Οι ταινίες της εβδομάδας
Δίπλα στα ψηφιακά εφέ και τα 3D, προβάλλονται συγκινητικές ιστορίες στις κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας.
Δίπλα στα ψηφιακά εφέ και τα 3D, προβάλλονται συγκινητικές,πραγματικές ιστορίες: ο Κόλιν Φερθ υποδύεται έναν βασιλιά που παλεύει να αρθρώσει λόγο και ο Τσαρλς Μπρόνσον βλέπει τη ζωή του να γίνεται ταινία. Οι επετειακές επανεκδόσεις μας θυμίζουν την «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου που συμπλήρωσε αισίως τα σαράντα έτη. Όσο για τους διαδηλωτές, λένε τα κάλαντα στο επίκαιρο ντοκιμαντέρ «Οργώνοντας το χρόνο» του Κώστα Κολημένου.
«Ο λόγος του βασιλιά»
Μια δυνατή φιλία
Ο Τομ Χούπερ σκηνοθετεί ένα δυνατό δράμα βασισμένο στην ιστορία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που έχει λάβει ήδη πολυάριθμες διακρίσεις. Η ερμηνεία του Κόλιν Φερθ, ο οποίος υποδύεται τον Βασιλιά Γεώργιο τον 5ο έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και η ταινία ίσως επανέλθει στο προσκήνιο εν αναμονή των φετινών Όσκαρ. Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα: μετά το θάνατο του πατέρα του και ο Γεώργιος ο 5ος αναλαμβάνει απρόθυμα το βρετανικό στέμμα.
Έχει προηγηθεί η επεισοδιακή παραίτηση του νόμιμου διαδόχου, του μεγαλύτερου αδελφού του Εδουάρδου, ο οποίος αποσύρθηκε από τα δικαιώματά του, προκειμένου να νυμφευτεί μια διαζευγμένη Αμερικανίδα. Ο νέος βασιλιάς ανεβαίνει στην εξουσία σε μια κρίσιμη για τη Βρετανία περίοδο, καθώς η χώρα οδεύει σε πόλεμο με τις δυνάμεις του Άξονα. Ο λαός χρειάζεται την εικόνα ενός ισχυρού ηγέτη, όμως ο Γεώργιος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με την ομιλία του.
Η σύζυγός του Ελισάβετ (Έλενα Μπόναμ Κάρτερ) κανονίζει να συναντηθεί με τον εκκεντρικό λογοθεραπευτή Λάιονελ Λονγκ (Τζέφρι Ρας), προκειμένου να καταπολεμήσει το πρόβλημα του. Η σχέση ανάμεσα στον βασιλιά και τον θεραπευτή δεν είναι πάντα εύκολη. Όμως μέρα με τη μέρα χτίζεται μια ισχυρή φιλία... Παίζουν οι : Κόλιν Φερθ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Τζέφρι Ρας, Γκάι Πιρς και Μάικλ Γκαμπόν. Η ταινία προβάλλεται από την Odeon.
«Βronson»
Το τρομερό παιδί των βρετανικών φυλακών
Η ιστορία του «πιο βίαιου κρατούμενου» των βρετανικών φυλακών μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον Δανό σκηνοθέτη, Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν, με τον Τόμας Χάρντι στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το σενάριο ξετυλίγει τη ζωή του περιβόητου Τσαρλς Μπρόνσον , ο οποίος σαν τον μυθιστορηματικό ήρωα Γιάννη Αγιάννη, βρέθηκε στη φυλακή επειδή έκλεψε 26 λίρες και 18 σεντς.
Από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στο σωφρονιστικό σύστημα δεν έπαψε να εκδηλώνει την αντίθεσή του, με βίαια ξεσπάσματα απέναντι στους φύλακες και τους συγκρατούμενους του. Και ο ίδιος όμως υπήρξε θύμα ψυχολογικής και σωματικής βίας. Το 2000 του επιβλήθηκε θανατική ποινή γιατί κράτησε όμηρο έναν δάσκαλο για 44 ώρες, παρότι δεν τον έβλαψε. Ο Μπρόνσον σύντομα άρχισε να γίνεται διάσημος και εκτός των πυλών της φυλακής, καθώς δεν άφησε το χρόνο του ανεκμετάλλευτο: επιδόθηκε στη συγγραφή και έδειξε το ταλέντο του στην τέχνη. Στο ενεργητικό του έχει 11 βραβεία Κέστλερ για το καλλιτεχνικό του έργο και δεκάδες βιβλία. Το 2002 δημοσίευσε ένα βιβλίο του με τίτλο «Solitary fitness», ένα πρόγραμμα γυμναστικής ειδικά προσαρμοσμένο για περιορισμένους χώρους που το δοκίμασε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της ταινίας «ο λόγος που ο Μπρόνσον πέρασε τόσα χρόνια στη φυλακή είναι η ασίγαστη δίψα του για τη δόξα. Και αυτή την πλευρά της προσωπικότητά του, προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε στην ταινία». Ο Μπρόνσον λοιπόν (το πραγματικό του όνομα είναι Μάικλ Πίτερσον) ακόμη και σήμερα παραμένει στις πτέρυγες υψίστης ασφαλείας του Γουέικφιλντ. Το πιο πρόσφατο ξέσπασμά του ήταν το Νοέμβρη, όταν επιτέθηκε σε 12 φύλακες. Ο λόγος ήταν η πρόσφατη απόρριψη της έφεσης που έκανε για την ακύρωση της θανατικής ποινής που του επιβλήθηκε. Πρωταγωνιστούν οι: Τόμας Χάρντι, Ματ Κινγκ. Η ταινία προβάλλεται από την Audiovisual.
«Skyline»
Οι εξωγήινοι ξανάρχονται
Αν θέλετε να δείτε μια ακόμη εκδοχή για το τέλος του (μάταιου) αυτού κόσμου, δεν έχετε παρά να επιλέξετε το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας των αδελφών Στράους, οι οποίοι έχοντας εντρυφήσει στην τέχνη των οπτικών εφέ, υποσχέθηκαν στον εαυτό τους ότι θα γύριζαν μια ταινία εφάμιλλη των πιο ακριβών παραγωγών, με μικρή χρηματοδότηση. Εμπνευσμένοι από τη γνωστή εικόνα της «Οδύσσειας» του Ομήρου, με τις σαγηνευτικές σειρήνες, έπλασαν τα δικά τους τρομαχτικά, εξωγήινα πλάσματα. Μόνο που η επικίνδυνη σαγήνη τους δεν προέρχεται από τους ήχους αλλά από ένα μυστηριώδες, ακαταμάχητο φως που προσκαλεί τα υποψήφια θύματα.
Στην υπόθεση της ταινίας, ο Τζάροντ και η Ιλέιν, κατά τη διάρκειας μιας εκδομής, ανακαλύπτουν με τρόμο ότι τεράστια διαστημόπλοια έχουν γεμίσει τον ορίζοντα του Λος Άντζελες « καταπίνοντας» τους κατοίκους της πόλης. Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν οι Τζόσουα Κόρντες και Λίαμ Ο’ Ντόνελ. Ο Κόλιν Στράους δηλώνει: «Είναι μια πολύ δυνατή οπτικά ταινία για εξωγήινους απαγωγείς που έχει όμως χαρακτήρα και συναίσθημα. Έχει στο επίκεντρό της μια μαζική απαγωγή που συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που οδηγούν σε έναν αυτοκινητόδρομο και βλέπουν ένα ατύχημα, σταματούν και παρατηρούν τα συντρίμμια. Αν κάποια οντότητα εκμεταλλευόταν αυτή την ενστικτώδη αδυναμία εναντίον μας, τότε θα μπορούσε να μας αφανίσει όλους…». Παίζουν οι : Έρικ Μπαλφουρ, Ντόναλντ Φέσον, Σκότι Τόμσον, Μπρίτανι Ντάνιελ, Ντέιβιντ Ζάγιας. Η ταινία προβάλλεται από τη Village Films.
«Τron: Legacy»
Αιχμάλωτοι της εικονικής πραγματικότητας
Η νέα, 3D υπερπαραγωγή της Ντίσνεϊ έχει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Τζότζεφ Κοζίνσκι. Στο σίκουελ του «Tron», πάνω από 1400 καινούργια οπτικά εφέ κάνουν την εμφάνισή τους, δημιουργώντας το φανταστικό σύμπαν μέσα στο οποίο κινούνται οι ήρωες. Για άλλη μια φορά ο κινηματογράφος εμπνέεται από τις απεριόριστες δυνατότητες και την αισθητική της εικονικής πραγματικότητας.
Ο κεντρικός ήρωας, ο Σαμ Φλιν αναζητά τις αιτίες της μυστηριώδους εξαφάνισης του πατέρα του, Κέβιν Φλιν, ο οποίος είχε κερδίσει τον τίτλο του κορυφαίου δημιουργού ψηφιακών παιχνιδιών στον κόσμο. Ένα περίεργο σήμα που λαμβάνει από το παλιό εργαστήριο του πατέρα του τον οδηγεί σε έναν εκπληκτικό ψηφιακό κόσμο. Εκεί συναντάει τον πατέρα του, ο οποίος έχει μείνει αιχμάλωτος για πάνω από είκοσι χρόνια. Πατέρας και γιος, με τη βοήθεια της θαρραλέας Κουόρα, ενός τελειοποιημένου προγράμματος, ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι τους, με στόχο την επιστροφή στην πραγματικότητα. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Τζεφ Μπρίτζες επιστρέφει σε διπλό ρόλο, ως ο πολυμήχανος σχεδιαστής βίντεογκεϊμ Κέβιν Φιλν και ταυτόχρονα ως ο νεότερος εαυτός του, Κλου. Τον γιο του υποδύεται ο ανερχόμενος ηθοποιός Γκάρετ Χέντλαντ, ενώ η Ολίβια Γουάιλντ εμφανίζεται στο ρόλο της Κουόρα. Παίζουν οι : Τζεφ Μπρίτζες, Γκάρετ Χέντλαντ, Ολίβια Γουάιλντ, Μπρους Μποξλαϊτνερ, Μπο Γκάρετ, Μάικλ Σιν κ.α. Η ταινία προβάλλεται από τη Feelgood Entetainment.
«Μεγαλοφυής»
Οι κακοί είναι ωραίοι
Οι αντι-ήρωες αποτελούν τη νέα κινηματογραφική μόδα στα παιδικά μπλοκμπάστερ. Μετά τον «Απαισιότατο» σειρά έχει ο «Μεγαλοφυής», μια μπλε κωμική φατσούλα, ένας αποτυχημένος υπερ-κακός που ζωντανεύει σε μια νέα ταινία animation, από τον σκηνοθέτη των ταινιών «Μαδαγασκάρη», Τομ ΜακΓκραθ.
Το όνειρο του Μεγαλοφυούς είναι να κατακτήσει την πόλη του. Έχει χρησιμοποιήσει ό, τι μέσο μπορεί να φανταστεί κανείς αλλά τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Όλα αλλάζουν όμως όταν κατορθώνει και σκοτώνει (έστω και κατά λάθος), τον υπερ-ήρωα Μέτρο Μαν. Τότε συνειδητοποιεί πως δεν έχει κανένα σκοπό στη ζωή του, αφού δεν έχει κανέναν αντίπαλο και αποφασίζει πως ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει από το τέλμα, είναι να δημιουργήσει το νέο αντίπαλο δέος: τον Τάιταν. Όμως ο αστάθμητος παράγοντας κάνει και πάλι την εμφάνισή του:ο Τάιταν πιστεύει ότι είναι πιο διασκεδαστικό να είναι κανείς κακός παρά καλός και τα πράγματα αρχίζουν και μπερδεύονται.
Σκηνοθεσία, προσαρμογή διαλόγων στην ελληνική μεταγλώττιση: Πέτρος Δαμουλής. Μετάφραση: Μάντυ Λάμπου. Ακούγονται οι φωνές των Χριστόδουλου Στυλιανού, Λεωνίδα Κακούρη, Μ. Λάμπου, Αντίνοου Αλμπάνη, Νέστορα Κοψιδά, Σπύρου Ζουπάνου, Μανώλη Γιούργου. Η ταινία προβάλλεται από την UIP.
«Οργώνοντας το χρόνο»
Τα κάλαντα των διαδηλωτών
Το ντοκιμαντέρ του Κώστα Κολημένου καταγράφει τον παλμό του Δεκεμβρίου που τα τελευταία χρόνια, ήταν αρκούντως εκρηκτικός. Έτσι λοιπόν, μολονότι το θέμα της ταινίας διαδραματίζεται στην «καρδιά των Χριστουγέννων», μην προετοιμάζεστε για ανάμελες εικόνες και στολισμένα δέντρα. Τα «κάλαντα» ακούγονται από χιλιάδες εξαγριωμένους εφήβους ή εργαζόμενους που βλέπουν την κρίση να επηρεάζει καταλυτικά την καθημερινότητά τους. Η ταινία, μια μίξη καταγραφής γεγονότων με εικαστικές πινελιές, είναι γυρισμένη ως μια διαδοχή γεγονότων, με σημείο εκκίνησης τον Δεκέμβρη του 2008 και τα τραγικά γεγονότα με τον Αλέξη Γρηγορόπουλο ως την πορεία της 5ης Μαϊου του 2010 που σημαδεύτηκε από τον θάνατο των τριών εργαζομένων στη Marfin.
Στις τελευταίες σκηνές η κάμερα φεύγει από την Αθήνα και πηγαίνει σε ένα χωριό στην επαρχία για να αφουγκραστεί τον απόηχο των γεγονότων. Η ταινία βραβεύτηκε στο 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, ενισχύοντας την τάση αναβίωσης του πολιτικού ντοκιμαντέρ που επιχειρείται από πολλούς νέους δημιουργούς.
Ο Κώστας Κολημένος ξεκίνησε από τη φωτογραφία στο χώρο της διαφήμισης και της δημοσιογραφίας και στη συνέχεια μεταπήδησε στην αρένα του κινηματογράφου. Ο ίδιος δεν αποδέχεται τον τίτλο του σκηνοθέτη αλλά του ακτιβιστή. Η ταινία προβάλλεται από τη New Star.
«Αναπαράσταση»
Η Ελλάδα της μετανάστευσης
Μια επέτειος είναι η αφορμή για να ξαναθυμηθούμε το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: σαράντα χρόνια συμπληρώνονται από την «Αναπαράσταση», μια από τις πρώτες ταινίες του που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε επανέκδοση από τη Νew Star. Στην «Αναπαράσταση» ο Αγγελόπουλος ανατέμνει την παθολογία της ελληνικής επαρχίας, καταγράφοντας με το φακό του την κοινωνική πραγματικότητα που γέννησε το έγκλημα των ηρώων.
Η ιστορία του είναι βγαλμένη από το αστυνομικό δελτίο: μετά από χρόνια δουλειάς στη Γερμανία, ένας Έλληνας μετανάστης επιστρέφει στο απομονωμένο χωριό του, στην Τυμφαία της Ηπείρου. Ο ερχομός του είναι απρόσμενος τόσο για την κόρη του που δεν τον αναγνωρίζει, όσο και για τη σύζυγό του. Η δεύτερη τον σκοτώνει μαζί με τον εραστή της και τον θάβει στον κήπο του σπιτιού. Διαδίδει στους συγχωριανούς της ότι ο άντρας της ξαναέφυγε για την Γερμανία και προσπαθεί να χτίσει ένα πιστευτό άλλοθι. Στην ταινία ξετυλίγονται δύο διαφορετικές έρευνες: από τη μια πλευρά παρακολουθούμε την ανάκριση από τις Αρχές που επιζητούν με κάποιο τρόπο να κλείσει η υπόθεση και από την άλλη, την περιπλάνηση μιας ομάδας δημοσιογράφων που καταγράφουν τις μαρτυρίες των κατοίκων.
Στους βασικούς ρόλους της «Αναπαράστασης», συναντάμε τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τους Τούλα Σταθοπούλου , Γιάννης Τότσικας, Θάνο Γραμμένο, Πέτρος Χοιδά , Μιχάλη Φωτόπουλο, Αλέξανδρο Αλεξίου, Γιάννη Μπαλάσκα, Μερσούλα Καψάλη, Νίκο Αλεβρά, Χρήστο Παληγιαννόπουλο, Τέλη Σαμαντά , Πάνο Παπαδόπουλο και Τώνη Λυκουρέση.