5+1 ταινίες για να δεις τη Μεγάλη Εβδομάδα

to-kata-matthaion-euaggelio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Και όχι άλλο Φράνκο Τζεφιρέλι.

Έχεις βαρεθεί το «Μπεν Χουρ», τη «Σαλώμη» και το «Βαραββά»; Βρίσκεις συμπαθητικές τις ταινίες «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας» και «Σταγόνες αγάπης» αλλά θα ήθελες να δεις και κάτι άλλο; Και κυρίως όταν ακούς «Ο Βασιλεύς των Βασιλέων» και «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» δακρύζεις αλλά όχι από συγκίνηση ή χαρά;

Άλλη μία Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και για άλλη μία φορά πέρα από τον Πέτρο Γαϊτάνο θα έρθουν στην επικαιρότητα ταινίες και σειρές βιβλικής προελεύσεως και αισθητικής που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές αλλά είπαμε φέτος να σπάσουμε τις παραδόσεις και να διευρύνουμε  λίγο το πασχαλινό μας ρεπερτόριο χωρίς να απομακρυνθούμε φυσικά από το πνεύμα των ημερών.

Τι προτείνουμε;

1. «Ο τελευταίος πειρασμός»

Ίσως η πιο αδικημένη ταινία της λίστας αλλά σίγουρα και η πιο αμφιλεγόμενη, αν και από τις πιο ταιριαστές στο πνεύμα των ημερών. Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, η ταινία του Martin Scorsese αποτελεί ένα υπαρξιακό δράμα για την αιώνια διαμάχη ψυχής και ύλης, η οποία αποτέλεσε τη βάση ολόκληρης της σκέψης και της φιλοσοφίας του Καζαντζάκη, μόνο που στον «Τελευταίο πειρασμό» τολμά να εφαρμόσει την εσωτερική αυτή πάλη στον Ιησού. Τι θα γινόταν λοιπόν αν επικρατούσε η ανθρώπινη φύση του Ιησού που τόσο καμαρώνουμε πως είχε αλλά δίχως σκέψη του τη στερούμε μπροστά στο ενδεχόμενο να δίσταζε; Τι θα γινόταν αν δίσταζε να θυσιαστεί και επέλεγε μια επίγεια ζωή;

Η ταινία βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη του Entertainment Weekly με τις 25 πιο αμφιλεγόμενες ταινίες. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ταινία «Τα πάθη του Χριστού» του Mel Gibson που αγαπάει το αίμα όσο το σινεμά.  

2. «Δαμάζοντας τα κύματα»

Υπέροχη ταινία ενός αμφιλεγόμενου, ασταθούς, συχνά μισάνθρωπου, συχνά παρεξηγημένου, εξίσου συχνά δικαιολογημένα παρεξηγημένου αλλά σίγουρα πανέξυπνου σκηνοθέτη. Το «Δαμάζοντας τα κύματα» του Lars Von Trier κέρδισε το 1996 το Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, με το οποίο ο σκηνοθέτης δεν έχει σταθερά καλές σχέσεις. Η ταινία ανοίγει την τριλογία της Χρυσής Καρδιάς με ένα μελόδραμα που προφασίζεται το ερωτικό αλλά στην ουσία αποτελεί μια ολοκληρωμένη σπουδή πάνω στην έννοια της πίστης αγγίζοντας- και εκθέτοντας- διάφορες μορφές της.

3.«Μαρία Μαγδαληνή»

Μια ταινία φεμινιστική και με ανατρεπτική διάθεση που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη φήμη της Μαρίας Μαγδαληνής στα μάτια μας και ίσως-γιατί όχι- στην ιστορία. Η ταινία «Μαρία Μαγδαληνή» του σκηνοθέτη Garth Davis αν και φιλόδοξη στην ουσία της παρουσιάζοντας τη Μαγδαληνή ως ανεξάρτητο πνεύμα που η ιστορία της παραποιήθηκε στην πορεία από την Εκκλησία και τα πατριαρχικά της συμφέροντα, δεν πρόκειται για ένα αριστούργημα. Αποτελεί, ωστόσο, μια διαφορετική εκδοχή μιας ιστορίας που ήδη έχει ειπωθεί με αρκετές εκδοχές.

Ο Joaquin Phoenix υποδύεται το Χριστό και η Rooney Mara τη Μαγδαληνή. Και οι δυο τους έγιναν ζευγάρι στα γυρίσματα της ταινίας.

4. «Ένας προφήτης... μα τι προφήτης!»

Άλλη μία αμφιλεγόμενη ταινία στη λίστα η οποία έχει χαρακτηριστεί από ασεβής μέχρι βλάσφημη. Η ταινία «Ένας προφήτης... μα τι προφήτης!» (Life of Brian) αποτελεί δημιουργία των Monty Python και αυτό τα λέει όλα. Οι Monty Python εξετάζουν την ιστορία του Ιησού Χριστού για να ανακαλύψουν τον Mπράιαν ο οποίος γεννήθηκε σε ένα στάβλο ακριβώς δίπλα από το στάβλο που γεννήθηκε ο Ιησούς. Οι πρώτοι που θα κάνουν λάθος μπερδεύοντας τον Μπράιαν με τον Ιησού είναι οι Τρεις Μάγοι, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλοι σε αυτήν την σάτιρα για τη θρησκεία και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι θρησκείες και οι πιστοί τους.

5.«Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο»

Η ιστορία του Ιησού Χριστού σκηνοθετημένη από ένα άθεο, το μεγάλο σκηνοθέτη Pier Paolo Pasolini- «για να μπορέσω να εξιστορήσω το Ευαγγέλιο, έπρεπε να βυθιστώ στην ψυχή ενός που πιστεύει» είχε δηλώσει. Ο Pasolini επέλεξε τον απλό και λιτό λόγο του Ματθαίου και τον μεταφέρει εξίσου απλά και λιτά, αλλά εντελώς στιλιζαρισμένα, μιας και όπως φαίνεται ο σκηνοθέτης έχει αδυναμία στο επικό στοιχείο. Η ταινία θεωρείται από τα αριστουργήματα του σκηνοθέτη, ωστόσο, είναι λιγάκι πιο βαριά καθώς εξελίσσεται αργά και θέλει υπομονή στη παρακολούθησή της.

Η μητέρα του Pasolini υποδύθηκε την ενήλικη Παναγία.

6. «Happy!»

Αν πάλι θέλεις κάτι εντελώς άσχετο που απλά έχει φόντο πασχαλινό, έχει ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της σπλάτερ σειράς του Syfy «Happy!» η οποία τυγχάνει να είναι φοβερή. Ο πρώτος κύκλος της σειράς εξελίχθηκε στην περίοδο των Χριστουγέννων και ο δεύτερος πιάνει το Πάσχα. Η σειρά ακολουθεί τη ζωή του Nick Sax (Christopher Meloni) ο οποίος είναι πρώην αστυνομικός. Πλέον ζει ξοφλημένος, αλκοολικός και σαν σωστό ρεμάλι του υποκόσμου μέχρι που τον επισκέπτεται ο φανταστικός φίλος ενός κοριτσιού, ένας μονόκερος με το όνομα Happy.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]