Τζένα Ορτέγκα: Τη λατρέψαμε στο «Wednesday», θα τη μισήσουμε στο «Miller's Girl»;

wednesday
ΤΡΙΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Η νέα ταινία της είναι η πιο αμφιλεγόμενη που έχει γυρίσει μέχρι τώρα.

Η καριέρα της Τζένα Ορτέγκα βρίσκεται αναμφισβήτητα σε ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια, με την ερμηνεία της στην εξαιρετικά δημοφιλή σειρά του Netflix «Wednesday» να έχει εδραιώσει το αστέρι της και διογκώσει το φαν κλαμπ της που περιμένουν τις επόμενες δουλειές της. 

Τι έχουν να περιμένουν; Τη νέα της ταινίας «Miller's Girl», το τρέιλερ της οποίας μόλις κυκλοφόρησε. Μπορεί στην ταινία να την βλέπουμε στον πιο απαιτητικό ρόλο της μέχρι τώρα, ωστόσο, η ταινία έχει ξεσηκώσει ποικίλες αντιδράσεις.

Η ταινία

Στην ταινία, η οποία χαρακτηρίζεται ως ψυχολογικό θρίλερ, η Ορτέγκα πρωταγωνιστεί ως η 18χρονη Cairo Sweet, μια πολλά υποσχόμενη συγγραφέας που αναπτύσσει μια περίπλοκη σχέση με τον κατά πολύ μεγαλύτερο καθηγητή της Jonathan Miller, τον οποίο υποδύεται ο Μάρτιν Φρίμαν, μετά από μια εργασία δημιουργικής γραφής.

Λόγω του συγγραφικού της ταλέντου, ο Miller αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη μεταχείριση τον χαρακτήρα της Ορτέγκα, αλλά όταν συνειδητοποιήσει πόσο ακατάλληλη μπορεί να γίνει, προσπαθεί να την επαναφέρει στο τυπικό της επίπεδο, με αποτέλεσμα τελικά να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ τους.

Η ταινία βλέπει αυτή τη σχέση μαθητή-δασκάλου να γίνεται ανησυχητική. Στο τρέιλερ υπονοείται μάλιστα ότι ο χαρακτήρας της Ορτέγκα θα απειλήσει και θα εκβιάσει τον καθηγητή, με αποτέλεσμα να απειλείται η φήμη και η δουλειά του.

Η ταινία της σεναριογράφου-σκηνοθέτη Τζέιντ Μπάρτλετ πρόκειται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, αφού κάνει την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Παλμ Σπρινγκς τον ίδιο μήνα.

Τα αρνητικά σχόλια

Τα σχόλια όμως στα social media υποδεικνύουν πως δεν ανυπομονούν όλοι για την ταινία, μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ το οποίο εστιάζει στη φύση της σχέσης μεταξύ των δύο ηρώων, η οποία φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από την ιδέα της αλήθειας και της αξιοπιστίας.

Τα σχόλια για την ταινία επικεντρώνονται κυρίως σε δύο πράγματα, αφενός ότι ρομαντικοποιεί τη σχέση μιας μαθήτριας με τον καθηγητή της, αφετέρου ότι διαιωνίζεται το στερεότυπο ότι οι σχέσεις με αυτήν την ακατάλληλη ισορροπία δύναμης είναι αποτέλεσμα επικίνδυνων, σαγηνευτικών νεαρών γυναικών.

«Αυτές οι ταινίες για μια γυναίκα που λέει ψέματα για να καταστρέψει τη ζωή ενός άνδρα, στην πραγματικότητα βλάπτουν τα θύματα στην πραγματική ζωή και κάνουν πιο δύσκολο για τα θύματα να γίνουν πιστευτά», όπως το έθεσε ένας χρήστης του X.

«Ποιος στο καλό πήρε την απόφαση ότι αυτή ήταν η κινηματογραφική κοινωνία που χρειαζόμασταν  το 2024;», διερωτήθηκε ένας άλλος, ενώ ένας τρίτος σχολίασε απλά: «Νόμιζα ότι αφήσαμε αυτό το τροπάριο το 2017».

Μήπως είναι μπλόφα;

Βέβαια ας μην κρίνουμε προτού την δούμε, καθώς ως ψυχολογικό θρίλερ, η ταινία μπορεί να επιφυλάσσει μια σημαντική ανατροπή που θα κάνει τη διαφορά. Η διαφορά ηλικίας μεταξύ της Ορτέγκα και του Μάρτιν στην ταινία προορίζεται ξεκάθαρα να μας κάνει να νιώσουμε άβολα, επομένως είναι πιθανό σχεδιάζεται να ανατραπεί η παλιά και επικίνδυνη αντίληψη της «νεαρής σαγηνεύτριας» με ουσιαστικό τρόπο.

Αυτό υπονοείται από το τέλος του τρέιλερ, στο οποίο αναγράφεται: «Υπάρχουν σύνθετα θέματα που εμφανίζονται σε αυτήν την ταινία». Την φράση αυτή συνοδεύει ένας σύνδεσμος με την ένδειξη «πηγές για κάποια από τα θέματα». Ο σύνδεσμος οδηγεί σε σελίδα της εταιρείας διανομής Lionsgate, η οποία παρέχει πρόσθετους συνδέσμους προς τις ιστοσελίδες για οργανισμούς όπως το κίνημα «Me Too».

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι η ταινία θα ακολουθήσει άλλο μονοπάτι, στοχεύοντας να αναλύσει και απορρίψει τα επιβλαβή στερεότυπα, κάτι που θα μπορούσε να είναι αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για την καριέρα της Ορτέγκα.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα «σύνθετα θέματα» του «Miller's Girl» θα είναι αμφιλεγόμενα, αλλά το αν θα δούμε μια καλό ή κακό θόρυβο εξαρτάται από την κατεύθυνση προς την οποία θα στρέψει αυτά τα σύνθετα θέματα η ταινία.

Η αποχώρηση από το Scream

Πάντως οι θαυμαστές της Ορτέγκα ανυπομονούν όπως και να έχει για την ταινία, μιας και πριν λίγο καιρό έμαθαν ότι δεν θα την απολαύσουν στη νέα ταινία της σειράς «Scream». Όπως επιβεβαιώθηκε, η Ορτέγκα αποχώρησε από το franchise και δεν είναι στην έβδομη ταινία, Υποδυόταν την Tara Carpenter από την πέμπτη ταινία, η οποία κυκλοφόρησε το 2022.

Σύμφωνα με το Deadline, οι συζητήσεις σχετικά με την αποχώρησε της Ορτέγκα από το franchise ξεκίνησαν πριν από την απεργία ηθοποιών και σεναριογράφων, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο και έληξε πρόσφατα. Εκείνη την περίοδο, δεν υπήρχε διαθέσιμο σενάριο για το Scream, και με την Ορτέγα να ξεκινά τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν της σειράς «Wednesday» του Netflix τον Απρίλιο, παράλληλα με τον ρόλο της στο «Σκαθαροζούμης 2» του Τιμ Μπάρτον, το οποίο είναι ακόμα στην παραγωγή, δεν μπορούσε να δεσμευτεί για την τελευταία ταινία του franchise.

Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι είχε αποχώρησε από το franchise επειδή η Μελίσα Μπαρέρα, η οποία υποδυόταν την αδελφή της Ορτέγα, Sam Carpenter, απολύθηκε από το «Scream 7» αφού εξέφρασε τις απόψεις της για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στο Instagram.

Η Μπαρέρα τάχθηκε υπέρ της κατάπαυση του πυρός ενώ αναδημοσίευσε ένα άρθρο που κατηγορούσε το Ισραήλ ότι διέπραξε «γενοκτονία» στα χτυπήματά του στη Γάζα.