Κριτική ταινίας:«Βroken City»
Πολιτική διαφθορά, ίντριγκες, εγκλήματα και εκβιασμοί αναπαρίστανται μέσα στην ταινία «Broken City».
«Βroken City»
Μια πόλη εξαθλιωμένη (κατά τον τίτλο) από την εξαπάτηση και τον ωφελιμισμό διαφόρων επιτήδειων που χρησιμοποιούν ως πιόνια τους ανθρώπους για την επίτευξη των σκοπών τους.
Το νέο φιλμ του Άλεν Χιουζ ρίχνει στην πίστα έναν διεφθαρμένο «μέχρι το κόκκαλο» δήμαρχο (Ράσελ Κρόου) και ένα ντετέκτιβ (Μαρκ Γουόλμπεργκ), πρώην αστυνομικό, ο οποίος έχει χάσει τη δουλειά του γιατί στο παρελθόν διέπραξε ένα έγκλημα.
Ο πολιτικός «τον έχει στο χέρι» με διάφορα στοιχεία και τον χρησιμοποιεί προς όφελός του παραπλανώντας τον. Δηλαδή, του αναθέτει μια αποστολή παρακολούθησης της γυναίκας του (Κάθριν Ζέτα Τζόουνς) επειδή έχει βάσιμες υποψίες ότι αυτή τον απατά αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι οι λόγοι της εμπλοκής του ντεντέκτιβ είναι άλλοι. Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποια παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη του λαού, παιχνίδια που αποφέρουν αστρονομικά ποσά σε όσους διαθέτουν εξουσία.
Από αυτήν την πλευρά, η ταινία φέρει έναν απόηχο της σύγχρονης πραγματικότητας με τα διάφορα πολιτικά σκάνδαλα που έχουν έρθει στην επιφάνεια και με τους περισσότερους πολίτες να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς.
Εμπνευσμένο από τη σύγχρονη κατάσταση, το σενάριο διαθέτει τα υλικά για να αναπτυχθεί ένα ενδιαφέρον πολιτικό και αστυνομικό δράμα αγωνίας και δράσης. Ωστόσο, κατά την εξέλιξη της ιστορίας η πλοκή παρουσιάζει αρκετές ασάφειες, με κενά στην αφήγηση και αναληθοφάνειες. Ο ιδιωτικός ντεντέκτιβ δεν είχε αντιληφθεί ότι τον παρακολουθούν, έγγραφα υψίστης σημασίας πετιούνται απλά στα σκουπίδια, η έξυπνη σύζυγος του δημάρχου δεν βλέπει τον ντεντέκτιβ σε απόσταση δέκα μέτρων, πίσω από ένα μικρό θάμνο στην εξοχή…
Επιπλέον, η ιστορία του ντεντέκτιβ με την ηθοποιό φίλη του αποτελεί μια δευτερεύουσα πλοκή η οποία ενσωματώνεται μέσα στην κύρια πλοκή και αναπτύσσεται αρκετά χωρίς να αποφέρει κάτι ιδιαίτερο, εκτός από το να φορτώσει την αφήγηση με στοιχεία περισσότερα μεν, άστοχα δε.
Το φιλμ «Broken City» αποτελεί την πρώτη ταινία που σκηνοθετεί ο Άλεν Χιουζ χωρίς τον αδελφό του Άλμπερτ με τον οποίο έχει συνεργαστεί σε προηγούμενες παραγωγές («From Hell» 2001, «The Book of Eli» 2010). Ο Άλεν Χιουζ έχει σκηνοθετήσει μόνος στο παρελθόν μερικά επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς «Touching Evil» και ένα επεισόδιο για τη σπονδυλωτή ταινία «Νέα Υόρκη, Σ’ Αγαπώ». Ο σεναριογράφος Μπράιαν Τάκερ, επίσης, υπογράφει την πρώτη του δουλειά, κατασκευάζοντας το σενάριο του «Broken City».
Παρόλες τις προσπάθειες ανάπτυξης μιας κάποιας δράσης και έντασης κατά την εξέλιξη της ιστορίας, η ταινία μπορεί απλά να διασκεδάσει το θεατή χωρίς να τον συνεπάρει ή να του μείνει αξέχαστη. Οι ηθοποιοί είναι γνωστοί στο κοινό, το θέμα του έργου οξύνει την περιέργεια, όμως όλα δίνονται αρκετά στερεοτυπικά. Οι σκηνές ακολουθούν απλά η μία την άλλη μέχρι την τελική λύση της πλοκής που παραγεμίζεται από «καλά παραδείγματα» αμερικανικής ηθικής.
Το κοινό ίσως θα μπορούσε να ταυτιστεί με το ρόλο του Μαρκ Γουόλμπεργκ («The Fighter», «Ted») αναγνωρίζοντας σε αυτόν το μέσο πολίτη που έρχεται αντιμέτωπος με -κάποιους- απατεώνες πολιτικούς οι οποίοι φορώντας μια μάσκα αξιοπρέπειας θησαυρίζουν εις βάρος του λαού. Ο Ράσελ Κρόου, από την άλλη, μέσα στο κοστούμι του διεφθαρμένου δημάρχου δεν πείθει πολύ για την ανηθικότητά του.
Η ταινία «Broken City» είναι μια περιπέτεια υψηλού budget, γύρω στα 35 εκατομμύρια δολάρια, με την οποία θα περάσετε ευχάριστα τα 108 λεπτά που διαρκεί.
Παίζουν: Mark Wahlberg, Russell Crowe, Catherine Zeta-Jones, Jeffrey Wright, Barry Pepper, Kyle Chandler. Η ταινία προβάλλεται από την Audiovisual.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ