Το «Comrade Detective» είναι η καλύτερη κακή σειρά που θα δεις φέτος
Γιατί δεν υπάρχουν κακές ιδέες, παρά μόνο άνθρωποι που δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν.
Είναι απίστευτες οι δυνατότητες που έχει πλέον η τηλεόραση ως μέσο, διαθέτοντας ξεκάθαρα την τόλμη που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στο σινεμά. Πριν από κάμποσα χρόνια το καλοκαίρι ήταν πεδίο για σειρές που «αποτελούν ιδανική καλοκαιρινή συντροφιά» και που αν κυκλοφορούσαν τον χειμώνα δε θα τις έβλεπε κανείς. Επειδή όμως ο κόσμος έχει και κάποια κριτήρια, εν τέλει καμία από αυτές τις παραγωγές δεν κατάφερε να μακροημερεύσει, γιατί πρωτίστως αποτελούνταν από κακές ιδέες. Να όμως που φτάσαμε στην εποχή που μια κακή ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε μια λαμπρή.
Ο Chaning Tatum που εκτελεί χρέη παραγωγού αναζήτησε την χειρότερη δυνατή ιδέα ώστε να ανακαλύψει έπειτα μέσα σε αυτή τι είναι αυτό που την κάνει τόσο κακή, θεωρώντας πως έτσι μπορεί να ανακαλύψει κρυμμένα διαμάντια μέσα σε αυτήν. Και όλα αυτά τα βρήκε μέσα στο «Comrade Detective», την πιο παράξενη σειρά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και που παρά το ότι μπορεί να φαίνεται μια over the top κωμωδία, καταφέρνει να εμβαθύνει σε σοβαρά ζητήματα ενώ κρατάει ταυτόχρονα και το σασπένς.
Ας δούμε όμως για τι πρόκειται γιατί έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον. Οι δημιουργοί της σειράς, Brian Gatewood και Alex Tanaka, ήταν τόσο εντυπωσιασμένοι με τις παραγωγές της Κομμουνιστικής προπαγάνδας στο σινεμά και την τηλεόραση κατά τη δεκαετία του 1980 ώστε θέλησαν να πατήσουν πάνω σε αυτές και να πάρουν μια έτοιμη σειρά της εποχής από το Ανατολικό μπλοκ και έπειτα να την μεταγλωττίσουν στα αγγλικά με ντουμπλάρισμα από Αμερικανούς ηθοποιούς. Καθώς όμως ήταν περίπλοκο να αποκτηθούν αυτά τα δικαιώματα, δοκίμασαν κάτι ακόμη πιο εξωφρενικό. Γύρισαν μια ολόκληρη αστυνομική σειρά έξι επεισοδίων με Ρουμάνους ηθοποιούς, στην οποία μόνο ο σκηνοθέτης, ο διευθυντής φωτογραφίας και οι σεναριογράφοι ήταν Αμερικανοί, έπειτα πραγματοποιήθηκε το τελικό μοντάζ και στη συνέχεια έγινε το αμερικανικό ντουμπλάρισμα, με τους Channing Tatum, Joseph Gordon-Levitt, Nick Offerman, Jenny Slate, Chloe Sevigny και Jason Mantzoukas να δανείζουν τις φωνές τους στο πρότζεκτ.
Και τα έξι επεισόδια του «Comrade Detective» έγιναν διαθέσιμα μέσω του Amazon στις 4 Αυγούστου, με τη σειρά να ξεκινάει με έναν πρόλογο από τον Tatum και τον σεναριογράφο Jon Ronson να μας λένε ότι αυτό που θα παρακολουθήσουμε είναι μια αληθινή επιδραστική σειρά της ρουμανικής τηλεόρασης των 80s που δημιουργήθηκε με σκοπό να ασκήσει προπαγάνδα και ότι έχουμε την ευκαιρία να την δούμε χάρη στην συμβολή της φανταστικής Ρουμανικής Εταιρείας Διαφύλαξης Ταινιών.
Τόσο η ιδέα όσο και η πραγμάτωσή της μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον όσο λίγες σειρές έχουν καταφέρει να το κάνουν φέτος. Είναι εύκολο όμως σε τέτοιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα να γυρίσει μπούμερανγκ και να εξελιχθεί σε μια αντίστροφη προπαγάνδα. Αυτό δε συμβαίνει γιατί η παραγωγή φαίνεται καλά διαβασμένη, δίνει έμφαση και στο να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του κοινού στην ιστορία αλλά και να διασκεδάσει με αυτή και την ίδια στιγμή να μπει σε σκέψεις για τις μεθόδους της προπαγάνδας όχι μόνο στο Ανατολικό μπλοκ των 80s και όχι αναγκαστικά στην τηλεόραση και το σινεμά. Η απόδοση της ιδέας απέχει αρκετά από την εύκολη αισθητική του «Saturday Night Live» στις παρωδίες και παραδίδει κάτι τόσο περίπλοκο όσο και τα μέρη του. Με ιδέες σαν αυτή του «Comrade Detective» η τηλεόραση παραμένει δικαίως ο πιο ανατρεπτικός και σκεπτόμενος προορισμός των ημερών μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]