Οι τροφές που θα βοηθήσουν το έντερό σας να επανέλθει μετά το Πάσχα

prebiotikes-trofes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2024

Σταματήστε να τρώτε το αρνί που περίσσεψε ακόμη και για πρωινό και βοηθήστε τον εαυτό σας να νικήσει τη δυσπεψία και το φούσκωμα, με τις κατάλληλες τροφές που θα φέρουν την ισορροπία στο πεπτικό σας.

Τα κορεσμένα λιπαρά έκαναν πάρτι τις προηγούμενες ημέρες στο πιάτο σας και δυστυχώς το πάρτι συνεχίζεται και στο πεπτικό, με τα φουσκώματα, τη δυσφορία, τις αλλαγές στις εντερικές συνήθειες να ταλαιπωρούν πολλούς έπειτα από την πασχαλινή κραιπάλη. Όπως και είναι λογικό, άλλωστε, αφού η υπερφαγία και μάλιστα με τροφές πλούσιες σε λιπαρά, όπως το αρνί, το κατσίκι, το κοκορέτσι, επιβαρύνουν το πεπτικό και το μικροβίωμα του εντέρου. Το κακό, ωστόσο, έγινε, γι’ αυτό ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα.

 Από σήμερα, λοιπόν, επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρεβιοτικά και προβιοτικά, που θα βοηθήσουν την κατάσταση. Οι φυτικές ίνες, καθώς δεν μπορούν να αφομοιωθούν πλήρως από το λεπτό έντερο, πέπτονται από τη χλωρίδα, βοηθώντας στην ισορροπία της και αντιμετωπίζοντας προβλήματα δυσκοιλιότητας. Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι πηγή υγείας και ισχυρού ανοσοποιητικού για τον οργανισμό μας. Τα πρεβιοτικά, από την άλλη, αποτελούν την «τροφή» των καλών βακτηρίων, περνούν από το στομάχι άθικτα και φτάνουν στο παχύ έντερο για να ταΐσουν τα καλά βακτήρια της μικροχλωρίδας.

Για να επιτύχετε, λοιπόν, την επαναφορά της ισορροπίας στο έντερό σας, επιλέξτε:

  • Tροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, ολική άλεση, όσπρια
  • Προβιοτικές τροφές, όπως γιαούρτι, ξινολάχανο, τουρσί, kimchi, tempeh, miso, kombucha
  • Πρεβιοτικές τροφές, όπως γλυκοπατάτα, μπανάνα, ολική άλεση, λάχανο, λιναρόσπορο, σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο

Για περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες στη διατροφή σας, τα οποία πήγαν… περίπατο τις προηγούμενες ημέρες, επιλέξτε μούρα, εσπεριδοειδή, μπρόκολο, σπανάκι, καρότο. Δοκιμάστε τα και σε smoothies για να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποικιλία.

Για να μην νιώσετε φούσκωμα από τις πολλές φυτικές ίνες, κάντε σταδιακή εισαγωγή, παρατηρήστε αν κάποιες επιλογές σας προκαλούν μετεωρισμό και απευθυνθείτε σε ειδικό αν νιώθετε δυσφορία, για να σας βοηθήσει στον τρόπο κατανάλωσης.