαλούς, τους μωρούς, τους κατατρεγμένους και περιφρονημένους. Η τουλάχιστον, εκεί τον βλέπω εγώ.
Εξαρτάται τι εννοούμε απόλαυση και τι περιμένει κανείς από τη ζωή του. Και πΏς ευχαριστιέται. Όλα σχετικά είναι.
Είναι απελευθερωτικό να έχετε ταυτόχρονα ρόλο σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή; Ξεχωρίζετε κάποιον από τους δύο;
Εγώ δεν ειμαι σκηνοθέτης, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις όταν έχω πολύ προσωπική σχέση με κάτι και άρα έχω και συγκεκριμένη άποψη για το ανέβασμα του. Πάντως το να έχει κανείς συνολική εποπτεία της δουλειάς του κρύβει μια ευχαρίστηση. Χωρίς αμφιβολία.
Πώς προέκυψε η συμμετοχή της μουσικής του Κωνσταντίνου Βήτα και πόσο σημαντική είναι για την παράσταση;
Ο Κωσταντίνος είναι φίλος, σύμμαχος, συνοδοιπόρος. Χρόνια τώρα. Φυσικό ήταν να απευθυνθώ σε αυτόν. Η μουσική του δεν συνοδεύει την παράσταση, αλλά την ερμηνεύει.
Θεωρητικά το πλαίσιο της ιστορίας θα μπορούσε να συμβεί σήμερα, αλλά δύσκολα πιστεύεις ότι κάποιος όχι μόνο θα έβαζε στο σπίτι του κάποιον άγνωστο, αλλά πως και θα τον βοηθούσε. Έχει κατακερματιστεί οριστικά η πίστη στον άλλο;
Ναι, έχει κατακερματιστεί, κι αυτή η τρύπα που την κουβαλάμε, είναι το βασικό βάσανο της ζωής μας στις μέρες μας κατά τη γνώμη μου.
Οι καλοί μπορεί να γίνουν καλύτεροι και οι κακοί χειρότεροι. Έτσι πάνε τα ανθρώπινα...
Σε παλαιότερη συνέντευξή σας έχετε δηλώσει πως θέλετε να μιλάτε για ό,τι αγγίζει την κάθε εποχή ειδάλλως το θέατρο δεν έχει νόημα. Σήμερα θεωρείτε ότι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό;
Το θέατρο για μένα είναι ένας χαμηλόφωνος διάλογος του ονειρικού με τον πραγματικό κόσμο... Αυτή είναι κι η μεγάλη του δύναμη όταν καταφέρνει να την έχει. Ότι μπορεί να σε απογειώσει και γειώσει ταυτόχρονα.
Κάποια μελλοντικά σχέδια μετά το πέρας της παράστασης;
Πολλά και τίποτα. Κι αυτό δεν είναι υπεκφυγή.
Διασκευή – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Νανούρης, Ηλίας Κουνέλας. Σύγχρονα Κείμενα: Ολια Λαζαρίδου. Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα. Σκηνικά – κοστούμια: Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου. Κατασκευή κούκλας: Μάρθα Φωκά. Ζωγραφιά: Γιώργος Χαβουτσάς. Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου. Βοηθός σκηνοθέτη: Αννα Μαρία Πασχάλη.
Πληροφορίες: «Από τι ζουν οι άνθρωποι» στο θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 17:00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 ευρώ, Φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών, ανέργων: 10 ευρώ, Παιδικό (ως 12 χρονών): 8 ευρώ, Ομαδικό, σχολεία: 7 ευρώ. Προπώληση: www.viva.gr, 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά.
Γιάννης Μόσχος
[email protected]