Οι 25 πιο επικίνδυνες σκηνές στο σινεμά (videos)

mission-impossible-dead-reckoning-part-one-but-why-tho
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση - Μέρος Πρώτο».

Την Πέμπτη βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η τελευταία ταινία του σύμπαντος του «Επικίνδυνη Αποστολή», με τον Τομ Κρουζ. Διακριτικό στοιχείων αυτών των ταινιών είναι η περιπέτεια και ο Τομ Κρουζ που κάνει το απίστευτο να φαίνεται δυνατό.

Η τελευταία ταινία «Επικίνδυνη Αποστολή» δεν αποτελεί εξαίρεση. Τον βλέπουμε να οδηγεί μια μοτοσικλέτα από την άκρη ενός γκρεμού στη Νορβηγία, να πέφτει από 4.000 πόδια πριν ανοίξει το αλεξίπτωτό του και να καταστρέφει ένα τρένο 70 τόνων. 

Ο Κρουζ κάνει μόνος του τα stunts του και, σύμφωνα με το στούντιο της Paramount, το άλμα στο κενό με τη μοτοσικλέτα είναι το μεγαλύτερο stunt που έγινε ποτέ στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η επιλογή του να γυρίζει ο ίδιος τις επικίνδυνες σκηνές του, έχει καλλιεργήσει την εικόνα του ατρόμητου. Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι νιώθει τρομερό φόβο.  «Δεν είναι ότι δεν φοβάμαι. Είναι ότι δεν με πειράζει να φοβάμαι», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Με αφορμή το τελευταίο επικίνδυνο stunt του Τομ Κρουζ, ο Guardian συγκεντρώνει τα 25 καλύτερα stunts στον κινηματογράφο:

25. Jackass 3D (2010)

Στο σκετς «Poo Cocktail Supreme» ο Steve-O είναι δεμένος σε μία φορητή τουαλέτα. Στη συνέχεια η τουαλέτα εκτοξεύεται στον αέρα και αναπηδά πάνω-κάτω, αδειάζοντας το περιεχόμενο της τουαλέτας… παντού.

24. RRR (2022)

Η ταινία του Σ. Σ. Ρατζαμούλι κέρδισε το φετινό βραβείο της Ένωσης Κριτικών του Χόλιγουντ για τα καλύτερα ακροβατικά. Ξεχωρίζει η σκηνή στο δάσος με τον Ν.Τ. Ράμα Ράο Τζούνιορ να αναμετράται με την τίγρη και τα σκοινιά.

23. The Adventures of Robin Hood (1938)

Στην ταινία ο Ρόμπιν (Έρολ Φλιν) δραπετεύει από τους άντρες του σερίφη όταν βρίσκεται σε μία από τις πύλες της πόλης του Νότιγχαμ. Δραπετεύει χρησιμοποιώντας ένα σχοινί από την συρόμενη πύλη, η οποία κατεβαίνει, παγιδεύοντας τους διώκτες του ενώ ο ίδιος πηδάει πάνω από τον τοίχο της πύλης.

22. The Empire Strikes Back (1980)

Η μονομαχία του Darth Vader και του Luke Skywalker (Μαρκ Χάμιλ) με τον δεύτερο να πέφτει από ένα σπασμένο παράθυρο.

21. Batman Returns (1992)

Η Πατρίσια Πίτερς ντούμπλαρε τη Μισέλ Φάιφερ σε πολλές από τις ακροβατικές σκηνές της Catwoman, αλλά ήταν η ίδια η Φάιφερ  στη σκηνή που αποκεφάλισε τέσσερις κούκλες με το μαστίγιο και μετά το χρησιμοποίησε για να κάνει σχοινάκι.  

20. Ο Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο σοκολάτας (1971)

Ο Willy Wonka (Τζιν Γουάιλντερ) βγάνει κουτσαίνοντας από το εργοστάσιο σοκολάτας και ενώ φαίνεται πως θα πέσει, μετατρέπει την «βουτιά» σε επιδεικτική τούμπα προς τα εμπρός κι έπειτα σηκώνεται στα πόδια του.

19. Deliverance (1972)

Τα πλάνα με τους ηθοποιούς να κάνουν κανό κατά μήκος ενός ποταμού είναι αρκετά ανατριχιαστικά, αλλά στη συνέχεια ο Μπερτ Ρέινολντς επιλέγει να πέσει ο ίδιος στα βραχώδη ορμητικά νερά, αντί να αφήσει έναν κασκαντέρ- και τραυματίστηκε σε αυτήν του την προσπάθεαι.

18. Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού (1981)

Η πέμπτη ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς είναι σχεδόν προ των πυλών, και όμως η πιο αξιομνημόνευτη σκηνή του franchise παραμένει αυτή στα πρώτα λεπτά της ταινίας «Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού»: ο Ιντιάνα Τζόουνς στο φονικό τούνελ να τον κυνηγάει ένας τεράστιος κυλιόμενος ογκόλιθος κι έπειτα να πηδάει για να προστατευθεί μέσα από ένα τεράστιο ιστό αράχνης.

17. The Matrix Reloaded (2003)

Το λεγόμενο «scorpion kick» επινοήθηκε για το «The Matrix Reloaded» από τον χορογράφο Γιούεν Γου-πινγκ και εκτελέστηκε, μετά από έξι μήνες εκπαίδευσης, από την Κάρι-Αν Μος. Βασικά, σκύβει προς τα εμπρός και κουνάει το ένα πόδι πάνω από το κεφάλι της. Είναι ίσως ο λιγότερο πρακτικός τρόπος για να κλωτσήσεις κάποιον, αλλά σίγουρα ένας από τους πιο θεαματικούς.

16. Ο Ροζ Πάνθηρας ξαναχτυπά (1976)

Οι κωμωδίες του Μπλέικ Έντουαρντς έχουν πολλά ακροβατικά ισάξια των ταινιών Μποντ. Το πιο αξιοσημείωτο είναι όταν ο επιθεωρητής Κλουζώ επιδεικνύει γιατί ήταν κάποτε γνωστός ως «η Πάβλοβα των παράλληλων μπαρών», και με ένα έξυπνο cut ο Πίτερ Σέλερς αντικαθίσταται από ένα κασκαντέρ.

15. Τραγουδώντας στη Βροχή (1952)

Δεν μπορεί να ήταν εύκολο να ανταγωνιστείς τον Τζιν Κέλι στο καλύτερό του μιούζικαλ, αλλά ο Ντόναλντ Ο’ Κόνορ τα κατάφερε στο Make ‘Em Laugh, όπου βλέπουμε τον Ο’ Κόνορ να  «περπατάει» τοίχους και να αναποδογυρίζει στο έδαφος, προτού πέσει μέσα στον τρίτο τοίχο.

14. Mad Max: Ο δρόμος της οργής (2015)

Η σκηνή με τα αυτοκίνητα που διασχίζουν με φρενιτιώδη ταχύτητα την έρημο. Όπως είπε ο Στίβεν Σόντερμπεργκ: «Δεν καταλαβαίνω πώς δεν γυρίζουν ακόμα αυτή την ταινία και δεν καταλαβαίνω πώς εκατοντάδες άνθρωποι δεν έχουν πεθάνει».

13. Stormy Weather (1943)

Μερικές φορές υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του χορού και των ακροβατικών - και οι Nicholas Brothers προσπερνούν αυτή τη γραμμή κατά τη διάρκεια του Jumping Jive, συνοδευόμενοι από την ορχήστρα του Cab Calloway.

12. Το Τσίρκο (1928)

Ο Τσάρλι Τσάπλιν έφτιαξε έκανε την ταινία «το Τσίρκο αφού ονειρεύτηκε την κορυφαία του ακολουθία: τον ήρωα να χορεύει, να ταλαντεύεται κατά μήκος ενός τεντωμένου σχοινιού ενώ δέχεται επίθεση από μαϊμούδες που δραπέτευσαν. Το 1929, αυτή η παραληρηματική επιχείρηση του χάρισε ένα Όσκαρ για «την ευελιξία και την ιδιοφυΐα στο γράψιμο, την υποκριτική, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή».

 11. Ong-Bak: Η Εκδίκηση του Δράκου  (2003)

Η ταινία κυκλοφόρησε στην αγορά ως προϊόν χωρίς CGI (Computer Generated Images) και κόλπα, έτσι ώστε το κοινό να θαυμάσει τις ικανότητες του Τόνι Τζα χωρίς να αναρωτιέται αν είχε κάποια κρυφή βοήθεια. Σε μια ξεκαρδιστική σκηνή καταδίωξης, για παράδειγμα, ο Τζα πηδά μέσα από ένα στεφάνι από συρματοπλέγματα που δύο άντρες μεταφέρουν σε ένα δρομάκι της Μπανγκόκ. 

10. Επικίνδυνη αποστολή: Μυστικό έθνος (2015)

Οι ταινίες Mission: Impossible υπάρχουν, πρώτα από όλα, για να δείχνουν ένα από τους μεγαλύτερους σταρ του κινηματογράφου στον κόσμο να διακινδυνεύει τη ζωή και να φτάνει τα άκρα, για παράδειγμα, έχοντας πιάσει από το πλάι ενός φορτηγού αεροπλάνου καθώς σηκώνεται στον ουρανό. Γιατί κάνεις τα δικά σου ακροβατικά, ρωτήθηκε ο Τομ Κρουζ στις Κάννες. «Θα ρωτούσατε τον Τζιν Κέλι γιατί χορεύει μόνος του;» απάντησε.

9. Αστυνομική ιστορία 3 (1992)

Στην ταινία η Μισέλ Γιο πέφτει από την κορυφή ενός βαν και προσγειώνεται στο καπό του αυτοκινήτου του Τζάκι Τσαν, με μεγάλη ταχύτητα, σε έναν αυτοκινητόδρομο, ενώ δέχεται πυρά. «Ακόμα και οι κασκαντέρ έλεγαν: Είσαι τρελή», θυμάται.

8. Ben-Hur (1959)

Η επικής αρματοδρομία, κατά την διάρκεια της οποίας το άρμα του Judah Ben-Hur αναπηδά πάνω από κάποια συντρίμμια και υπάρχει μια συγκλονιστική στιγμή όταν ο κασκαντέρ του Τσάρλτον Ίστον, Τζο Κανάτ βρίσκεται – σε αυτό που με διακριτικότητα περιγράφεται ως «απρογραμμάτιστο συμβάν». Ευτυχώς, τη γλίτωσε με ένα γδαρμένο πηγούνι.

7. Death Proof (2007)

Η σκηνή με το αυτοκίνητο που τρέχει και η Ζόι Μπελ βρίσκεται στο καπό κρατώντας δύο ζώνες ασφαλείας στα χέρια, και ο Κερτ Ράσελ σε άλλο όχημα από πίσω χτυπάει το αυτοκίνητο.

6. Project A (1983)

Κάθε ταινία δράσης του Τζάκι Τσαν στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα από μόνη της. Στο Project A, αποτίει φόρο τιμής τόσο στον Χάρολντ Λόιντ (κρεμασμένος από έναν δείκτη του ρολογιού) όσο και στον Μπάστερ Κίτον (πέφτει κατακόρυφα από ένα κτίριο, μέσα από δύο τέντες). Η πτώση ήταν από τα 60 πόδια. Έκανε το stunt  δύο φορές – την πρώτη φορά απομακρύνθηκε αλώβητος, τη δεύτερη, προσγειώθηκε με το κεφάλι, αφήνοντάς τον με μόνιμα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.

5. Safety Last! (1923)

Ο Χάρολντ Λόιντ κρέμεται από τον λεπτοδείκτη του ρολογιού ενός κτιρίου γραφείων του Λος Άντζελες. Το stunt χαρακτηρίζει την εποχή της βωβής κωμωδίας – και είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς ο Λόιντ έθιξε τους κινδύνους της μητροπολιτικής ζωής του 20ου αιώνα, με τα τρόλεϊ, τα πολυσύχναστα πλήθη και τα ολοένα ψηλότερα κτίρια.

4. Stagecoach (1939)

Ο Γιάκεμα Κανάτ  πρωτοστάτησε σε αμέτρητα ακροβατικά που αντιγράφονταν για δεκαετίες μετά, με πιο διάσημο στις ταινίες του Indiana Jones. Το πιο εντυπωσιακό από αυτά είναι από το Stagecoach του Τζον Φορντ, όπου παρασύρεται από μια ομάδα αλόγων.

3. Steamboat Bill, Jr (1928)

Ο Μπάστερ Κίτον ήταν ένας από τους πιο αθλητικούς καλλιτέχνες στην ιστορία του κινηματογράφου, επομένως είναι ειρωνικό το γεγονός ότι το χαρακτηριστικό του stunt δεν απαιτούσε να τρέξει, να πηδήξει, να σκαρφαλώσει ή να πέσει, αλλά να στέκεται εντελώς ακίνητος. Στο Steamboat Bill, Jr, η πρόσοψη ενός σπιτιού πέφτει ακριβώς πάνω του, αλλά βρίσκεται ακριβώς εκεί που τυχαίνει να είναι η τρύπα για το παράθυρο της σοφίτας.  

2. Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Η Κατάσκοπος που με Αγάπησε (1977)

Η καλύτερη pre-credits σεκάνς του Μποντ έχει τον θρυλικό κασκαντέρ Ρικ Σιλβέστερ (για τον Ρότζερ Μουρ) να κάνει σκι ακριβώς από την άκρη της κορυφής Άσγκαρντ του Καναδά και να πέφτει σε μια κοιλάδα. Μετά από μια αναμονή για γερά νεύρα, ανοίγει ένα αλεξίπτωτο και η Κάρλι Σάιμον ακούγεται να τραγουδάει το Nobody Does It Better.

1. Οι διαρρήκτες (1971)

Εμπνευσμένο, ίσως, από το Seven Chances του Μπάστερ Κίτον, η γαλλο-ιταλική τρέλα του Ανρί Βερνέιγ κορυφώνεται με τον κλέφτη κοσμημάτων του Ζαν Πολ Μπελμοντό που είναι στην καρότσα ενός φορτηγού να πέφτει μαζί με τα υλικά που ήταν στο όχημα στο γκρεμό ενός λατομείου. Σε δύο από τις τρεις λήψεις είναι ευδιάκριτο ότι Μπελμοντό γυρίζει την σκηνή, και όχι κάποιος κασκαντέρ.