Ανδροπαρέες: γράφουν ιστορία στο σινεμά
Φωτογραφία ΙΜDb: Hangover 3
Η παρέα του «Hangover» επιστρέφει για τρίτη φορά στις μεγάλες οθόνες και μας υπενθυμίζει ότι στα μάτια του Hollywood τουλάχιστον, η φιλία είναι ανδρική υπόθεση. Το click@Life θυμάται τις χαρακτηριστικότερες ανδρικές κινηματογραφικές φιλίες των τελευταίων χρόνων.
Αν η αμερικανική βιομηχανία του σινεμά μας έχει διδάξει ένα πράγμα, είναι ότι η φιλία είναι δύσκολη υπόθεση. Εξετάζοντας ωστόσο χολιγουντιανές ταινίες, διαπιστώσαμε ότι για κάθε περίπτωση, η κινηματογραφική βιομηχανία έχει δώσει τη δική της συνταγή για μια ισορροπημένη φιλία.
Οι ανδρικές φιλίες μας έχουν δείξει χρόνια τώρα το δρόμο για τη σωστή διασκέδαση, είτε χορεύοντας όπως οι Βρετανοί «Άντρες με τα όλα τους» υπό τους ήχους του Hot Stuff της Ντόνα Σάμερ, είτε πηγαίνοντας ακάλεστοι σε γάμους αγνώστων (Γαμο-μπελάδες), φλερτάροντας τις παρανύφους.
Η τριλογία του Hangover, από το 2009 και μετά, μας αποδεικνύει ότι το μόνο που χρειάζεται μια ανδροπαρέα για να περάσει τη νύχτα της ζωής της, είναι ένα ταξίδι, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και, φυσικά, τον Ζακ Γαλιφιανάκη. Πρέπει όμως να είστε επιφυλακτικοί γιατί μπορεί να μπλέξετε με κακές παρέες και να καταλήξετε να συμμετέχετε σε παράνομους αγώνες πάλης ως μέλη μιας λέσχης για την οποία δεν επιτρέπεται να μιλήσετε ποτέ, όπως ο Έντουαρντ Νόρτον στο «Fight Club».
Καθημερινότητα
Φωτογραφία ΙΜDb: Σκηνή από την ταινία«Τed»
Η σωστή φιλία όμως δοκιμάζεται συνεχώς κι απειλείται από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα. Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ και ο λούτρινος «Τεντ» αποδεικνύουν ότι ακόμα κι αν η φιλία «κρατά» από την παιδική ηλικία, μια γυναίκα μπορεί να την κλονίσει. Δεν υπάρχει όμως λόγος για απαισιοδοξία αφού τα παραδείγματα της άτρωτης ανδρικής φιλίας είναι περισσότερα κι άκρως παρηγορητικά.
Ο τετραπληγικός Φιλίπ (στο ρόλο ο Francois Cluset) και ο βοηθός του Ντρις (Omar Sy), παρά την τυχαία γνωριμία τους, τις αντιξοότητες και τους απόλυτα αντίθετους χαρακτήρες τους, χτίζουν μια ισχυρή και συγκινητική σχέση στην πιο απρόσμενη εμπορική επιτυχία του γαλλικού σινεμά, στο φιλμ «Άθικτοι» των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς.
Πολύ πιο δυσοίωνα, γνωρίζονται και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ με τον Ζακ Γαλιφιανάκη στο «Μη σπρώχνεις, έρχομαι». Αναγκασμένοι να είναι μαζί σε ένα road trip από την Ατλάντα μέχρι το Λος Άντζελες, οι πρωταγωνιστές φαίνεται πως δε θα αντέξουν ο ένας το άλλο. Όμως, όπως είπαμε και πριν, το ταξίδι κι ο Γαλιφιανάκης είναι δύο από τα τρία βασικά στοιχεία της καλοπέρασης της ανδροπαρέας, οπότε ξέρουμε ότι μακροπρόθεσμα όλα τα προβλήματα θα λυθούν.
Φωτογραφία: ΙΜDb: σκηνή από την απολαυστική κωμωδία «Μη σπρώχνεις, έρχομαι»
Βέβαια η καθημερινή επαφή, μπορεί να έχει κι άλλου είδους επιδράσεις στην ανδρική φιλία, όπως συνέβη στον Χιθ Λέτζερ και τον Τζέικ Τζίλενχαλ στο «Μυστικό Του Brokeback Mountain», αλλά αυτοί ήταν μάλλον η εξαίρεση.
Ιδιαίτερες Καταστάσεις
Όταν ένας μικροέμπορος ναρκωτικών και ο πελάτης καταδιώκονται από δολοφόνους, λόγω μιας παρεξήγησης, ενώ παράλληλα είναι υπό την επήρεια ουσιών είναι προφανές πως η σχέση έχει μέλλον. Όταν μάλιστα ο ένας σώζει και τη ζωή του άλλου, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι τα θεμέλιά της είναι γερά.
Φωτογραφία ΙΜDb: Τα τρομερά παιδιά του «Trainspotting»
Το 1996, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα ιδιαίτερης φιλίας, με έδρα το Εδιμβούργο στην ταινία «Trainspotting». Πολλοί βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν την ταινία ως ένα φιλμ με βασικό θέμα τα ναρκωτικά και τις συνέπειές τους. Ο κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ όμως, είχε γράψει πολύ εύστοχα «ο λόγος που υπάρχει μια αίσθηση χαράς στο Trainspotting παρά τα όσα αποκρουστικά συμβαίνουν σε αυτό, είναι διότι στη βάση του είναι ένα φιλμ για πέντε φίλους που έχουν ανάγκη ο ένας το άλλον».
Αξιοσημείωτη τόσο για την ισχύ της όσο και για τους ίδιους του εμπλεκόμενους, είναι η παρέα των Χόμπιτ στο Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο Φρόντο κι οι φίλοι του ξεκινούν ένα δύσκολο ταξίδι προκειμένου να καταστρέψουν το πανίσχυρο Δαχτυλίδι, ένα ταξίδι γεμάτο κακουχίες και αντιπάλους που όμως η δύναμη της φιλίας, σε συνδυασμό με αυτή χιλιάδων πολεμιστών, νικάει.
Μαζί στο έγκλημα
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η παρανομία έχει θετική επίδραση στην ανδρική φιλία. Είτε την πολεμάνε, όπως ο Μελ Γκίμπσον κι ο Ντάνι Γκλόβερ σε μια από τις πιο εικονικές φιλίες της δεκαετίας του ’80 ως το απόλυτο αστυνομικό δίδυμο, είτε όντας μέσα σε αυτήν όπως «Τα καλά παιδιά», Ντε Νίρο, Λιότα και Πέσκι, προσπαθώντας να ανελιχθούν στην ιεραρχία της μαφίας.
Σε παράνομα μονοπάτια περιπλανηθήκαν κι άλλες ξακουστές κινηματογραφικές ανδροπαρέες. Στο «Reservoir Dogs», δεν παίζει τόσο ρόλο η ληστεία που προσπαθούν να κάνουν οι πρωταγωνιστές, όσο η ίδια η συμμορία, που παρουσιάζεται με τον καλύτερο τρόπο τόσο στην σκηνή του εστιατορίου με τη συζήτηση για τη Μαντόνα και το φιλοδώρημα στη σερβιτόρα, όσο και στους τίτλους αρχής με τα μαύρα κοστούμια. Οι άντρες του Ταραντίνο είναι στυλάτοι, παράνομοι κι αυθάδεις.
Μιλώντας για συμμορία, συνειρμικά σκεφτόμαστε αυτή των Έντεκα. Η παρέα του «Ocean’s Eleven», κλέφτες με κομψότητα που θα ζήλευαν κι αριστοκράτες, και με σεβασμό στην ιεραρχία που θα ζήλευαν και οι μαφιόζοι, ταίριαξαν απόλυτα στα πρόσωπα των Tζορτζ Κλούνει, Μπραντ Πιτ και Ματ Ντέιμον.
Φωτογραφία ΙΜDb: Η συμμορία των έντεκα
Καταστροφική και αστεία αποδείχτηκε η μεταπήδηση στο παράνομο στρατόπεδο για την αντροπαρέα της ταινίας «Αφεντικά για σκότωμα», που αποφασίζουν να σκοτώσουν ο ένας τον εργοδότη του άλλου, σε στυλ «Ο Άγνωστος του Εξπρές».
Το τελευταίο παράδειγμα παράνομης ανδροπαρέας, εμπλουτισμένης και με τη συναισθηματική φόρτιση της τελευταίας αποστολής, είναι οι «Νομοταγείς Τύποι» με τον Πατσίνο και τον Γουόκεν.
Οι φιλίες αυτές μας θυμίζουν ότι πολύ πριν την αντροπαρέα, υπάρχει η αγοροπαρέα. Ο Κόπολα το 1983, έντυσε τον Τομ Κρουζ, τον Πάτρικ Σουέιζι, τον Ρομπ Λόου, τον Εμίλιο Εστεβέζ, τον Ματι Ντίλον και τον Ραλφ Μάτσιο με δερμάτινα τζάκετ, φτιάχνοντας την νεανική κλίκα στην ταινία του «Οutsiders» («Aουτσάιντερ-επαναστάτες χωρίς αύριο») που, ακόμα κι αν πλέον μοιάζει παρωχημένη, όλοι θα ήθελαν να είναι μέλη της.
Αλλά και σήμερα, δεν είναι λίγες οι ταινίες που στηρίζονται σε αυτήν την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των αγοριών στο σχολείο. Λιγότερο «γκανγκστερικές» και περισσότερο αστείες, επιχειρούν να αποτυπώσουν την άχαρη αύρα που, στην Χολιγουντιανή απόδοση τουλάχιστον, φαίνεται να πλαισιώνει κάθε 17χρονο. Είτε βάζοντας στοιχήματα για το ποιος θα γίνει πιο γρήγορα «άντρας» όπως οι τελειόφοιτοι μαθητές στο «American Pie», είτε περνώντας τα πάνδεινα προκειμένου να αγοράσουν παράνομα αλκοόλ για να εντυπωσιάσουν τα κορίτσια στο «Superbad».
Φωτογραφία ΙΜDb: Ο Χάρι Πότερ και ο κολλητός του
Ειδική μνεία σαφώς αξίζει κι ο Χάρι Πότερ με το φίλο του Ρον και τη Ερμιόνη. Πάντα πιστοί και χρήσιμοι ο ένας στον άλλον, η παρέα αυτή μας δίδαξε ότι στο «εμείς» δε χωρά «εγώ». Η Ερμιόνη εντάσσεται μιας και για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, τη θεωρούσαμε «ένα από τα αγόρια», που αποτελεί την υπέρτατη τιμή για ένα κορίτσι από μια ανδροπαρέα.
Πληροφορίες: το «Hangover 3» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 30 Μαΐου.
ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΚΛΗ