Οι 20 καλύτερες ταινίες για την τεχνητή νοημοσύνη

eksolothreutis
ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορικής διπλής απεργίας ηθοποιών και σεναριογράφων του Χόλιγουντ.

Σε μια ιστορική απόφαση, για πρώτη φορά εδώ και έξι δεκαετίες, σεναριογράφοι και ηθοποιοί του Χόλιγουντ απεργούν ταυτόχρονα από την Παρασκευή, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τα στούντιο.

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικές ταινίες που είναι στην παραγωγή, μεταξύ των οποίων τα σίκουελ των «Avatar» και «Μονομάχος».  Άλλες παραγωγές που μπορεί να επηρεαστούν είναι το «Deadpool 3», το σίκουελ του «Σκαθαροζούμη» του Τιμ Μπάρτον και η κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ «Wicked».

Είναι επίσης πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις στις τηλεοπτικές σειρές «House of the Dragon», «The Sandman», «Family Guy», «The Simpsons» και «Αργά άλογα». Ήδη άλλες μεγάλες σειρές όπως το «Stranger Things», το «The Last of Us» και το «Yellowjackets» είχαν μπει στον «πάγο» λόγω της απεργίας των σεναριογράφων, και πλέον με την συμμετοχή των ηθοποιών στην απεργία αυξάνονται τα εμπόδια.

Αντίστοιχα, θα επηρεαστούν προωθητικές ενέργειες και πρεμιέρες, όπως της ταινίας της Disney «Haunted Mansion» που κυκλοφορεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

Επίσης, εκδηλώσεις και βραβεία, όπως τα Emmy, το φεστιβάλ της Βενετίας και το Comic-Con,  είναι πιθανό να αναπρογραμματιστούν ή να πραγματοποιηθούν χωρίς τη συμμετοχή ηθοποιών.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη παύση που μπαίνει στον κλάδο εδώ και πάνω από 60 χρόνια, με 160.000 καλλιτέχνες και άλλους επαγγελματίες της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας στο Χόλιγουντ να βγαίνουν σε απεργία.

Ο αντίκτυπος της ταυτόχρονης απεργίας ηθοποιών και σεναριογράφων, εάν διαρκέσει περισσότερο από λίγες ημέρες, είναι πιθανό να είναι ευρύτερος από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η απεργία των σεναριογράφων που έχει προηγηθεί. Γιατί; Για όσο διαρκεί η απεργία, οι ηθοποιοί δεν μπορούν να εμφανιστούν σε ταινίες ή ακόμη και να προωθήσουν ταινίες που έχουν ήδη γυρίσει.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων των εργαζομένων βρίσκονται δύο πράγματα, από τη μία οι μισθοί- με αίτημα μία δικαιότερη κατανομή των κερδών και καλύτερες συνθήκες εργασίας- και από την άλλη η απειλή της τεχνητής νοημοσύνης- με αίτημα τη διασφάλιση ότι η τεχνολογία δεν θα απειλήσει τον βιοπορισμό των εργαζομένων στον κλάδο.

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα μεγάλα στούντιο έχουν προσφέρει αυτό που αποκαλούν «πρωτοποριακή πρόταση» που θα προστατεύει σε περίπτωση ομοιότητας των ηθοποιών με ψηφιακές ρέπλικες και θα απαιτεί τη συγκατάθεσή τους όταν χρησιμοποιούνται ψηφιακά τους αντίγραφα.

Όμως το σωματείο απέρριψε την πρόταση ως «απαράδεκτη», προειδοποιώντας ότι «η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τα δημιουργικά επαγγέλματα».

«Προτείνουν ότι οι ερμηνευτές μας να μπορούν να σαρώνονται, να πληρώνονται για την αμοιβή μιας ημέρας και η εταιρεία τους να έχει αυτή τη σάρωση της εικόνας τους και να μπορεί να τη χρησιμοποιεί για το υπόλοιπο της αιωνιότητας», όπως το έθεσε ο εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής διαπραγματευτής της Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) Duncan Crabtree-Ireland.

Η ανησυχία είναι βάσιμη. Βγαίνει επίσης κατευθείαν από το σύμπαν του «Black Mirror» καθώς, όπως έχουν ήδη παρατηρήσει τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει μια μεγάλη ομοιότητα με το επεισόδιο από τον τελευταίο- και πρόσφατο- κύκλο της σειράς, που έχει τίτλο «Joan Is Awful» και την κεντρική ηρωίδα υποδύεται η Σάλμα Χάγιεκ.

Ένα είναι σίγουρο, η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζει την βιομηχανία του θεάματος, και τη σύγχρονη ζωή ευρύτερα. Πρόκειται όμως για ένα πεδίο που εγείρει πολλές ανησυχίες και απαιτεί φρένο για συζήτηση, ανάλυση και ρυθμιστικό πλαίσιο.

Μέχρι τότε ας δούμε πώς ο ίδιος ο κινηματογράφος είχε μιλήσει για την τεχνητή νοημοσύνη και τον πιθανό κίνδυνο που αποτελεί για την ανθρωπότητα.

Εξολοθρευτής (1984)/Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης (1991)

2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (1968)

Οι Μίτσελ και η εξέγερση των μηχανών (2021)

Her (2013)

Ex Machina (2014)

Blade Runner (1982)

Short Circuit (1986)

The Matrix (1999)

Brian and Charles (2022)

Α.Ι. Τεχνητή Νοημοσύνη (2001)

Tau (2018)

. Wall-E (2008)

Blank (2022)

I, Robot (2004)

M3gan (2022)

Εκδικητές: Η εποχή του Ultron (2015)

Η επανάσταση των ρομπότ (1977)

Φεγγάρι (2009)

Robot & Frank (2012)

Westworld (1973)

Ιωάννα Βαρδαλαχάκη / [email protected]