…που καμία σχέση δεν έχουν με τη θρησκεία.
Φέτος ζούμε τα πάντα διαφορετικά. Ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 112.000 ανθρώπους, ενώ έχει ήδη αλλάξει εντελώς τη ζωή και την καθημερινότητα όλο του υπόλοιπου κόσμου, έχει διαμορφώσει τις συνθήκες για ένα ασυνήθιστο Πάσχα για τους πιστούς σε όλο τον πλανήτη και πιθανότατα έχει θέσει τις βάσεις για να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέραμε.
Αφού λοιπόν σας μαυρίσαμε την καρδιά και αφού τίποτα φέτος δεν είναι παραδοσιακό και κλασικό, είπαμε να πάμε με τα νερά του Covid-19 και να φτιάξουμε μια εναλλακτική λίστα με κινηματογραφικές επιλογές για τη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία, ωστόσο,εμπνέεται κατά κάποιο τρόπο από την ιστορία και τα Πάθη του Ιησού.
Για μια πιο κλασική πασχαλινή λίστα ταινιών δείτε εδώ
«Το ατέλειωτο χαντάκι» (The Endless Trench)
Μεγάλη Δευτέρα- ο Χριστός στη μαχαίρα. Η μέρα είναι αφιερωμένη στην άκαρπη συκιά, με την ιστορία του μόνο στα λόγια ενάρετου βίου, και στον Ιωσήφ τον « Πάγκαλο» που όλο έπεφτε θύμα παρεξηγήσεων και συνωμοσιών. Από αυτόν εμπνεόμαστε και προτείνουμε το «Ατέλειωτο χαντάκι» (The Endless Trench). Η ισπανική, βραβευμένη με Γκόγια ταινία ακολουθεί την απίστευτη αλλά δυστυχώς όχι σπάνια ιστορία- και βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα- ενός Δημοκρατικού ο οποίος κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου αναγκάστηκε να κρυφτεί και να παραμείνει κρυμμένος για πάνω από 30 χρόνια με τη βοήθεια της οικογένειάς του. Μια ζωή κρυμμένος, στη σκιά της Ιστορίας, της ζωής και της οικογένειάς του.
(Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix).
«Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών» (Train to Busan)
Μεγάλη Τρίτη- ο Χριστός εκρίθη, και αυτή τη μέρα μνημονεύται η παραβολή με τις δέκα παρθένες. Από αυτή την παραβολή κρατάμε την ουσία, ότι πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι και θυμόμαστε μία ταινία που μας μεταφέρει μία νοτιοκορεάτικη (έχει τον νόημά του στην εξαιρετική αισθητική) κλειστοφοβική ιστορία τρόμου με ζόμπι. Το «Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών» αποτελεί μία έξυπνη ταινία τρόμου με έντονα τα στοιχεία της πολιτικής αλληγορίας και του κοινωνικού σχολιασμού και αν δείχνει κάτι εξαιρετικά καλά είναι το πόσο απροετοίμαστες ήταν οι δυνάμεις ασφαλείας και ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
(Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.)
«Τι απέγινε η Έλι» (About Elly)
Μεγάλη Τετάρτη- ο Χριστός εχάθη. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην πόρνη Κασσιανή που άλειψε τα πόδια του Ιησού με άρωμα, τα έπλυνε με τα δάκρυά της και τα σκούπισε με τα μαλλιά της. Εμείς εστιάζουμε στο «εχάθη» και προτείνουμε την ταινία «Τι απέγινε η Έλι» του Asghar Farhadi. Πάντα ενδιαφέρουσα η κινηματογραφική γραφή του σκηνοθέτη, μας δείχνει μια Έλι στην αρχή της ταινίας την οποία αναζητούμε ιντριγκαδόρικα σε όλη την υπόλοιπη ταινία για να καταλήξει να εκθέσει με ένταση τις δυσλειτουργίες του Ιράν.
«Η Μαφία σκοτώνει μόνο το καλοκαίρι» (La mafia uccide solo d'estate)
Μεγάλη Πέμπτη- ο Χριστός ευρέθη. Εδώ έχουμε ένα χαμό. Από τον Μυστικό Δείπνο και τον Ιούδα με την προδοσία μέχρι το πατροπαράδοτο βάψιμο των αυγών. Συνδυάζοντας τον χαμό με τον κόκκινο των αυγών, καταλήγουμε σε ταινία με τη μαφία. Όχι όποια κι όποια. Η ταινία «Η Μαφία σκοτώνει μόνο το καλοκαίρι» συνδυάζει τη γλύκα και το σοκ του να μεγαλώνεις στο Παλέρμο τη δεκαετία του 1970. Παραδομένη στη μαφία, η πόλη κινείται και σαπίζει από αυτήν. Στην άκρη της όμως ένα παιδί μεγαλώνει, ερωτεύεται και βρίσκει τον τρόπο να προχωρήσει, παρά το χαμό και το αίμα αλλά και δίχως να τα ξεχνάει. Δεν μπορεί άλλωστε. Είναι παντού.
(Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo).
«Οι Δύο Πάπες» (The Two Popes)
Μεγάλη Παρασκευή- ο Χριστός στο καρφί. Μάλλον η πιο σχετική άσχετη ταινία που προτείνουμε και αυτό γιατί τη συγκεκριμένη ημέρα την ταυτίζουμε με την περισυλλογή και η ταινια προσφέρει πολύ υλικό για σκέψη. Μπορεί το ζήτημα που θέτει η ταινία «Οι Δύο Πάπες» εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι περιορίζεται στα όρια του παπισμού και της καθολικής εκκλησίας, όμως πολύ σύντομα ανατρέπει τους φαινομενικούς περιορισμούς κάνοντας συναρπαστική και ενδιαφέρουσα μια ταινία που σε όλη της τη διάρκεια βασίζεται στο διάλογο. Και εδώ απλά να προσθέσουμε ότι τους δύο Πάπες υποδύονται οι Jonathan Pryce και Anthony Hopkins.
(Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix).
«Τρυφερός Αποχαιρετισμός» (The Farewell)
Μεγάλο Σάββατο-ο Χριστός στον τάφο. Η τρυφερή ταινία της Lulu Wang που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Sundance είναι ιδανική για την ημέρα. Η ιστορία αφορά την προσπάθεια μια οικογένειας Κινέζων διασκορπισμένων στο χάρτη να αποχαιρετήσει τη γιαγιά που πάσχει από καρκίνο χωρίς όμως να την ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας της. «Όταν οι άνθρωποι έχουν καρκίνο, πεθαίνουν. Δεν είναι ο καρκίνος που τους σκοτώνει, αλλά ο φόβος», λέει ένα κινέζικο ρητό. Πρωτότυπη, γλυκιά, αστεία, συγκινητική, οικογενειακή και κυρίως μακριά από τη μαυρίλα των ημερών με ένα τρόπο που δεν σε αποσυνδέει από την πραγματικότητα. Απλά σου προκαλεί κι ένα χαμόγελο.
«The Peanut Butter Falcon»
Κυριακή του Πάσχα- Χριστός Ανέστη. Το μήνυμα της συγκεκριμένης ημέρας είναι σούπερ αισιόδοξο και για φέτος, τουλάχιστον, δεν τη βαστάμε τόση αισιοδοξία οπότε θα στραφούμε σε μια πιο ασφαλή, οικογενειακή επιλογή για το κυνήγι της ευτυχίας. Η ταινία «The Peanut Butter Falcon» των Tyler Nilson και Michael Schwartz αποτελεί σκέτη έμπνευση και ένα υπέροχο μάθημα ζωής και παρακίνησης για το κυνήγι των ονείρων, ακόμα και όταν είσαι ο Zack Gottsagen, έχεις σύνδρομο ντάουν και το όνειρό σου είναι να γίνεις παλαιστής. Μπορεί να βρεθεί στο δρόμο σου ο ψαράς και λίγο μαγνήτης μπελάδων Shia LaBeouf να κινδυνέψεις να σε πνίξει λίγο σε μια λίμνη αλλά τελικά να γίνει το φιλαράκι σου και ο συνοδοιπόρος σου προτού φυσικά τις φας τα για τα καλά γιατί, όπως είπαμε, θες να γίνεις παλαιστής. Και όλα αυτά υπό την επίβλεψη της καλοσυνάτης, σέξι και χήρας Dakota Johnson.
ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ