Νηστεία Μεγάλης Εβδομάδας: Τι πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε το πιάτο σας

nisteia-vegan
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που νηστεύουν για το Πάσχα ξεκινά σήμερα τη νηστεία και είναι μια καλή στιγμή να δούμε τι χρειάζεται να έχει η διατροφή μας.

Οι μύθοι γύρω από τη νηστεία είναι πολλοί, τρομάζοντας αρκετούς ανθρώπους για ελλείψεις στη διατροφή. Με τη vegan διατροφή, ωστόσο, να βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια και τις έρευνες να μας φέρνουν ολοένα και περισσότερα οφέλη της ισορροπημένης plant-based διατροφής, καταλαβαίνουμε ότι και στη νηστεία (όπου ακολουθείται το ίδιο μοτίβο με τη vegan διατροφή, δηλαδή αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης), αυτό που χρειάζεται είναι ισορροπία. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, ακόμη κι όταν καταναλώνονται τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε σίδηρο, όσο και σε βιταμίνες όπως Β12, D, αλλά και σε ασβέστιο. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα οργανωμένο πλάνο που δεν θα βασίζεται σε τηγανητά, επεξεργασμένες τροφές, ψωμί και ζυμαρικά, αλλά θα περιέχει ποικιλία σε όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Για τη Μεγάλη Εβδομάδα, λοιπόν, μην παραλείψετε να βάλετε στη διατροφή σας:

 Μπόλικη πρωτεΐνη μέσα από τροφές όπως όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, αρακάς), μπρόκολο, κινόα, φυτικά βούτυρα, ξηρούς καρπούς και σπόρους, σόγια, αλλά και ποικιλία λαχανικών. Υπάρχει η θεωρεία του συνδυασμού π.χ. όσπρια με ολική άλεση, όπως φακές με ρύζι, φασόλια με ψωμί ολικής κ.ο.κ. για να λάβουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα συνδυαστικά. Ωστόσο, νέες έρευνες έχουν δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, αφού αφενός η ανεπάρκεια σε πρωτεΐνη είναι σπάνια και αφετέρου ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί ποσότητες ελεύθερων αμινοξέων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν συμπληρωματικά στη συνέχεια κι όχι μόνο αν καταναλώσουμε συγκεκριμένες τροφές αργότερα.

Αφθονία σιδήρου μέσα από τροφές όπως όσπρια, σόγια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, ντομάτα, μελάσα. Θυμηθείτε ότι για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου φυτικής προέλευσης, πρέπει να καταναλώνετε ταυτόχρονα και βιταμίνη C μέσα από τροφές όπως εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, πιπεριές κ.ο.κ.

Απαραίτητο ασβέστιο μέσα από τροφές όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα, όσπρια, μπρόκολο, σόγια, αμύγδαλα, ταχίνι, σπόρους chia, λιναρόσπορο, μελάσα. Όλες αυτές οι τροφές, μάλιστα, θα σας χαρίσουν ασβέστιο με καλή βιοδιαθεσιμότητα και χωρίς τη λακτόζη του γάλακτος, που πάει παρέα με δυσανεξίες.

Σημαντικά καλά λιπαρά μέσα από τροφές όπως ελιές, αβοκάντο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, σπόρους, chia.

Οι επιλογές είναι αρκετές και δεν χρειάζεται να στραφείτε σε επεξεργασμένες τροφές από τα ράφια του σούπερ μάρκετ, ούτε να περάσετε όλη την εβδομάδα με ζυμαρικά και πατάτες τηγανητές επιβαρύνοντας το έντερο και το καρδιαγγειακό. Πλούσιες σαλάτες με λαχανικά, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς, όσπρια, σάλτσες, ψητά λαχανικά είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σας.