Γιατί η μεγαλύτερη βάση δεδομένων Heavy Metal αποκλείει καλλιτέχνες και σχήματα

encyclopaedia-metallum-the-metal-archives
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΜΑΙΟΥ 2024

Μουσική εναντίον τεχνητής νοημοσύνης;

Αναμφίβολα ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Το νέο αυτό εργαλείο που μπήκε στη ζωή μας, δείχνει να είναι ικανό να απαντήσει σε πολλές σύγχρονες προκλήσεις. Τί γίνεται όμως στην περίπτωση της τέχνης, όταν υποκαθιστά τον άνθρωπο και τις εκφράσεις του. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαμάχης και επειδή σίγουρα δεν είναι ζήτημα που χρήζει ελαφριάς προσέγγισης, οφείλουμε να σκύψουμε με προσοχή στο τι προκύπτει και πώς το αντιμετωπίζουμε.

Αφορμή για όλο το παραπάνω είναι η απόφαση των διαχειριστών της βάσης δεδομένων The Metal Archives (Encyclopaedia Metallum), της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων σε ό,τι αφορά το Heavy Metal, που αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες και έχει καταγεγραμμένα σχεδόν 180 χιλιάδες συγκροτήματα από όλο τον κόσμο, να αποκλείσει καλλιτέχνες και σχήματα που η μουσική τους θα έχει δημιουργηθεί με A.I. Ο λόγος γι’ αυτή την κίνηση, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, είναι ότι η αποστολή της βάσης δεδομένων είναι η καταγραφή και παρουσίαση της έκφρασης μέσω της μουσικής του ανθρώπινου είδους.

Παράλληλα θα έπρεπε να υπογραμμίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει την εμφάνισή της και σε έναν παράλληλο τομέα της βιομηχανίας της μουσικής, καθώς πολλοί απευθύνονται σε αυτή για τη δημιουργία εξωφύλλων για τις δουλειές τους, τορπιλίζοντας τη δουλειά των εικονογράφων και σχεδιαστών εξωφύλλων.

Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να σας δώσουμε και ένα δείγμα της άλλης πλευράς. Πατώντας εδώ, μπορείτε να ακούσετε ένα από τα «συγκροτήματα» που έχουν γεννηθεί με A.I. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Επιμέλεια: Βασίλης Σκουρτόπουλος / [email protected].