Τι να προσέξετε αυτή την εποχή στη φροντίδα του δέρματος

anoiksi-gunaikes-omorfia-frontida
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2024

Υπάρχουν κάποια do’s and don’ts που θα διώξουν τη χειμερινή θαμπάδα από το δέρμα σας και θα το ανανεώσουν, χαρίζοντάς του τη φρεσκάδα και την προστασία που χρειάζεται η άνοιξη.

Η εποχή έχει αλλάξει, η άνοιξη είναι εδώ –κάποιες ημέρες είναι ήδη και το καλοκαίρι εδώ- και το δέρμα μας έχει ανάγκη μια διαφορετική φροντίδα για να «ανθίσει» και να διατηρήσει τη φρεσκάδα και τη λάμψη του. Τι πρέπει να έχετε, λοιπόν, υπ’ όψιν σας;

Παντού με αντιηλιακό
Ξεκινάμε από τα βασικά: Φοράμε αντιηλιακό καθημερινά με δείκτη τουλάχιστον SPF30, για να προστατευτούμε από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες UV. Φροντίστε να εφαρμόζετε (και να ξαναεφαρμόζετε) καθημερινά ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος, που να είναι ανθεκτικό στο νερό. Αυτό επιτρέπει την παραμονή του στο δέρμα μετά το κολύμπι ή σε περίπτωση που ιδρώσετε. Ακόμη και αν δεν σκοπεύετε να βρεθείτε απευθείας στον ήλιο, οι ακτίνες UV μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα σας, γι’ αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ.

 Καθημερινή ενυδάτωση ακόμη και για το λιπαρό δέρμα
Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την υγιή εμφάνιση και αίσθηση του δέρματος. Ακόμα και αν το δέρμα σας είναι πιο λιπαρό, εξακολουθεί να χρειάζεται πρόσθετη ενυδάτωση, γι’ αυτό μην πέσετε στην παγίδα και το παραμελήσετε. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση ενός light ενυδατικού ορού, μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ενυδάτωση χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε άλλη ενυδατική κρέμα από πάνω. Προτιμήστε μια σύνθεση που δεν θα φράξει τους πόρους και παρέχει απαλή ενυδάτωση για ισορροπημένη, άνετη επιδερμίδα. Αντίστοιχο ενυδατικό ορό και ενυδατική κρέμα θα χρειαστείτε και για το ξηρό δέρμα, κατάλληλο για τις ανάγκες σας.

Απολέπιση του… χειμώνα
Ο χειμώνας μπορεί να αφήσει το δέρμα μας θαμπό και με τάση να ξεφλουδίζει, γι' αυτό είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά απολέπιση για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να αποκαλύψετε μια πιο φωτεινή επιδερμίδα. Ωστόσο, προσέξτε να μην το παρακάνετε, καθώς η υπερβολική απολέπιση μπορεί να βλάψει τον φραγμό του δέρματός σας. Η προσθήκη ενός καλού απολεπιστικού ορού είναι η καλύτερη επιλογή, έχοντας στο μυαλό σας ότι τα άλφα υδροξυοξέα (AHA), όπως τα προϊόντα γλυκολικού και γαλακτικού οξέος, είναι εξαιρετικές επιλογές, καθώς και τα β-υδροξυοξέα (BHA), τα προϊόντα σαλικυλικού οξέος. Φροντίστε, ωστόσο, πάντα να επιλέγετε προϊόντα απολέπισης που είναι για τον τύπο και την κατάσταση της επιδερμίδας σας.

Ο διπλός καθαρισμός είναι must
Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ο ιδρώτας και η λιπαρότητα μπορεί να συσσωρευτούν στο δέρμα σας, οδηγώντας σε εξανθήματα. Φροντίστε να καθαρίζετε το δέρμα σας πρώτα με ένα καθαριστικό με βάση το λάδι ή ένα micellar για να διασπάσετε τον ιδρώτα, το λάδι, το μακιγιάζ και το αντηλιακό και στη συνέχεια με το αγαπημένο σας καθαριστικό.

Προσαρμογή στην άνοιξη
Καθώς ο καιρός αλλάζει, πρέπει να διαμορφώσετε αναλόγως και το skincare routine σας. Προτιμήστε πιο ελαφριές ενυδατικές κρέμες και ορούς και σκεφτείτε να προσθέσετε προϊόντα με αντιοξειδωτικά για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Προσοχή στο περιβάλλον
Η γύρη και άλλα αλλεργιογόνα μπορεί να επιδεινώσουν δερματικές παθήσεις όπως η ακμή και το έκζεμα, γι' αυτό φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά το δέρμα σας και αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας, προκειμένου να μη μεταφέρετε αλλεργιογόνα και βακτήρια στο δέρμα σας. Αν γνωρίζετε ότι έχετε ευαισθησία στα αλλεργιογόνα, φροντίστε να μπαίνετε στο ντους αμέσως μετά την παραμονή σας στην ύπαιθρο, προκιμένου να ξεπλυθούν τυχόν υπολείμματα αλλεργιογόνων που προσκολλώνται στο δέρμα και τα μαλλιά.

Ο λαιμός και το στήθος θέλουν την ίδια φροντίδα
Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας (συμπεριλαμβανομένου του SPF) στο λαιμό και το στήθος σας, καθώς εκτίθενται συχνά στον ήλιο και μπορεί να εμφανίσουν σημάδια γήρανσης.