Τεχνητή νοημοσύνη: Ευκαιρία ή απειλή για την τέχνη;
«Έρχεται μάχη», λέει ο Στινγκ. «Θα μπορούσε να γίνω αιώνιος», λέει ο Τομ Χανκς.
Κάποτε αποτελούσε αντικείμενο των ταινιών φαντασίας, σήμερα όμως η πορεία της τεχνητής νοημοσύνης χαρακτηρίζεται από τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς με τους οποίους «τρέχει». Οι ανησυχίες πολλές, ειδικά σχετικά με το τι μπορεί σημαίνει η νέα τεχνολογία για το μέλλον του ανθρώπου, και την αγορά εργασίας. Γι’ αυτό και οι πολλές προειδοποιήσεις.
Ένας από τους χώρους τους οποίους αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τέχνη. Ήδη είδαμε φωτογραφία που ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης να κερδίζει σε διεθνή διαγωνισμό. Ήδη είδαμε ένα νεότερο Χάρισον Φορντ στην τελευταία ταινία του franchise Ιντιάνα Τζόουνς. Ήδη ο κόσμος γοητεύεται από τις ατελείωτες δημιουργικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τις δουλειές που απειλούνται περισσότερο από την επέλαση του ChatGPT, που γράφει σενάρια και στίχους.
Για παράδειγμα, νωρίτερα φέτος είδαμε ένα βρετανικό συγκρότημα Breezer να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να δείξει πως θα ακούγονταν οι Oasis αν κυκλοφορούσαν νέο άλμπουμ το 2023. Έχοντας γράψει οι ίδιοι τη μουσική, το συγκρότημα στράφηκε στην τεχνητή νοημοσύνη για τα φωνητικά. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αλλά σαφώς ανησυχητικά, λαμβάνοντας υπόψη πώς μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε τόσο εύκολα να αναπαράγει τον ήχο ενός πραγματικού ανθρώπου.
Πέρα από την ικανότητα όμως να μιμείται φωνές, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να γράφει τα δικά της τραγούδια. Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, στάλθηκε στον Νικ Κέιβ ένα τραγούδι γραμμένο από τεχνητή νοημοσύνη, ακολουθώντας το δικό του στυλ. Στον ίδιο δεν άρεσε, δηλώνοντας ότι το τραγούδι του ChatGPT ήταν «μια τραγική κοροϊδία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος».
Ο τελευταίος μουσικός που έδειξε ανησυχία για τα τραγούδια που είναι αποτέλεσμα της τεχνολογίας είναι ο Στινγκ, ο οποίος προβλέπει ότι στο μέλλον, μια μέρα θα υπάρξει μια «μάχη» μεταξύ των ανθρώπων και της τεχνητής νοημοσύνης για τη σύνθεση τραγουδιών. «Οι θεμέλιοι λίθοι της μουσικής ανήκουν σε εμάς, τα ανθρώπινα όντα. Θα υπάρξει μάχη την οποία θα πρέπει να δώσουμε όλοι μας τα επόμενα χρόνια: να υπερασπιστούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη», όπως το έθεσε.
Από την άλλη, ο Τομ Χανκς βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει αιώνιος συνεχίζοντας, με την βοήθεια της τεχνολογίας, την καριέρα του μετά τον θάνατό του. Όπως είπε, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για να αναδημιουργηθεί η εικόνα του, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει να εμφανίζεται σε ταινίες «για πάντα». Πάντως παραδέχτηκε ότι οι εξελίξεις θέτουν καλλιτεχνικές και νομικές προκλήσεις.
Ο Χανκς είπε επίσης ότι διεξάγονται συζητήσεις στη βιομηχανία του κινηματογράφου για το πώς μπορούν να προστατευθούν οι ηθοποιοί από τις επιπτώσεις της τεχνολογίας. «Μπορώ να σας πω ότι γίνονται συζητήσεις σε όλες τις συντεχνίες, όλα τα πρακτορεία και όλες τις νομικές εταιρείες προκειμένου να καταλήξουμε στις νομικές συνέπειες του ότι το πρόσωπο, η φωνή και τα πάντα μας αποτελούν πνευματική μας ιδιοκτησία. », πρόσθεσε.
«Αυτό που είναι καλή προοπτική αυτή τη στιγμή είναι ότι, αν το ήθελα, θα μπορούσα να συγκεντρωθώ και να κάνω μια σειρά από επτά ταινίες στις οποίες θα πρωταγωνιστώ και θα εμφανίζομαι 32 ετών από τώρα και για πάντα», συνέχισε. «Οποιοσδήποτε μπορεί πλέον να αναδημιουργήσει τον εαυτό του σε οποιαδήποτε ηλικία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης ή της τεχνολογίας των deep fakes. Θα μπορούσε να με χτυπήσει λεωφορείο αύριο και τέλος, αλλά οι ταινίες μπορούν να συνεχιστούν».
Ιωάννα Βαρδαλαχάκη / [email protected]