Η εμβληματική ταινία Peeping Tom επιστρέφει στα θερινά σινεμά

peeping-tom
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Με ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες 4K από την Summer Classics.

“Πάντα πίστευα ότι το Peeping Tom και το 8½ λένε όλα όσα μπορούν να ειπωθούν για τον κινηματογράφο.”

- Mάρτιν Σκορσέζε

Η εμβληματική ταινία Peeping Tom (1960) του Μάικλ Πάουελ επιστρέφει στα θερινά σινεμά αυτό το καλοκαίρι με ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες 4K από την Summer Classics! Το Peeping Tom, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το είδος του ψυχολογικού θρίλερ, παραμένει μια από τις πιο προκλητικές και καινοτόμες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ο Μάικλ Πάουελ, με την ιδιαίτερη σκηνοθετική του ματιά, συνδυάζει στοιχεία θρίλερ και δράματος, δημιουργώντας έναν κόσμο που είναι ταυτόχρονα θελκτικός και τρομακτικός. Το Peeping Tom είναι μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης, της εμμονής και της δύναμης της εικόνας, εμβαθύνοντας σε πολύπλοκα θέματα όπως η ηδονοβλεψία και η βία, που ενώ είναι ζοφερά μπορούν να κάνουν τον κινηματογράφο επικίνδυνα γοητευτικό.

Μέσα από την κάμερα του Πάουελ ο θεατής παρακολουθεί έναν εικονολήπτη και κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος τη νύχτα καταγράφει με την κάμερά του νεαρές γυναίκες τη στιγμή που τις δολοφονεί, αποτυπώνοντας τον φόβο τους σε φιλμ που στη συνέχεια παρακολουθεί εμμονικά. Η νέα αποκατάσταση της ταινίας ζωντανεύει ξανά την εντυπωσιακή χρωματική παλέτα της και οξύνει την ένταση της ανατριχιαστικής ερμηνείας του Κάρλχαϊντς Μπεμ, ενώ η κάμερα λειτουργεί όχι μόνο ως εργαλείο καταγραφής αλλά και ως μέσο εξερεύνησης της ανθρώπινης ψυχής. Η μουσική του Μπράιαν Ίσντεϊλ ενισχύει την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και αναδεικνύει την ένταση και την εσωτερική σύγκρουση του χαρακτήρα.

Το Peeping Tom κατά την κυκλοφορία του σόκαρε το κοινό και τους κριτικούς κι αντιμετώπισε σκληρή υποδοχή, αφού η απεικόνιση της ηδονοβλεψίας και κυρίως ενός δολοφόνου που χρησιμοποιεί μια κάμερα για να καταγράψει τις τελευταίες στιγμές των θυμάτων του θεωρήθηκε ηθικά καταδικαστέα. Ωστόσο πλέον έχει αναγνωριστεί ως ένα πρωτοποριακό αριστούργημα για την ψυχαναλυτική εξερεύνηση του “βλέμματος” διαμέσου της κάμερας, που επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους δημιουργούς, εξασφαλίζοντας τη θέση του ως cult classic και ορόσημο του βρετανικού κινηματογράφου.

Η ιστορία

Ο Μαρκ τη μέρα εργάζεται σε ένα κινηματογραφικό στούντιο και το βράδυ φωτογραφίζει ημίγυμνα μοντέλα στο Λονδίνο. Το τραυματικό παρελθόν του, που κυριαρχείται από τα πειράματα του ψυχολόγου πατέρα του, τον οδηγεί στην εμμονή του να αποτυπώνει τον φόβο. Με μια ειδικά κατασκευασμένη φορητή κινηματογραφική κάμερα δολοφονεί γυναίκες και καταγράφει τις εκφράσεις τρόμου που είχαν λίγο πριν πεθάνουν. Καθώς ο Μαρκ συνάπτει σχέση με τη γειτόνισσά του από τον κάτω όροφο, την Έλεν, η μυστική του ζωή αρχίζει να ξετυλίγεται.


Από τις 20 Iουνίου στα Θερινά Σινεμά. Δείτε περισσότερες ταινίες της Summer Classics για φέτος το καλοκαίρι εδώ.